jasmina carla on Tue, 7 Feb 2006 10:57:23 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] a murit 'mama feministelor'


Libertate de expresie pentru cei alesi.
Acestia sa fie , ca sa vorbesc asa in termeni feministe, barbati, albi, caucazieni.


Si da existe multe feministe. Multe platforme de "lupta", de stanga,de dreapta, activiste, academice, scriitoare, asistente sociale etc

Si ca veni vorba de feministe extreme, poate era vorba de radicale, deci radicalele sunt cele care considera ca , casatoria este viol legalizat. Cu toate acestea multi nu pot sa vada mai mult de atat sub aceasta teorie umbrela, si nici nu incearca sa caute motivele unei asftel de afirmatii. O mare vina o are modul in care media prezita aceasta situatie, simplificand-o... Feministele radicale isi bazeza teoria pe politica si emotii, spre deosebire de cele liberale si marxiste, de aceea ele propun solutii mult mai incarcate emotional la diferite probleme.Teoria lor se axeaza pe doua supozitii de baza "personanul este politic" si experienta femeilor.Ele sustin ca femeile in ansablu, ca suroritate sufera o opresie universala. Ele lupta pentru eliberarea corpului feminin de sub controlul masculin, si sustin ca femeile sunt esential diferite de barbati. Ele lupta pentru echitabilitate si nu egalitate , pentru ca a fii tratete ca egale cu barbatii implica ideeea ca ele sunt la fel ca si barbatii. Unde feministele liberale considera ca trebuie sa prinda bucata mai mare din tort radicale considera ca tortul este in intregine stricat, si cer o reconsiderare a intregului sistem care este complet bazat pe relatii sociale patriarhale.
Cele mai extreme radicale , sunt Separatistele. care nu vreau sa mai aiba de a face cu barbatii, si considera ca toate femeile ar trebui sa refuze relatiile cu barbatii. In comparatie cu feministele liberale cele radicale nu considera ca pentru a scapa de sub opresie trebuie sa faca ca si barbatii, sau sa-i egaleze, ele permit mai degraba o critica a sistemului, sa trateze in mod feminin societatea care le-a marginalizat...
Fara viziunile extreme care a atras atentia lumi in 60 , 70, lumea nu s-ar fi orpit sa se gandeasca asupra felului in care decurg si se formeaza relatiile intersociale, persoanle, ca acestea au un inteles politic, fara aceasta miscare, radical, miscarea feminista se poate sa nu fi existat.
Acestea sunt femeile care au insistat ca atunci ca o femeie este batuta de sotul ei aceasta este o problema sociala, ( la ora actuala aceasta supozitie este incadrata in sistemul de sanatate publica, adica institutionalizata).
Ca orice teorie, si cea feminista radica sis are defectele si slabiciunile ei, dar asta nu inseamna ca este in totaliatte proasta si trebuie trecuta cu vederea.
Si cu privire la prostitutie, radicalele considera ca o femeie cu se prostitueaza dupa propria decizie, ca este lebera sa o faca ci este o victima a unui convingeri directe sau subtile din afara. Mesajul subtil, ar fi ca propagarea unor mesaje in societate care educa fetele ca ele sunt obiecte sexuale, pentru barbati. (deschide Tv-ul si vezi, sau mergi pe strada si uitate la afise publicitare).Dca o fata interiorizeaza acetse mesaje si incepe sa le creada sincer, ea va incepe sa creada ca cel mai bun scop al ei este sa multumeasca barbatii, si evident ca concluziona ca destinul ei este de a fii ceva ce barbatului ii face placere- lucratoare sexuala. Pornografia este si ea atacata de catre radicale, ca violenta asupra femei, prin care mitul ca barbatii sunt natural mai puternici ca femeile este perpetuat, ei trebuie sa domine prin asta femeile.
Evident sexul este in sine incarcat politic pentru radicale, el promoveaza dominarea masculina. Casnicia este vazuta ca prostitutie legala, din moment ce femeile trebuie sa se casatoreasca pentru stabilitate financiara.
O mare vina a radicalelor este faptul ca generalizeaza , sau universalizeaza experientele unor grupuri de femei. Si nu toate femeile din lumea aceasta au aceleasi experiente. Daca unele sunt oprimate, se poate ca sa fie chiara impreuna cu barbatii lor, daca sunt negri, musulmani, tigani etc... Dar fara a pune problema aceasta, de catre feministe, multe nu s-ar fi schimbat.
Pentru libertate. Si autonomie. Cu toate ca situatia este in dezastruoasa, in Romania de exemplu, unde nu exista nici o traditie feminista, nici un "68, nici un activism social... Doar smerenie.


faptul ca lasi o femeie sa ia loc in autobuz are doua sensuri, unul ca are dreptul la loc (daca exista vreo lege pt asta), sau ca decriminezi pozitiv... ca si cu deschsul usii, de parca femeia nu poate sa deschida usa... (opinia unei feministe)
alta este cu mamicile, si batranii , in cazul mamicilor nu este vorba ca mama este obosita si trebuie sa stea jos, ci ca copilul este mic si trebuie tinut in brate,
misto nu?


"Cred ca trebuie sa vedem femeia si barbatul ca un dualism interactiv
si filogenetic si nu ca entitati diferite. Femeia e si barbat si
viceversa dupa cum soune mitul lui Platon. Nu femeia si nici feminismul,
oricare ar fi el, nu a distrus ordinea clasica (in masura in care insasi
aceasta ordine nu era ea insasi un mod de simplificare totalitarista a
societatii), ci insasi evolutia ei industriala. Ca societatea insasi s-a
corupt, ca si-a pierdut inocenta asta ramane de vazut. (Oricum oricine
poate alege sa traiasca in societati clasice daca vrea.) Ramane rolul
artei de a umaniza acesta lume fara suflet a tehnologiei."

Este barbatul si femeie si viceversa?Ca atunci suntem toti androgini.;)
Da in rest de acord, doar ca acea societate clasica pe care ai alegeo este si ea corupta...
Si arta foloseste tehnologia si este deja parte din productia universala.
Se face conform unui program, conform unor interese politice, poate numai stree artul este
liber, cu toate ca in bucuresti este putin cam prea elitist, adica este prezentat prin
galerii, in expozitii internationale, sper ca este facut totusi si de oameni care nu au terminat artele.
Stii termenul de "art for social change"?
Ultima politica culturala. Sa schimbi societatea in ce?


j.

_________________________________________________________________
Express yourself instantly with MSN Messenger! Download today it's FREE! http://messenger.msn.click-url.com/go/onm00200471ave/direct/01/


_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/