Tjebbe van Tijen on Tue, 2 Sep 2014 11:48:40 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] airBNB spookbewoners in WereldDorp Amsterdam of hoe toerisme verwordt van verlevendiging tot sociale kaalslag


AMSTERDAM WERELDDORP
- waar het goed toeven was -

voor de bijbehorende prent zie:

https://www.flickr.com/photos/7141213@N04/14909002638/

Eerst was het een VVD raadslid die via de plaatselijke politiek met behulp van Fred Teeven in Den Haag de anti-kraakwet er dan eindelijk door wist te jassen. Daarna fuseerde de VVD met D66 op de kieswortel "huizenbezitters aan de macht', vervolgens werd de bestuursgeilheid van de SP nog verder opgewreven en werd deze ex-maoistische partij deelgenoot van het complot tegen de rechtgeaarde huurder van deze stad. Ja, de SP kreeg zelfs de woningportefeuille te beheren, die als omslag een VVD66 logo heeft. (1)

Drieste huismelkerijen (voormalige woningbouwvereniging Ymere) lieten een proefballon op..... honderdzoveel huurders zou de wacht aangezet worden, omdat zij te sociaal huurden. De progressief schizofrene burgervader die heel regelmatig 'ongesteld' is, waarbij dan dat wat rest aan krakers in de stad moet bloeden, weet daarbij ook nog de uitgeprocedeerde migranten in beweging te houden... dat alles op momenten dat de gemeentelijke uitzetbrigade niet ingezet hoeft te worden voor het intomen van de plaatselijke voetbalhufters en hun vriendjes van overzee. 

Dan is er de spreekwoordelijke Echte Oude Amsterdamse Inhaligheid die naar gelang het tijdsgewricht een andere gedaante aanneemt. Het nieuwe kleed dat de inhaligheid nu siert heet airBNB en de dichte stippenzee op deze kaart van het werelddorp, laat zien hoe epidemisch deze digitale vorm van huisjesmelkerij is. (2)

Daar waar je voor het vrijkomen van een sociale huurwoning nog tien jaar of meer dient te wachten en de failliet van tot onroerend goedhandelaren verworden woningbouwverenigingen, niemand anders dan de sociale huurders lijkt te interesseren, wordt lustig huurhandel gedreven via airBNB, waarbij er ook sprake is van illegale onderverhuur van woningen uit de sociale sector.

Aangezien het de woningbouwverenigingen zijn die door het regeringsbeleid van de afgelopen decennia (niet enkel van de VVD maar ook door PvdA, CDA en D66) druk doende zijn het "eigen" woningbezit te verkwanselen, is ook iedere sociale moraliteit verdwenen. Alles wordt tot handel!

Was het niet het boegbeeld van het onderzoek naar de volkshuisvesting in Nederland, de nu al weer geruime tijd met pensioen gestuurde professor Hugo Priemus (1942-) van de Technische Universiteit Delft, die waarschuwde tegen de gevolgen van massale uitverkoop van sociale woningen, onder meer als gevolg van de malafide praktijken van het bestuur van de grootste woningbouwvereniging in Nederland Vestia? Het gaat daarbij om 4000 sociale huurwoningen die gaan verdwijnen waarvan  een kleine tweehonderd in Amsterdam. (3)

Voeg er onderaan een link naar de webpagina van AT5 bij en raad een ieder aan om de lezersreacties van enkele dorpsbewoners te lezen. Hier wordt een fraai profiel van het Amsterdams dorpsbestuur gegeven dat kort samengevat gaat om 'regelopstellers die vervolgens hun eigen regels niet wensen en weten te handhaven'. (4)

AT5,de Amsterdamse stadstelevisie start ook weer het programma "Amsterdam Wereldstad"; de naam op zich al, een lachertje begeleid door kassagerinkel. Met amper 800.000 inwoners een 'wereldstad' willen zijn? Wereldsteden tellen in de miljoenen, vaak tientallen miljoenen.

