Marieke Istha on Sat, 4 Nov 2006 12:58:22 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Art and Science in their Natural Habitat -- Seminar zaterdag 11 november


*Art and Science in their Natural Habitat*

*Seminar zaterdag 11 november van 13.00 - 17.30 uur*

Het thema kunst en wetenschap is voor veel mensen nog steeds moeilijk te bevatten, is er zoiets als kunstige wetenschap of wetenschappelijke kunst en waar ligt de grens tussen wanneer iets kunst en wetenschap is? Vooral bij 'onzichtbare' technologie is vaak onduidelijk wanneer iets kunst of wetenschappelijk onderzoek is. Een nano opname bijvoorbeeld, komt bij veel mensen al snel esthetisch en kunstzinnig over. De relatie tussen kunst en wetenschap kent echter een lange geschiedenis die eigenlijk pas sinds de negentiende eeuw is losgelaten. Hoewel er sindsdien minder samengewerkt werd, bleven allianties bestaan die leidden tot wederzijdse vruchtbare projecten. De 'onzichtbare' technologie van de laatste paar jaar brengt een hernieuwde interesse naar boven voor de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers. Wellicht zijn het de mythische aspecten rondom nanotechnologie, biotechnologie en genetica die leidden tot kunstzinnige ideeën en concepten. Dat wat niet te bevatten en te zien is voedt de nieuwsgierigheid en creativiteit van veel kunstenaars. In veel gevallen proberen zij wetenschappelijke uitgangspunten, methodieken of onderzoeken in te bedden in een cultureel vertoog door – in het geval van de tentoonstelling – deze te relateren aan esthetische, ethische en filosofische kwesties rondom natuur en de verhouding tussen natuur en cultuur en de positie van de mens hierin.

Onder de titel van 'Art and Science in their Natural Habitat' vraagt het Nederlands Instituut voor Mediakunst aan de hand van een aantal presentaties en discussies aandacht voor de relatie tussen kunstenaar en wetenschapper. De discussie richt zich op projecten die de verhouding weerspiegelen tussen natuur en cultuur en een nieuwe praktijk zichtbaar maken.

Met Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand en Driessens & Verstappen, Alex Verkade, Ben Schouten, Koert van Mensvoort, Robert Zwijnenberg en Awee Prins.

Zie voor het uitgebreide programma: _http://www.montevideo.nl/nl/index_agenda.php?cat=l&id=309 <http://www.montevideo.nl/nl/index_agenda.php?cat=l&id=309>_

Toegang: 10,- (studenten 8,-)

Reserveren: 020 6237101 info@montevideo.nl <mailto:info@montevideo.nl>

Het seminar is deel van het Natural Habitat-project, de tentoonstelling Natural Habitat opent zaterdag 4 november om 15.00 uur en duurt t/m 16 december. _http://www.montevideo.nl/nl/index_agenda.php?cat=e&id=302 <http://www.montevideo.nl/nl/index_agenda.php?cat=e&id=302>
_


_Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
www.montevideo.nl

_

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).