Tjebbe van Tijen via Chello on Sun, 11 Nov 2012 12:25:49 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ÉÉNMANSKABINET niet gekozen maar zelfgekroond WIEGEL II


ÉÉNMANSKABINET niet gekozen maar zelfgekroond WIEGEL II

Een nieuws-tableau met Hans Wiegel als hoofdpersoon te zien op mijn Flickr pagine:

http://flic.kr/p/dsnqZW

Niet de gekozen politici bepalen het beleid, maar de partij-coryfeeën die vooral via de media elk hun eigen virtuele kabinet vormen. Zelfgekroonde koning van dit boven-democratische bedrijf is Hans Wiegel, die zich ondanks zijn herhaalde financiële deconfitures, zonder enig kiezersmandaat volop als het geweten en alma mater van de VVD opwerpt en zolangzamerhand een eigen media-kabinetje gecreëerd heeft met zichzelf als "de beste premier die Nederland nooit gehad heeft." (*)

Zo lees ik vandaag in De Volkskrant over de buiten-parlemtaire acties van Hans Wiegel:

"Hans Wiegel wil dat de nivellering helemaal uit het regeerakkoord wordt geschrapt. In ruil daarvoor zou de VVD de versobering van de WW moeten opgeven. Dat zei de VVD-coryfee vanavond in het programma EenVandaag.
Wiegel noemde het schrappen van het zorgpremieplan eerder vandaag in het AD 'een overwinning voor iedereen, ook voor heel gewone mensen die zich hiervoor hebben ingezet'. Hij voegt daaraan toe: 'Dat plan was aan alle kanten fout.'
Maar ook over het nieuwe plan, om de nivellering via de belasting te regelen, is Wiegel niet te spreken omdat 'het ongunstig is voor de middengroepen'. Wiegel: 'Als de middengroepen ook in dit plan geraakt worden, houdt de onrust aan.' Volgens de VVD-prominent zijn er zinnigere manieren om de PvdA tegemoet te komen. 'De draconische maatregel om de WW te versoberen moet van tafel, en in ruil daarvoor moet de PvdA de wens om te nivelleren opgeven.'
Op de vraag of het nog goed komt met dit kabinet, zegt Wiegel: 'Ik heb geen glazen bol maar het is wel een valse start. Het kabinet moet een moeilijk beleid in een moeilijke tijd uitvoeren.'" (**)

Of het voor de voeten lopen van de feitelijke premier en partijgenoot Mark Rutte een hinder of een Machiavelliaans spelletje met regeringspartner de PvdA is blijft een open vraag. Zo sprak omgekeerd Guusje ter Horst oud-minister voor de PvdA in het Kabinet Balkenende IV zich publiekelijk over de beoogde nivellering van het regeerakkoord 'Bruggen Slaan' uit, in omgekeerde zin. Dit wordt dan weer door VVD-gezinden als buiten-parlementaire bemoeienis gezien. (***)

-----
*) Gezegd In een uitzending van een het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

**) Bron Volkskrant artikel:

www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/de...

***) "Guusje ter Horst wrijft het er nog even in" commentaar op een pro-VVD blog

www.dagelijksestandaard.nl/2012/11/guusje-ter-horst-wrijf...


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).