Beelden voor de Toekomst on Sat, 25 Apr 2009 08:00:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht: Moderne Tijden met Celluloid Remix
Amsterdam, 16 april 2009

Moderne Tijden met Celluloid Remix

Het Filmmuseum en Beelden voor de Toekomst lanceerden gisteren Celluloid Remix, een online remix-wedstrijd met films uit het begin van de Nederlandse filmgeschiedenis. Professionals en amateurs remixen bijzonder Nederlands cinematografisch materiaal uit de periode 1917-1932 tot nieuwe korte films met een eigen soundtrack. De wedstrijd ging van start met een zinderende live performance van Eboman op een overvol BeamLab.

Het thema van Celluloid Remix is Modern Times, de visie van filmmakers op moderniteit. Het Filmmuseum heeft 21 fragmenten uit haar collectie vroege Nederlandse film, Dutch Early Cinema, geselecteerd. Uniek digitaal filmmateriaal uit het begin van de Nederlandse filmgeschiedenis, de periode van de stille film, gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst.

Moderne Tijden
De filmfragmenten geven een beeld van de snelle veranderingen op industrieel en maatschappelijk gebied in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Celluloid Remix vraagt deelnemers om hun visie op de snelle veranderingen in de wereld van vandaag, gisteren, morgen en overmorgen te geven in hun remixes. De fragmenten, de remixes en wedstrijdvoorwaarden zijn te vinden via www.celluloidremix.nl.

Inspiratie
Eboman (www.eboman.info), de bekendste sample artist van Nederland, is ambassadeur van Celluloid Remix en voorzitter van de jury. Inspirerende remixen van Eboman en andere mediakunstenaars komen samen met inzendingen onder een Creative Commons licentie beschikbaar op Blip TV (www.blip.tv) De winnende inzendingen worden gepresenteerd tijdens het Celluloid Remix Event, onderdeel van het Nederlands Filmfestival 2009 (www.filmfestival.nl) van 23 september t/m 2 oktober 2009.

Prijzenkast
De hoofdprijs van Celluloid Remix is een remixpakket ter waarde van 1.000 euro, naar keuze te besteden aan hardware of software (bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro CS4 of Final Cut Studio 2), de tweede prijs is een Flip MinoHD camera (www.theflip.com). Daarnaast krijgen de winnaars een Gouden Kalf-pas voor het Nederlands Film Festival en een jaar lang gratis toegang tot het Filmmuseum. De sluitingsdatum voor het inzenden van remixes is 1 september 2009.

Eboman op Beamlab
Celluloid Remix ging op 15 april van start met een live performance van Eboman tijdens BeamLab (www.beamlab.nl) in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Eboman demonstreerde verschillende remix-technieken en maakte samen met het publiek de eerste remix van de unieke filmfragmenten uit de collectie van het Filmmuseum.

Kijk voor meer informatie op www.celluloidremix.nl

Zie ook:
www.eboman.info
www.beamlab.nl
www.filmmuseum.nl/celluloidremix
www.beeldenvoordetoekomst.nl
research.imagesforthefuture.org

Beelden voor de Toekomst
Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) digitaliseert de audiovisuele geschiedenis van Nederland om deze te redden, te bewaren en toegankelijk te maken voor publiek, onderwijs en creatieve industrie. Celluloid Remix wordt binnen Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door het Filmmuseum (www.filmmuseum.nl) en Kennisland (www.kennisland.nl ) in samenwerking met het Nederlands Film Festival (www.filmfestival.nl).

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

Neem voor meer informatie over Celluloid Remix contact op met:
Judith van Erve (Glossy Affairs)
E pers@beeldenvoordetoekomst.nl
T (+31) 06 44 30 29 27

De bijgevoegde foto is in alle formaten te gebruiken onder de volgende creative commons licentie: http://www.flickr.com/photos/imagesforthefuture/3446067152/sizes/l/in/set-72157616826223326

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).