Vera van de Nieuwenhof on Fri, 4 Apr 2014 16:20:57 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Uitnodiging debat Netneutraliteit


Beste Nettimers,

Graag nodig ik u uit om vanuit uw interessegebied en expertise deel te nemen aan een debat over Netneutraliteit. Het debat vindt plaats in Het Nieuwe Instituut op dinsdag 29 april om 14.00 uur.

Het Nieuwe Instituut wil naar aanleiding van 100 jaar WO1 verschillende themaâs in meerdere projecten aan de orde stellen. Alle projecten gaan over een relatie tussen conflict en innovatie, en stellen actuele, urgente vragen over themaâs die in het Nederland van het begin van de 20ste eeuw op de voorgrond treden. De reeks projecten start met het programma NeutraaL

Het debat vindt plaats als onderdeel van dat programma; een serie van debatten, lezingen en workshops waarin de verschillende gedaanten van neutraliteit in de Nederlands (ontwerp)cultuur gepresenteerd en onderzocht worden. NeutraaL gaat over de Nederlandse houding ten opzichte van conflict, waarin het zoeken naar neutraliteit een bijzondere rol speelt. Nederlandsâ neutraliteit tijdens WO1 is een belangrijk historisch voorbeeld: de neutraliteit kreeg niet alleen vorm in militaire en politieke zin, maar gaf ook impulsen aan de landbouw, aan de plannen voor de Zuiderzeewerken en aan de organisatie en innovatie van de industrie. Het zoeken naar neutraliteit zit in het hart van vele Nederlandse praktijken en disciplines, en speelt een vitale rol in Nederlandse vormen van creativiteit.

Nederland heeft een sterke traditie om het internet ook als publieke ruimte te zien en niet alleen als plek die voor commerciÃle competitie moet worden geoptimaliseerd. Nederland is ÃÃn van de twee landen ter wereld die netneutraliteit in de wet heeft opgenomen. Netneutraliteit heeft als bedoeling voor alle deelnemers aan internet hetzelfde neutrale speelveld te creÃren.
Na de afschaffing van netneutraliteit in de Verenigde Staten lijkt ook de Nederlandse netneutraliteit geen lang leven meer beschoren. De Europese Commissie en het Europees Parlement stellen beiden netneutraliteit in de hele EU te willen vastleggen, maar de voorlopige tekst van een nieuwe wet zegt iets anders. Sprekers: Ton Siedsma van Bits of Freedom (burgerrechtenbeweging) en Rolf Kleef (online collaboration in civil society)

Programma
14.00 uur   Radiotour âNeutraaL'
14.30 uur   Debat
17.00 uur   Einde programma

Praktische informatie
Datum:     Dinsdag 29 april
Tijd:       14.00 uur
Locatie:    Bakema Serre, Het Nieuwe Instituut
Voertaal:   Nederlands
Prijs:      Gratis

Graag hoor ik van u of hierbij aanwezig zult zijn en of u nog meer geÃnteresseerden mee gaat nemen. Ook zou ik u vriendelijk willen verzoeken om deze uitnodiging te verspreiden naar uw contacten die hier mogelijk ook in geÃnteresseerd zouden zijn.

U kunt zich aanmelden via vvdn@hetnieuweinstituut.nl<mailto:vvdn@hetnieuweinstituut.nl> of 010-4401268. Hier kunt ook terecht voor vragen met betrekking tot het programma van de middag.

We kijken uit naar een interessante middag en zien uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,
-
Vera van de Nieuwenhof
Platform & Presentatie
t +31 (0)10 4401268
m +31 (0)6 41242560
--
Het Nieuwe Instituut
www.hetnieuweinstituut.nl
-
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).