arianne van der veen on Fri, 9 Jan 2009 21:10:48 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] The Making Of - meld je aan en debatteer mee

The Making Of debatspel   Doe mee en geef je mening! 
Van november 2008 tot en met april 2009 biedt het NAi jou een unieke ervaring om via het debatspel 'The Making Of' na te denken over de ruimtelijke ordening van Nederland, en om daarover in debat te gaan. Hier in Zaal 1 van het NAi is een speciale werkplaats gebouwd, met een spel-arena. In drie uur ontwikkel je in teams je eigen ideeën, om die vervolgens in de arena te verdedigen. Wiens plan krijgt de meeste steun en wint het spel? En wie maakt zo'n goed plan dat het NAi zich sterk gaat maken om het ècht uit te voeren? Liever niet in de schijnwerpers, kom dan kijken en luisteren naar het spel! 
Wensen
Iedereen heeft zo zijn eigen wensen over hoe Nederland ingericht moet zijn. De één wil meer groen in de straat, de ander meer parkeerplaatsen. Sommige mensen snakken naar grote indoor-complexen waar winkels, sportclubs en restaurants onder één dak te vinden zijn, terwijl de ander juist meer ruimte wil voor een open landschap. Wensen hebben is niet zo moeilijk; wensen combineren wèl. De ene wens zit al snel in het vaarwater van de andere. Hoe kunnen we die wensen zo goed mogelijk combineren? 
 
Confrontaties
Wensen combineren is al een puzzel, maar er zijn allerlei zaken waar we mee geconfronteerd worden. Het klimaat verandert, waardoor er meer regen zal vallen. De riolen in de steden kunnen al dat water niet meer aan; er moet worden nagedacht over waar al dat water heen kan. We zitten ook met een fileprobleem, en ook al willen we graag dat mensen de auto laten staan, in de praktijk blijkt dat bijna niemand afstand wil doen van zijn heilige koe. Dat zijn situaties waar we niet omheen kunnen, en waarmee we ernstig rekening moeten houden als we onze wensen proberen te vervullen.
 
Debatspel
Het speciale spelprogramma 'The Making Of' ontwikkeld door Bureau Venhuizen bestaat uit twee delen: een ontwikkelfase waarin plannen worden gemaakt en een debat. In de ontwikkelfase gaan de deelnemers in groepen aan de slag om een plan te maken, waarbij een wens en een gegeven situatie met elkaar moet worden gecombineerd. Via een speciaal schetsvel werken de groepen stapsgewijs de ideeën uit tot een plan dat de groepen later in een debat moet verdedigen. In de eerste spelronde van het debat kennen de teams bezwaren toe aan de plannen van de tegenstanders. In de tweede spelronde van het debat moeten de teams vervolgens de bezwaren die ze zelf hebben gekregen wegspelen door goed te argumenteren of door te lobbyen. Als groepen het niet eens worden of de bezwaren onterecht blijken, dan speelt de jury een rol. De jury bepaalt welke argumenten doorslaggevend zijn en welk voorstel het meest innovatief is. Het spel wordt gespeeld onder leiding van moderator Hans Venhuizen.  
 
Serieus genomen
Het NAi neemt de plannen die de deelnemers maken zeer serieus. 'The Making Of' maakt deel uit van de manifestatie 'Maak ons land', die alle Nederlanders oproept om plannen te leveren om onze wensen te realiseren en problemen op te lossen. Het NAi zal zich sterk maken voor de realisatie van de vijf beste plannen die tijdens 'Maak ons land' worden bedacht. Opgaven'Maak ons land' heeft elke maand een andere opgave, en dat geldt ook voor 'The Making Of'. In november stond mobiliteit centraal, in december staat wonen centraal, in januari werken, in februari vrije tijd, in maart groen en in april water. 
 
Data en tijd
Zondag 18 januari, werken
Zondag 15 februari, vrije tijd
Zondag 15 maart, groen Zondag 12 april, water   13:00 uur: aanvang deelnemers 14:00 uur: aanvang publiek 16:00 uur: einde 
Toegang gratis
  Meedoen? Meld je aan als deelnemer of publiek via www.nai.nl/inschrijven Meer informatie: www.maakonsland.nl
   
_________________________________________________________________
News, entertainment and everything you care about at Live.com. Get it now!
http://www.live.com/getstarted.aspx
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).