Razvan Ion on Wed, 5 Mar 2003 08:49:09 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] adio iosif kiraly!


Initial decisesem sa nu ii raspund lui Iosif Kiraly, dar cred ca trebuie aduse citeva lamuriri sa nu ramina nimeni cu impresia ca el este atit de “inocent”.

Pe scurt:

1.       Dezamagirile au fost. M-am opus promovarii acelorasi prieteni, studenti si rude (a se citi sotie/iubita). Recunosc onest ca finalmente am facut compromisuri sperind ca Iosif Kiraly va intelege ca nu este posibil ca un grup restrins sa fie “proprietarul” artei contemporane romanesti si ca nu se poate ca acest grup sa dicteze tot ce se intimpla.

2.       Participarea sa s-a redus la simpla prezenta la doua sedinte de board. Sigur ca nu s-a simtit in largul sau cind ne-am decis sa nu ne incadram in politica sa si a grupului sau. Nici nu se putea avind in vedere ca revista a fost fondata initial fara participarea domniei sale si este deschisa tuturor artistilor nu numai prietenilor sai.

3.       Boardul nu este decit consultativ onorific, deci nu poate lua decizii prin vot.

4.       Cum ar fi putut sa se dezica de ceea ce s-a facut daca au fost publicati acolitii domniei sale, in sensul deschiderii pe care o doream. Daca unii au fost refuzati domnia sa a refulat injurind si jignind pe toata lumea in repetate rinduri. Caseta cu inregistrarea discutiilor poate sta la dispozitia tuturor pentru a vedea ce iesiri neplacute poate avea Iosif Kiraly cind nu i se face pe plac.

5.       Sigur ca nu impartasim acealeasi valori morale. Ar fi fost culmea. Cine poate accepta ca valoare morala pupincurismul si nepotismul si sa faca o revista cu acest minunat grup condus de el.

6.       Cit despre valorile artistice… Intrebati oameni de valoare din Europa sau SUA ce parere au despre oamenii promovati de Iosif Kiraly.

7.       Ca sa aveti o imagine a acestui personaj, el si sotia/iubita sa au dorit sa cenzureze revista si sa impiedice lansarea acesteia refuzind sa respecte o intelegere cu galeria (e-mailurile stau marturie pentru aceasta) pina nu vad ei ce texte sint acolo. Asta desi consoarta sa nu a participat in nici un mod la realizarea revistei. Iata valoarea morala a lui Iosif Kiraly si a grupului sau: cenzura.

8.       Iosif Kiraly nu a inteles si nici nu intelege ca o Fundatie (cea care editeaza revista) are un consiliu de administratie care decide si nu el.

9.       Supararea sa a venit in momentul in care a realizat ca boardul invitat de consiliul de administratie nu are componenta dorita de el si care sa ii permita sa face ce doreste cu revista.

10.     Sa fi fost Iosif Kiraly deranjat de faptul ca eu nu am fost lansat sau indrumat de el? Ca am reusit sa fiu prezent pe scena artei comtemporane fara ca el sa isi de-a consimtamintul?

 

Acesta este adevarul (dovedibil material) si trebuia sa il cunoasca toata lumea. Pentru asta am decis sa ii raspund. Sint convins ca va face tot ce poate sa ne taie accesul in multe directii dar ne asumam orice greutati. Asta pentru a demonstra o data pentru totdeauna ca “gastile” din arta romaneasca sint paguboase.

Din acest moment nu ii mai raspund indiferent de ceea ce se va intimpla. Am lucruri mai importante de facut decit sa asist la aceasta mizerie.

 

Razvan Ion