Ana Szel on Mon, 24 May 2004 08:26:19 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] lansare la Carturesti


EDITURA POLIROM si LIBRARIA CARTURESTI

 

va invita luni, 24 mai, ora 16.00

 

la CARTURESTI (strada Arthur Verona 13)

 

la lansarea cartii

 

PAGINI DIN CARTEA NOPTII de Tomas Tranströmer

(traducere din limba suedeza si nota introductiva de Dan Shafran)

 

în prezenta autorului si a Excelentei Sale Svante Kilander, ambasadorul Suediei la Bucuresti

 

Prezinta: Gabriela Melinescu, Mircea Cartarescu, Dan Shafran si Denisa Comanescu, director editorial al Editurii Polirom

Recita: Irina Petrescu - Teatrul Bulandra 

La lansare vor mai participa: poeta Katarina Frostenson, Helen Sigeland, project manager la Institutul Suedez din Stockholm si traducatoarele Inger Johansson si Elena-Maria Morogan.

 

TOMAS TRANSTRÖMER 
Considerat drept unul dintre cei mai importanti poeti ai Suediei, Tomas Transtömer este totodata poetul suedez cel mai cunoscut în strainatate, fiind tradus în peste treizeci de limbi. S-a nascut la Stockholm la 15 aprilie 1931. A studiat psihologia si a lucrat în centre destinate handicapatilor sau delincventilor. Din bogata creatie literara a lui Tranströmer, mentionam volumele: 17 dikter (17 poezii, 1954), Den halvfärdiga himlen (Cerul jumatate gata, 1962), Klanger och spår (Clopote si urme, 1966), Östersjöar (Mari Baltice,1974), Sanningsbarriären (Bariera adevarului, 1978), Det vilda torget (Piata salbatica, 1983), För levande och döda (Pentru vii si morti, 1989), Minnena ser mig (Amintirile se uita la mine, 1993), Sorgegondolen (Gondola funebra, 1996) si Fängelse (Închisoare, 2001). A fost rasplatit cu numeroase premii suedeze si internationale, printre care Premiul Övralid (1975), Premiul Petrarca (Germania, 1981), Premiul Kellgren al Academiei Suedeze (1981), Premiul pentru Literatura al Consiliului Nordic si Premiul Neustadt (SUA, 1990), Premiul Nordic al Academiei Suedeze (1991), Premiul August acordat de Uniunea Editorilor din Suedia (1996), Premiul "De Nio" al Academiei Suedeze (2001).

 

PAGINI DIN CARTEA NOPTII este o selectie din poezia lui Tomas Tranströmer, alcatuita de Dan Shafran, care semneaza traducerea si nota introductiva, aparuta în colectia "Biblioteca Polirom". Unul dintre motivele popularitatii versurilor lui Tomas Tranströmer îl constituie claritatea imaginilor, dinamizata prin surprinzatoare fluctuatii de perspectiva. Poetul este totodata un maestru al metaforei, pe care o foloseste cu o exactitate si cu o prospetime de neegalat. Tranströmer este si un pasionat pianist, lucru care explica extraordinara muzicalitate a poemelor sale. Marin Sorescu constata, pe buna dreptate, ca poetul suedez pare a nu lucra cu cuvinte, ci cu note muzicale, cu tonuri si semitonuri pe un portativ de întindere de zapada.

 

"Versurile lui Tranströmer se vad. Ca prin apa. Sînt tandre balerine supradimensionate uneori, dar nu spre grotesc, spre subtil, daca poate exista o supradimensionare în directia subtilului." (Marin Sorescu)
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/