Actieblad Ravage on Tue, 20 Sep 2005 16:18:20 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Rechtssysteem rijp voor sloop


Hun rechtsorde is de onze niet

Naar aanleiding van de zaak-Nienke liggen de rechterlijke macht en het openbaar ministerie weer eens onder spervuur. Hoe voorkom je een dergelijk falen? Jurist Paul Ruys weet het wel: ,,Als de controle over het justitieapparaat niet werkt en de rotte appels er niet uit worden gehaald, gaat het allemaal gewoon door.''

Naar aanleiding van het schandaal in de Schiedamse Parkmoord, waarbij door toedoen van het openbaar ministerie (OM) een onschuldige man tot levenslang werd veroordeeld, bepleit advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops een grondige herziening van ons rechtssysteem. 

Nu het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zo onder schot staan door het achterhouden van belangrijke informatie in de zaak-Nienke, zijn maatregelen hard nodig, aldus Knoops. Bij het NFI werken DNA-specialisten van het ministerie van Justitie. Hij vindt dan ook dat het NFI geprivatiseerd moet worden om iedere schijn van partijdigheid te voorkomen.

Om pijnlijke fouten als in de Puttense moordzaak en de Schiedamse parkmoord te kunnen voorkomen is een mentaliteitsverandering nodig, meent Knoops. Hij is van oordeel dat de Nederlandse rechters te veel vertrouwen hebben in politie en justitie, zoals in een aantal zaken is gebleken.

De roep om sancties tegen de verantwoordelijke autoriteiten is groot, maar Ruys gelooft er niet in. ,,Een volstrekt zinloze gedachte. Dat veronderstelt dat er een rechter (tot aan de Hoge Raad) te vinden zou zijn die deze dames en heren alsnog zou straffen. In Nederland is nog nooit een rechter door zijn collega's strafrechterlijk veroordeeld. Sterker nog, niet eens openlijk wegens disfunctioneren ontslagen.''

lees verder: http://www.antenna.nl/ravage/2005/nummer12/om.htm

RUGSTREEPPAD VERSLAAT GROENLINKS
De Raad van State heeft begin augustus bepaald dat stadsdeel Westerpark in Amsterdam een ontheffing van de Flora- en Faunawet nodig heeft voor de bouw van een benzinepomp in een natuurgebied. Die moet worden verstrekt door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden.   
lees: http://www.antenna.nl/ravage/2005/nummer12/bp.htm

NIEUWS
Weggeefwinkels breken door - Proces molest F-16's verdaagd - Britse activisten blokkeren nucleaire basis - Reed Elsevier aangevallen voor wapenhandel - Dierenbescherming boos over plan drukjacht Het Loo - Arnhem verhindert actiekraak voor vluchtelingen - Actievoerder VS ambassade ongemoeid gelaten! - Protesten tegen sharia-rechtbank in Ontario - Domme Bontjes bewieroken Frans Molenaar - ID-weigeraar kan niet anoniem klagen - Protest rond megaproces ID-weigeraars - Krakend Vers - Hoge Raad keurt inval Ravage af.
lees: http://www.antenna.nl/ravage/vastplaatjes/nieuws.jpg

COLUMNS/COMMENTAAR
lees: http://www.antenna.nl/ravage/vastplaatjes/columns.jpg

AGENDA
lees: http://www.antenna.nl/ravage/agenda.htm


Ravage
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
Tel 020 6761773
http://www.antenna.nl/ravage


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).