Elena Ghitescu on Wed, 23 Nov 2005 09:19:59 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] 26 NOIEMBRIE: Ziua in care nu cumperi nimic


 Faptul ca in romania majoritatea oamenilor sunt prea saraci ca sa isi procure cele necesare vietii si ca doar o minoritate isi poate permite sa cumpere produsele si serviciile oferite pe piata, este un adevar care nu mai trebuie demonstrat. Dar actiunea din ziua de 26 noiembrie nu se adreseaza primei sau celei de-a doua categorii. Ea se adreseaza unui segment de populatie care este cu siguranta minoritar intre persoanele inscrise la aceasta lista de discutie, dar este din nefericire majoritar in cadrul societatii romanesti. Este vorba de acel segment al populatiei care CREDE ca fericirea consta in posibilitatea de a cumpara sau plati aceasta multitudine de obiecte si servicii pe care publicitatea ne-o vantura pe la nas. Din el fac parte reprezentanti atat din prima categorie(cei care nu au bani) cat si din cea de-a doua (care au).
 In ceea ce priveste mesajul actiunii, nu imi pare a fi unul de nostalgie comunista. Initiativa vizeaza doar sa faca oamenii sa reflecteze un moment asupra manipularii mentale caruia cadem atat de usor prada, inconjurati asa cum suntem de publicitate din toate partile. De aici si faptul ca aceasta actiune se desfasoara pe o singura zi. Este doar un simbol, dorinta e ca oamenii sa reflecteze la pericolul consumerismului, dar nu sa inceteze instantaneu sa mai consume. Bineinteles ca chiar daca nu vom scoate din buzunar nici un sfant in acea zi, vom continua sa consumam curent electric, sa bem apa, sa mancam ceea ce cumparasem cu o zi sau doua inainte, etc. De ce aniversarile sunt doar o data pe an? Daca eu ii fac iubitului meu un cadou de ziua lui, inseamna ca il iubesc doar o zi pe an? 
 
 Raspunsul lui Vlad Nanca adresat Laurei Borotea nu este elegant si nici nu se vrea a fi. Acest raspuns este sincer, spontan, si exprima foarte bine iritarea de care a fost cuprins Vlad Nanca vazand desfiintata asa de categoric si in fond chiar rautacios o initiativa simpla si de bun simt. Mie personal mi-a placut acest raspuns, mai mult decat replicile care se chinuiau sa demonstreze ca autorul lui nu e "un om fin".  Desigur, societatea romaneasca de astazi e violenta, nervoasa, imbufnata si in general eleganta e ceva ce ne lipseste in mod cronic. Sunt de inteles cei care ii deplang absenta. Dar nu cred nici intr-o "finete" fortata, intr-o inchistare in conventii si intr-o "political correctness" dusa la extrem. Modul "ideal" de prezentare a unei idei este naturaletea. Daca avem sentimente atasate unei idei, nu vad nimic ne-elegant in a le lasa sa transpara din discursul nostru. Dimpotriva, ele vor veni sa ne intareasca propozitiile.
 
 Elena Ghitescu
 
 

		
---------------------------------
 Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/