Wat het gevolg is van toeristenstromen naar een WereldDorp zien wij nu dagelijks als je probeert je een weg te wringen door de van toeristen vergeven stad (16 miljoen bezoekers aan de stad verleden jaar) (5) die daar niet voor gemaakt is en waarbij wij uit ons nest gedrongen worden door: terraswoeker, openbare-dronkenschap-bierfietsen, toeristenfietskaravanen, buitenmaatse toerbussen, toeristenboten, boottaxis, easy-jet-zatlapgroepen-op-kroegentocht, fietstaxis op fietspaden die daar niet op berekend zijn...wat ben ik nog vergeten?

O ja, de aangekondigde groei van de Easyjet toevoer naar Amsterdam vanaf Londen en New Castle, in 2013 nog 1,1 miljoen en grotere aantallen letterlijk in het verschiet (6) en in het gehoor met de meer en meer frequente aanvliegroutes dwars over de Amsterdamse binnenstad. (7)

O ja, leeggegraaste supermarktschappen, de bruine-café's waar je niet meer terecht komt omdat ze vermeld staan in zo'n handige app voor ieders mobiel, ontwinkelde buurtstraatjes waar het bedienen van de lokale bevolking plaats gemaakt heeft voor het oplichten van toeristen (niet enkel prijsverhogingen, maar ook massale branche-verschuivingen van voedsel naar souvenirs en andere hebbe-dingetjes), eindeloze wachtenden voor u bij de toch al verminderde loketten van bedrijven als de NS en ING.... om maar niet te spreken over de rond om de hoek slingerende slangen van wachtenden bij de grote musea die nu het bijna exclusieve domein van toeristen geworden zijn (waarbij het Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes is die publiekelijk komt klagen over de negatieve bijwerkingen van zijn eigen kassucces-beleid). (8)

Zo veroorzaken de toeristen niet langer een verlevendiging maar een sociale kaalslag. 

Een trend die zich al langer aftekent, maar nu nog verder opgedreven door de hebzucht van een klein deel van de Amsterdammers en de met hen geassocieerde bedrijven en instellingen.
----
(1) "ONkiesWIJZER aan de "Linkse kiezer": Lijstverbinding D66 + VVD = asociaal-neo-liberaal VVD66"
https://www.flickr.com/photos/7141213@N04/13216400825/

en

"D66 + VVD + SP: SNUFFELFORMATIE AMSTERDAM = bastaardisering gemeentepolitiek"
https://www.flickr.com/photos/7141213@N04/13486127634/

(2) Hier is de link naar de kaart "Amsterdam: the property value of Airbnb" 
http://maps.amsterdam.nl/airbnb/"; rel="nofollow">maps.amsterdam.nl/airbnb/</a>

Dit is een eerdere kaart (minder goed)t:
http://oscity.eu/o/actionmaps/m?q=18&c=4.91,52.36&z=15

Een kort inzicht in het fenomeen staat onder meer hier: (Social cowboys 28 augustus 2014)
http://www.toii.nl/social-cowboys/

(3) "Enkele duizenden sociale huurwoningen van Vestia die in handen komen van de Duitse vastgoedbelegger Patrizia, zullen op termijn worden verkocht of in de vrije huursector belanden."
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3724468/2014/08/25/Verlies-van-duizenden-sociale-woningen-door-komst-Duitse-belegger.dhtml

(4) "Amsterdammers die woningen verhuren aan toeristen via de populaire website Airbnb ontduiken op grote schaal de regels." Hierbij drie voorbeelden van lezersreacties op de AT5 website:

"Andre Kijk 1221 reacties 30-08-2014 | 11:06 uur
Niet zo plezierig als je buren hun woning wekelijks aan anderen verhuren.
Constant geloop op je trap, en je hebt geen idee wie er allemaal in- en uitloopt.
Als ze weggaan gooien ze alles op straat voor de vuilnisman, die pas 2 dagen later komt en ook qua sociale veiligheid ben ik er niet zo van gecharmeerd. // Als er dan ook nog dik geld wordt verdiend aan een weinig gebruikte sociale woning omdat "Pietje bij Marietje" introk maar z'n adresje voor de zekerheid achter de hand houdt als "je-weet-maar-nooit" en "zo'n woning krijg ik nooit meer terug", dan ben ik er eerlijk gezegd wel 'n beetje klaar mee. U toch ook?
 // Logeren doe je niet in leegstaande woningen maar bij vaste bewoners thuis of gevestigde instanties die daar in gespecialiseerd zijn (hostels, hotels, botels, enz). Behalve het Amstel Hotel zijn er heus nog wel andere onderkomens waar je voor een redelijk prijsje 1 of 2 nachtjes prima kunt bivakkeren. // Als een woonboot niet regulier gebruikt wordt kunnen we 'm beter wegslepen - dan ziet de stad er ook fraaier uit. Dat B&B in lege woningen is niet goed voor de stad. // Lange termijn huurcontracten echter weer wel: als je je koopwoning niet kwijt kunt maar je verhuurt 'm voor een jaar of langer, dan is dat m.i. een prima oplossing. Daar heeft iedereen en ook de middenstand in de stad profijt van.// Het wordt hoog tijd dat de gemeentelijke basisadministratie 'ns minitieus wordt doorgelicht want er zit vermoedelijk wat kaf onder het koren."

