Else Lenselink on Tue, 15 Apr 2014 14:42:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 2 mei Avond van de Persvrijheid: Uploads from a burning street


Free Press Unlimited presenteert Avond van de Persvrijheid: Uploads from a burning street

Hoe burgerjournalistiek in conflictgebieden te versterken?
Wanneer reguliere media het laten afweten in conflictsituaties, is het aan burgerjournalisten om het nieuws te brengen. Vrijdag 2 mei 2014 organiseert Free Press Unlimited in samenwerking met Amnesty International de Avond van de Persvrijheid. Deze staat geheel in het teken van de rol van lokale (burger)journalistiek in conflictgebieden. Leon Willems van Free Press Unlimited: “Burgers zijn vaak als eerste ter plaatse, je ziet het in Oekraïne, er is altijd wel iemand die filmt wat er gebeurt. Wat ons interesseert is hoe we hen kunnen helpen gebalanceerde, betrouwbare verhalen te maken die het gat vullen dat de reguliere media soms laten vallen.”
Mediaoorlog in Oekraïne
In Oekraïne zijn momenteel niet alleen spanningen tussen pro-Oekraïense en pro-Russische partijen, er is ook een mediaoorlog aan de gang. Katyrina Myasnikova, directeur van de Ukranian Independent Association of Broadcasters, sloeg vanaf de annexatie van de Krim al alarm over intimidatie van de media en propaganda door beide partijen. Myasnikova: “Zwaarbewapende mannen zonder identificatietekens drongen de gebouwen van televisiekanalen binnen waarna hun uitzendingen staakten.”
Ook internationale verslaggevers ondervinden moeilijkheden bij hun werk. Ze krijgen nauwelijks toegang tot de conflictgebieden, worden lastiggevallen en bedreigd tijdens hun werk. Op het moment dat de reguliere media niet meer objectief (kunnen) berichten, nemen burgers steeds vaker die taak over. Op 2 mei 2014 tijdens de Avond van de Persvrijheid zullen zowel Katyrina Myasnikova als Jeroen Akkermans (RTL nieuws) ingaan op wat er speelt en vertellen hoe burgerjournalistiek werkt bij de berichtgeving over het conflict in Oekraïne.
StoryMaker app en de Panic Button app
Ook al staat het web vol met flarden van belangrijke gebeurtenissen, toch laten reguliere media deze beelden nauwelijks toe in hun berichtgeving. De herkomst is meestal niet duidelijk en ze worden vaak niet als objectief gezien. Op 2 mei 2014 onderzoeken we met verschillende gasten hoe burgers, geholpen door technologische oplossingen, verschil kunnen maken bij de verslaggeving van de situatie in conflictgebieden. Zo is de Panic Button app van Amnesty International handig voor journalisten en mensenrechtenactivisten. Met de app kunnen zij als ze bedreigd worden een noodsignaal afgeven aan een vooraf geselecteerde groep contacten. Dave Hardy (Amnesty International) presenteert de Panic Button app tijdens de Avond van de Persvrijheid. Verder geeft mensenrechtenactivist Mohammed al-Maskati (Bahrain Youth Society for Human Rights) een demonstratie van de StoryMaker app waarmee (burger)journalisten en mensenrechtenverdedigers betere verhalen veiliger kunnen delen met hun smartphone. 
Uploads from a burning street, met de Storymaker app
De StoryMaker app wordt komende week getest door documentairemaker Arnold van Bruggen (The Sochi Project) in Transnistrië een regio in Moldavië, dat aansluiting zoekt bij Rusland. Waar hij gewend is om met een crew te werken, heeft hij nu alleen zijn smartphone en de app om te vertellen wat hij daar meemaakt. Van Bruggen: "Door mijn werk in onvrije gebieden als de Noord-Kaukasus bijvoorbeeld, weet ik hoe moeilijk het kan zijn goede berichtgeving naar buiten te brengen. Ik ben erg benieuwd hoe StoryMaker het niveau van lokale verslaggeving in moeilijke gebieden kan verbeteren." Van Bruggen deelt zijn uploads uit Transnistrië op 2 mei tijdens de Avond van de Persvrijheid.
Avond van de Persvrijheid: Uploads from a burning streets
Presentatie: Frénk van der Linden
Theater de Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV, Amsterdam
Vrijdag 2 mei 2014 vanaf 20:00 uur
Svp aanmelden: www.persvrijheid.nl
Over Free Press Unlimited
Free Press Unlimited wil betrouwbaar nieuws en informatie beschikbaar maken voor iedereen. Juist voor mensen in landen waar geen of beperkte persvrijheid is. Door lokale mediaprofessionals en journalisten te ondersteunen, draagt Free Press Unlimited eraan bij dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen én houden tot die informatie die zij nodig hebben om te overleven en te ontwikkelen.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).