Jorinde Seijdel on Sun, 28 Feb 2010 10:52:39 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] De waarde van de amateur


17.03.2010

Debat 'De waarde van de amateur'
Op 17 maart organiseert het Fonds BKVB een debat naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie De waarde van de amateur, geschreven door Jorinde Seijdel als vierde deel van de essayreeks van het Fonds BKVB.

In het essay De waarde van de amateur beschouwt Jorinde Seijdel de opkomst van de amateur in de beeldende kunst. Zij analyseert dit als verschijnsel van de huidige samenleving en de digitale cultuur. Wat produceert de amateur dat hem zo aantrekkelijk maakt? Komt hij werkelijk aan de dominante orde van de professional? Of valt er voor de professional juist iets te halen bij de amateur? Vervuilt de amateur de professionele sfeer of injecteert hij die met frisse impulsen?

Sprekers zijn:
Pascal Gielen (docent kunstsociologie/cultuurpolitiek Rijksuniversiteit Groningen; lector Kunstpraktijk in de samenleving Fontys Hogeschool Tilburg) Frits Gierstberg (hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum; bijzonder hoogleraar fotografie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam)
Willem Velthoven (initiatiefnemer Mediamatic)
Zij zullen vanuit de eigen praktijk en onderzoek op het essay en de introductie van Jorinde Seijdel reageren. Daarna volgt een debat met de zaal o.l.v. schrijver en journalist Chris Keulemans.

Aanvang: 20.15 uur
Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam
Reserveren voor het debat is verplicht viahttp://www.podiummozaiek.nl/ ofinfo@podiummozaiek.nl (o.v.v. reserveren debat 17 maart)
Toegang gratis.

Het essay is vanaf 4 maart te bestellen via:mstuivenberg@fondsbkvb.nl of de boekhandel.
ISBN  978-90-76936-23-9, €15

In aansluiting op het essay is van 5 maart t/m 23 april bij het Fonds BKVB de tentoonstelling Het democratische foto-album te zien, samengesteld door Hans Aarsman.

'Het democratische foto-album'

fototentoonstelling Hans Aarsman

Op 4 maart 2010 opent bij het Fonds BKVB de tentoonstelling Het democratische foto-album. De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf en schrijver Hans Aarsman. Centraal staat de veelzijdigheid van het foto-album. In het foto-album verdwijnt het onderscheid tussen amateur en professional, tussen hobbyist en kunstenaar.

Een album van een vrijgezel die vriendinnen vroeg bij de foto’s te schrijven wat zij van hem vonden. Een album van een vrouw die opgroeide met Darth Vader. Een 5-jarige had er genoeg van om steeds zelf gefotografeerd te worden en nam de camera van zijn ouders over. Ook oudere albums zijn te zien: Een verlovingsreis langs de Ourthe in 1950 en een soldatenalbum uit de tweede wereldoorlog. Aarsman zelf laat pagina’s zien uit een album dat hij als geheugensteun voor zijn moeder maakte toen zij in een verpleeghuis werd opgenomen. Met medewerking van de families Boekhout, Sola, Aarsman, Van der Wey, Beerman, Hekman en ICM.

Hans Aarsman heeft al jarenlang een grote interesse voor foto’s die niet vanuit artistiek oogpunt gemaakt zijn. Deze foto’s vertonen kwaliteiten of laten aspecten van de werkelijkheid zien, die in een professionele foto vaak overschaduwd worden door andere belangen. Hij stelde o.a. de tentoonstelling ‘Off the Record’ (2009) voor het Stedelijk Museum Amsterdam samen en in de wekelijkse column ‘de Aarsman collectie’ in de Volkskrant gaat hij op zoek naar het ware verhaal achter nieuwsfoto’s.

5 maart t/m 23 april 2010
maandag t/m vrijdag 10 -17 uur
opening: 4 maart, 17 uur
adres: Fonds BKVB, Brouwersgracht 276, Amsterdam

De tentoonstelling Het democratische foto-album sluit aan bij het essay De waarde van de amateur, dat Jorinde Seijdel in opdracht van het Fonds BKVB schreef. Het essay is vanaf 4 maart bij het Fonds BKVB te verkrijgen (€15 / ISBN 978-90-76936-23-9 / te koop tijdens de opening van de tentoonstelling of viamstuivenberg@fondsbkvb.nl


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).