"Pinokkio 528 reacties 30-08-2014 | 12:40 uur
De vraag is of mensen die B&B aanbieden en dit niet volgens de regels doen de wet ontduiken... // Mij valt op, dat ondanks regeltjes en wetten van alles gedaan wordt in Amsterdam, open en bloot en er wordt niets gecontroleerd of gehandhaafd en niet alleen bij B&B. Typisch Nederlands, typisch Amsterdam, overal wat van vinden, regels opstellen, afspraken maken en vervolgens er niet meer naar omkijken. Gek hé, dat veel inwoners er, tot grote ergernis van goedwillenden, er een zooitje van maken, en kunnen blijven maken...."

"ina 218 reacties 30-08-2014 | 11:46 uur
Als ik op willekeurige plek inzoom blijkt dat de helft van aanbod in handen is van personen die 3 tot 7 andere appartementen elders inde stad ook aanbieden..! // Krotom airbnb is spek voor de huizen maffia kliek, die toch al schijt hadden aan de stad en haar bewoners/ werkers."

http://www.at5.nl/artikelen/133932/verhuurders-huizen-airbnb-overtreden-massaal-regels


(5) Bron Amsterdam City Index 2014: "16 miljoen bezoekers op dat hele kleine stukje aarde in 2013. Mooi, maar ook tricky. Het toerisme is onze enige groeisector en verbloemt in alle euforie dat een crisisspook over de grachten waart."
http://www.amsterdamcityindex.nl/

(6) "Amsterdam wordt grootste bestemming Easyjet in 2014"
http://spottersplatformschiphol.nl/amsterdam-wordt-grootste-bestemming-easyjet-in-2014/

(7) "Mijn Klacht: Iedere 30 sec. vlieg een vliegtuig voorbij sinds 3 dagen ( begin van de storm ). Binnenstad is bijna onleefbaar gewordem !!!! , ook met gesloten ramen en deuren is overlast GIGANTISCH !! Deze situatie is STRIJDIG met alle elementaire MILIEU NORMEN !! Dat is niet voor de eerste keer dat bewoners van CENTRUM AMSTERDAM slachtoffers zijn van WAANZIN van de verkeersleiding. Tijdens storm vliegtuigen leiden naar andere NEDERLANDSE VLIEGVELDEN !! Gewenste Oplossing: VLIEGVERBOD boven binnenstad van AMSTERDAM net als PARIJS.GEEN ZGN.OVERLEG en zinloos gepraat maar en KORTE GEDING om terreur van de verkeersleidning stopen !! NU !!"
http://www.klacht.nl/dag-en-nacht-zw-geluid-hinder/

(8) "Directeur Rijksmuseum: Amsterdam wordt te vies en te vol door toeristen"
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/01/directeur-rijksmuseum-amsterdam-wordt-te-vies-en-te-vol-door-alle-toeristen/

===
zie ook: "Airbnb verhuur je gastvrijheid en ga er van op vakantie: "nice ideas end up in greed""
https://www.flickr.com/photos/7141213@N04/14355370920/Tjebbe van Tijen
Imaginary Museum Projects
dramatising historical information
http://imaginarymuseum.org
web-blog: The Limping Messenger
http://limpingmessenger.wordpress.com/
Flickr: Swift News Tableaus by Tjebbe van Tijen
http://www.flickr.com/photos/7141213@N04/

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).