Mieke Gerritzen on Mon, 7 Apr 2014 15:51:10 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] opening in MOTI - uitnodiging


Beste lezer,
MOTI nodigt u uit voor de opening van 3 nieuwe tentoonstellingen!
 
-- op 12 april om 15.00 uur --
 
1. MOTI HOTEL II Jan van der Ploeg - solo tentoonstelling 
 
2. Welcome to the Imagesphere - collectietentoonstelling met werken van 
Dave Hakkens, Hendrik Th. Wijdeveld, Jan Robert Leegte, Jodi, John Maeda, 
Klaus Staeck, Koen Taselaar, Luna Maurer, Maarten Baas, Metahaven, Michiel 
Schuurman, Olia Lialina & Dragan Espenschied, Persijn Broersen & Margit Lukács, 
Rob Schröder, Stefan Sagmeister, Thonik, Wim Crouwel
 
3. Resolute door Graphic Design Festival Breda
met werken van onder andere: Martijn Engelbregt, Studio Smack, Lucas Pope,
Ivan & Andy, Jeremyville, George Butler, Joran Koster, Ruben Pater, Eline Turtas, 
Maral Pourkazemi, Femke Herregraven, Yuri Veerman, Ronny Edry
 
Programma: 
15.00  Inloop
15.30 Welkom door Mieke Gerritzen, directeur MOTI
15.35 Openingswoord door Wim Crouwel (ontwerper) voor Welcome to the Imagesphere
15.45 Openingswoord door Dingeman Kuilman (ontwerper) voor Jan van der Ploeg
16.00 Bezichtiging tentoonstellingen en borrel in het café
16.30 Speciale lezing door Olia Lialina over het onlangs gesneuvelde social media platform Hyves in het MOTI auditorium

Wij horen graag of u komt. 
Meld u aan via: info@motimuseum.com
Meer informatie: www.motimuseum.com
 
Museum of the Image
Boschstraat 22
Breda 
076 529 99 00
 
----
Jan van der Ploeg
Overweldigend, groots en meeslepend: woorden die van toepassing zijn op het werk van Jan van der Ploeg. Je wordt erin opgenomen, in zijn beelden zo groot als de wereld. Waan je in een utopisch universum van kleuren en tegenstellingen! Van der Ploeg verbindt de 20ste met de 21ste eeuw door terug te grijpen op kunststijlen en -stromingen en deze te transformeren tot grafische droomwerelden. Want dat is wat Van der Ploeg in de fysieke ruimte realiseert. De visuele taal van megalomane symbolen en eenvoudige maar perfect uitgevoerde vlakken wekt de suggestie van herkenning. Van der Ploeg brengt kunst en commercie bij elkaar. Hij reflecteert op het paradijs van merken, mode en materieel met de schilderingen die het succes van de hedendaagse herhaalmaatschappij uitdragen. “Waar bevinden wij ons in tijd en plaats?”, is een vraag die Van der Ploeg zichzelf stelt. Met zijn werk geeft hij ons antwoorden die alleen de kunstenaar kan geven. In MOTI HOTEL II heeft Van der Ploeg een installatie gerealiseerd die het karkas van de vorige opstelling combineert met een nieuwe monumentale aanpak van de ruimte. In twee grote zalen brengt hij de bezoeker in verwarring met binnen en buiten, in kleur of zwart-wit. 
 
Jan van der Ploeg is kunstenaar van monumentale muurschilderingen in musea en openbare ruimtes. Hij organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en zijn werk was onder meer te zien in MoMA PS1 (New York) het Hammer Museum (Los Angeles) en diverse kunstinstituten en galeries in Amsterdam, Basel, Chicago, Milaan, Parijs en Sydney.
 
----
Welcome to the Imagesphere
In Welcome to the Imagesphere ervaar je de ontwikkeling van de digitale beeldcultuur en ontdek je welke grote veranderingen ons nog te wachten staan. De tentoonstelling toont een greep uit ± 100 jaar beeldcultuur. In de afgelopen eeuw maakten we de vlucht van analoog naar digitaal. Toch bevinden we ons nog maar net in de digitale middeleeuwen. Waar beelden vroeger de kers op de taart waren, worden we in de huidige beeldsfeer overspoeld door visuele stimuli. MOTI beseft zich dat het onderzoek van het predigitale (jaren zestig tot negentig) naar het postdigitale tijdperk in de toekomst doorloopt. Om die reden heeft MOTI een dynamische tentoonstelling ontwikkeld voor publiek. 
De MOTI collectietentoonstelling Welcome to the Imagesphere toont hoe beeldmakers uit de jaren zestig en zeventig, zoals Wim Crouwel, vooruit liepen. Deze pioniers baanden de weg voor de huidige digitale wereld. Nu klinkt het startsein voor het postdigitale tijdperk, waarbij digitale ontwerpen zich losmaken van het scherm. Computers zijn alomtegenwoordig, maar worden menselijker. Beelden worden complexer en ornamentaal. Zo verwijzen digitaal gemanipuleerde landschappen op de muur (Les Zones Terrestres, 2013) van Persijn Broersen en Margrit Lukacs naar de decoratieve wandbekleding van stijlkamers van weleer. De nieuwe pioniers van het postdigitale tijdperk zetten de digitale deugden naar hun hand. Het resultaat? Een ontwerp als de Analog Digital Clock van Maarten Baas, waarbij een digitaal product is vertaald naar een performance. Of Phonebloks van Dave Hakkens, waarbij je met diverse modules jouw ideale telefoon ‘bouwt’. Het is niet ‘slechts’ een product, maar ‘a vision for a Phone worth keeping’. Ervaar de ontwikkeling in het digitale denken!

----
Resolute - design changes
In het verleden is de ontwikkeling van grafische vormgeving sterk beïnvloed door krachten als religie, politiek en geld. Hierbij is het natuurlijke vermogen van de mens om visuele boodschappen te begrijpen uitgebuit. Gedreven door technische vooruitgang ontstond een communicatie wedloop die grafisch ontwerpers belangrijke beïnvloeders van gedrag en meningen maakte.
Nu bestaande structuren onder vuur liggen lijkt het alsof er nieuwe krachten van invloed zijn. Er ontstaat een tegenreactie; grafisch ontwerpers tonen maatschappelijke verantwoordelijkheid door ideeën, informatie en mensen te verbinden. In tegenstelling tot het verleden is deze tegenreactie niet slechts een visueel protest. Hedendaags activisme wordt ontworpen om mensen actief te betrekken bij verandering.
Resolute – design changes onderzoekt de wijze waarop hedendaagse ontwerpers omgaan met sociale verantwoordelijkheid. In krachtige projecten tonen ontwerpers zich vastberaden bij te dragen aan het proces van verandering in maatschappij en vakgebied. Door informatie, inspiratie en motivatie nodigen ze mensen actie te ondernemen.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).