Gabriel Baldovin on Fri, 25 Nov 2005 13:50:56 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Accept protestul de sambata


Este gresita asocierea anticapitalist=comunist. Cu atat mai mult cu cat mai intai comunismul gandit de Marx este o utopie si apoi experimentul comunist pus in practica nu a respectat unele dintre cele mai importante principii ale sale facand greseli mai mari decat societatile carora le imputa acest lucru. De aceea pe mine nu ma irita prea mult afirmatia cum ca el ar fi varful capitalismului. In ceea ce priveste eu nu compar capitalismul actual cu acest experiment numit comunist, ci cu o lume viitoare in care practicile economice de astzi vor parea asemenea celor ale bisericii de pe timpul Evului Mediu.

  Fara indoiala ca o astfel de actiune nu poate fi universalizata. Comertul exista din timpuri stravechi si nu se va opri acum. Insa el a devenit astazi centrul lumii si asta nu e bine. Umanismul este dat la o parte de bocancii rigizi ai consumismului. Idealurile oamenilor sunt murdarite si furate de catre reclamele mincinoase care ne violeaza spatiul vital. Omul, din pacate la fel ca si in epocile intunecate, continua sa fie vazut ca o marfa, ca un posesor de capital ce trebuie colectat. Sentimentele lui conteaza in masura in care pot fi atinse de reclamele marilor companii. Departamentele de PR vad omul ca pe un target; idealurile, trairile, suferintele lui devin punti ale implementarii unei salbatice parazitari economice. Ce sunt legile, bunele maniere si drepturile omului in fata acestor atrocitati spirituale? Vorbe in vant. Fara indoiala ca insasi arta are de suferit ca urmare a unei astfel de actiuni in masura in care ea insasi supravietuieste ca urmare a vanzarilor. Da
 r acest fapt arata ca isi pastreaza inca umanismul si nu se prostitueaza in fata capitalului asa cum face designul. Toti avem nevoie de bani, toti avem nevoie de munca altuia dar distanta de la primitivul care lasa un banut pomului pentru fructul pe care i l-a luat si catastrofa emotionala a consumismului contemporan este o distanta inspaimantatoare. De aceea am sa vin sambata daca o sa fiu in Bucuresti, iar daca nu, in mod cert nu voi cumpara nimic.

  http://www.baldovin.as.ro/concept.htm
 ______________________________________________
http://www.sentimente.ro
Singur? Peste 180.000 utilizatori pentru tine!
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/