Simona Vilau on Fri, 7 Jul 2006 11:09:42 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Invitatie vernisaj Simona Vilau- "Regele pe divan", 12 iulie 2006, galeria Simeza


  
 
  
   Miercuri, 12 iulie 2006, orele 18:30, la galeria Simeza, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură " Regele pe divan" a Simonei Vilău, în cadrul programului "Vara absolvenţilor UNA Bucureşti". Prezintă artistul şi universitarul Alexandru Rădvan.
   Expoziţia va fi deschisă în perioada 12-25 iulie 2006.
   Vă aşteptăm! 
    
   
 Comunicat de presă
    
   Simona Vilău este o tânără artistă, proaspătă absolventă şi şefă de promoţie a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, de la clasa profesorului universitar Sorin Ilfoveanu, asistent Alexandru Rădvan. Ea a fost câştigătoarea premiului Senatului UNA pentru lucrarea de licenţă în iunie 2006. 
     Preocuparea sa pentru figuraţie nu este un pretext, ci o necesitate, deoarece abordează teme ?grele?, care necesită o explicitare a termenilor, cum ar fi seria ?Oedip si Domnul O.?, prezentată în expoziţia curentă ?Regele pe divan? în perioada 12-25 iulie 2006, la galeria Simeza. 
     ?Abordarea acestui gen de ?partitură? tematică necesită o doză ridicată de curaj şi de inconştienţă juvenilă. O temă controversată ridică probleme grave- etice, estetice şi de gust. Miturile sunt unitare şi închegate, perfecte din punct de vedere stilistic, aşadar despicarea firului în patru este o sarcină grea pentru un neexperimentat, care priveşte castelul de turtă dulce din afară, fără să aibă posibilitatea să guste. Ce poate fi mai tentant pentru un om decât să se avânte pe tărâmuri necunoscute, chiar cu riscul de a se rătăci? Pentru ca lucrurile să devină mai uşor abordabile, am creat un alter-ego tangibil (domnul O.)- intangibilului Oedip.?, afirmă artista.
     În condiţiile receptării actuale, psihanaliza poate fi un filtru de percepţie a mitului oedipian. Astfel, Simona îşi structurează seria de lucrări în două registre- unul dramatic, care încearcă să reproducă fragmente din mit, iar celălalt ludic, cu aluzii psihanalitice şi o tentă de ironie muşcătoare.     
      ?Opţiunea formală se pliază foarte bine pe straturile semantice. Spaţii aride, austere, culori tari, contraste violente, indigeste, atmosferă tenebroasă, redimensionări, cadraje de tip neo-pop cu preferinţă pentru detalii. Atmosfera luminoasă îşi face loc doar după ce eroul îşi deschide ochiul interior.? (Olivia Niţiş- Simona Vilău-?Je est un autre?, text Altitudini, mai 2006) 
    
    
  
 			
---------------------------------
Sneak preview the all-new Yahoo.com. It's not radically different. Just radically better. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/