Asociatia Altermedia on Tue, 20 Mar 2007 09:40:07 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] [Romania-News] Congres "pentru viata" cu participare romaneasca, in Polonia


Congres "pentru viata" cu participare romaneasca, in Polonia
[start]
Duminica, 18 martie, s-a incheiat la Cracovia (Polonia) primul congres european desfasurat sub sloganul "Solidaritate - Libertate, Dreptate si Pace", organizat de asociatia civica italiana "Solidaritatea". Pe parcursul a 3 zile, reprezentanti ai unor miscari "provita" ("pentru viata") din tari membre ale Uniunii Europene si aspirante la aceasta, au analizat posibilitatea inchegarii unei miscari politice paneuropene, in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2009. Aceasta structura ar urma sa promoveze, ca principiu suprem, recunoasterea dreptului la viata incepand din momentul conceptiei si pana la moartea naturala.

 

Au participat reprezentanti din Polonia, Austria, Italia, Franta, Croatia, Romania, Ungaria, Marea Britanie si Irlanda, printre care: Krystyna Zajac, presedinte, "Liga Poloneza a Familiilor Numeroase" (Polonia); Piero Pirovano, presedinte, "Solidaritatea" (Italia); Paul Kennedy, co-fondator, "Resurgence - Partidul britanic pentru Viata" (Marea Britanie si Irlanda); Dr. Imre Teglasy, presedinte, "Alianta Alfa pentru Protectia Copiilor Nascuti si Nenascuti si a Familiilor" (Ungaria); Dr. Dietmar Fischer, presedinte, "Da pentru Viata" (Austria); Jeanne-Marie Laveyseiere, "Comitetul pentru Salvarea Copilului Nenascut" (Franta); Bogdan I. Stanciu, co-fondator si coordonator, "Asociatia Provita pentru nascuti si nenascuti - Bucuresti" (Romania).

 

Discutiile pe marginea documentelor programatice au fost coordonate de dr. Enrico Tacchi, profesor de sociologie la Universitatea Catolica din Milano-Brescia si vicepresedinte al "Solidaritatea". Invitatul special al congresului a fost Wanda Poltawska, membru onorific al Academiei Pontificale pentru Viata de la Vatican, care a rostit si cuvantul de intampinare din partea autoritatilor poloneze.

 

Congresul a adoptat un apel adresat adresat cetatenilor europeni si totodata autoritatilor europene si internationale, apel in care se mentioneaza: "Ii invitam pe cetatenii europeni sa apere cu curaj toate idealurile de libertate, de dreptate si pace, cu respectarea conditiei esentiale in vederea atingerii acestor obiective: reafirmarea, in cadrul conventiilor internationale si in legislatiile nationale, a dreptului la viata al fiecarei fiinte umane din momentul conceptiei si pana la disparitia naturala."

 

Apelul a fost adresat si inmanat oficial si Organizatiei Natiunilor Unite si Uniunii Europene, carora li se solicita sa promoveze viata umana in fiecare stadiu al dezvoltarii sale si in toate statele, precum si sa vegheze ca statele dezvoltate sa nu stopeze accesul la dezvoltare al celor sarace, conditionand ajutoarele de politici antinataliste si de campanii menite sa raspandeasca sterilizarea si avortul la cerere. "Reprezentantilor statelor membre ale Uniunii Europene le cerem sa recunoasca pe deplin, in textul unei eventuale Constitutii Europene, drept central si fundamental, dreptul la viata al fiecarei fiinte umane din momentul conceperii si cerem ca aceasta Constitutie europeana sa recunoasca radacinile crestine si vitalitatea acestora pentru viitorul Europei," se mai arata in documentul citat.

 

In cuvantul rostit, delegatul din Romania, singura tara majoritar ortodoxa reprezentata la eveniment, a salutat initiativa si si-a afirmat speranta ca barierele confesionale, pe de o parte, si decalajele in dezvoltare, pe de alta, nu vor afecta consolidarea acestei miscari paneuropene si extinderea ei in spatiul ortodox. 

 

"In tarile cu traditie democratica, cetatenii incep sa inteleaga ca mentinerea actualei 'politici a mortii', prin promovarea pe toate caile a avortului, contraceptiei, libertinajului sexual, comportamentelor sexuale deviante si mai nou a sinuciderii asistate, va duce la disparitia Europei de pe harta demografica a lumii in viitorul nu prea indepartat. Cea mai buna dovada a constientizarii acestei stari de fapt este initiativa 'Solidaritatea'", a spus Bogdan I. Stanciu. 

 

"Succesul participarii organizatiilor romanesti la 'Solidaritatea' depinde de capacitatea lor de a aduce temele 'provita' in atentia opiniei publice, care inca mai confunda ideea de 'drept la viata al nenascutului' cu politica demografica a lui Nicolae Ceausescu."

 

Congresul s-a incheiat cu stabilirea datei urmatoarei conventii, care va avea loc la Paris in ianuarie 2008. Pana atunci, participantii si-au dat intalnire in luna mai 2007 la Bruxelles, unde se va desfasura prima "Sarbatoare europeana a familiei" (European Family Pride).

 

Pentru detalii, va rugam contactati:

Asociatia Provita pentru nascuti si nenascuti, Bucuresti

Bogdan Ioan Stanciu

tel. 0728 673 673, fax 031 815 27 80, email provitabucuresti@yahoo.com, web http://www.provitabucuresti.ro 

 

[end]

 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/