perjovschi dan on Mon, 10 Mar 2003 10:38:11 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] "Romania vrea razboi"


Calin si Vlad

cind e vorba de reprosuri la intelectuali, ciuca batailor e GDS (si mai nou Dilema).

Ori deciziile in tara asta le iau alti fini intelectuali cu colectiile lor de arta. Nu vad de ce acestia ar fi buni cind ne servesc carierele si pozitiile sociale si nu mai sint buni cind intra in coliziune cu credintele noastre dinafara carierelor. Romania este aliata SUA si parte directa in 'dezarmarea Irakului" la comanda acestui prim-ministru, guvern, partid, parlament. Nu la comanda intelectualilor.

Draga Calin am trait de prea multe ori aceeasi poveste: guvernul face un cacat si intelectualilor li se reposeasza ca nu-l pot repara...

Pina una altii au salar, vila si jeep sa ia decizii in folosul nostru. Protestul ar trebui dirijat impotriva lor.

In ce priveste optiunea boborului roman si european nu tin minte sa se fi afirmat cind era vorba de Cecenia si nici cind Irakul rezolva problema kurda cu arme biologice (si nici stimati prieteni cind talibanii spinzurau femei de bara portii de fotbal construita cu bani de la Strasbourg).

Le tot reprosam americanilor ca sint jandarm universal, dar cine i-a chemat sa rezolve Bosnia si Kosovo dupa ce finele diplomatii europene s-au distins prin neputinta. Iti aduci aminte Calin de prestatia trupelor olandeze care-au permis si asistat gales la cel mai mare masacru din regiune?

In acelasi timp recunoscind lipsa de entuziasm a romanilor de-asi afirma pozitii, nu vad de ce ne-am victimiza fara sa ne comparam cu tarile din jur sau din aceeasi galeata. Ce fac Balticii? Dar Europa centrala aia care ni se da in permanenta drept model civic (Cehia cu si fara Havel. Polonia cu papa, Slovenia cu cel mai mare venit pe cap de locuitor etc). Oare de ce nu sint si acolo proteste?

In ce priveste Dilema ultimul numar republica textul lui David Aaronovitch din The Guardian (ziar de stinga) catre demonstranti antirazboi. De remarcat intrebarea lui (catre ei-noi) De ce nu participa la marsuri irakienii din exil (citeva mii in Marea Britanie) sau kurzii?

In Observatorul cultural nr 155 se publica prima parte a unui text "Mizeria pacifismului" semnat Caius Dobrescu iar in 22 nr 667 o excelenta analiza geopolitica a lui Jonathan Eyal de la Centrul de studii strategice din Londra. De asemenea gasiti punctele de vedere ale ambasadorilor Francez si German sau delimitari serioase fata de politica americana a momentului.

De altfel toata presa "intelectuala" din ultimele saptamini e plina de puncte de vedere, asa ca nu e cazul sa ne facem ca punem noi coada la pruna, ca numai noi sintem bintuiti de cosmare...Cititi mai inti si criticati dupa.

De 13 ani cersim Europei statul de European. Intram in Nato cind Nato nu mai e Nato si musai sa facem puntea spre Rusia si sintem programati sa intram in Europa cind Rusia face axa cu Germania si Franta. Nu-i haios?

Sint inundat zilele astea de mesaje de la prieteni americani care se opun "imperialismului" american. Toti au dreptate, restringerea drepturilor individuale e la fel de grava ca si militarismul conducerii actuale. Dar imi aduc aminte ca Imperiul sovietic a cazut nu datorita Europei neo-marxiste ci datorita "militarismului" lui Reagan. Pina una alta Europa libera era un post de radio finantat de americani.

Daca era dupa europeni noi eram acum tot comunisti si Ceausescu ca si Pinochet si-ar fi gasit in cel mai rau caz azil pe Coasta de azur.

Romania nu vrea razboi. Romania nu vrea nimic. Sau ca in 1990 vrea liniste.

danDo you Yahoo!?
Yahoo! Tax Center - forms, calculators, tips, and more