Marieke Istha Marieke Istha on Wed, 11 Nov 2009 13:26:37 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] NIMk komende tentoonstelling: Versions


Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert:

Versions
28 november 2009 t/m 6 februari 2010
Opening vrijdag 27 november, 17.00 â 19.00
met doorlopende performance van Constant Dullaart 

met: Harm van den Dorpel, Constant Dullaart, F.A.T.Lab, Martijn Hendriks, JODI, Oliver Laric, NastyNets, Theodore Watson, e.a.

Dinsdag 8 december, 20:30 uur
Een avond met: Hacked Chinese Software, Browser Plug-ins, Redacted Sculpture and Web Landscaping door Harm van den Dorpel, Constant Dullaart, Martijn Hendriks en Theodore Watson.

De tentoonstelling 'Versions' gaat over de âcomment cultureâ; commentaar als medium. Commentaar geven op elkaar heeft met de populariteit van sociale netwerken en blogsites op het internet, zoals Flickr, Facebook, Hyves, YouTube, Blogger, etc., een nieuwe dimensie gekregen. De Nederlandse netwerk theoreticus Geert Lovink beschreef in zijn publicatie 'Zero Comments' (2007) dit fenomeen als een nihilistische impuls en een uitholling van de mainstream media. Tegelijkertijd wordt vaak gezegd dat online commentaar vergelijkbaar is met de gesprekken in newsrooms â slordig, stompzinnig en meestal foutief â maar het vormt ook het ruwe materiaal voor de journalistiek. 'Versions' toont een kunstenaarspraktijk en esthetiek die verwantschap heeft met deze comment culture. 

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst heeft een aantal kunstenaars uitgenodigd bij wie het reageren op elkaar het eigen werkproces beÃnvloedt. Voor deze kunstenaars is het internet de plek bij uitstek om snel ideeÃn te lanceren, op elkaar te reageren of bestaand werk aan te passen en opnieuw te gebruiken. Hierdoor groeien fotoâs, animaties of videoâs in korte tijd uit tot meer gelaagde en esthetische kunstwerken. Het delen en becommentariÃren van elkaars werk leidt tot vragen over de positie en perceptie van het werk in de context van het internet en daarbuiten. In hoeverre is er sprake van uniciteit en oorspronkelijkheid van de werken? Wie bepaalt wat wel of niet kan, wat betekent individuele identiteit binnen het groepsproces? Hoe wordt dit proces vertaald naar de fysieke statische galerieruimte? De vraag naar de betekenis van toe-eigening [appropriation], authenticiteit en auteurschap [agency] in de tijd van 'comment culture' loopt als een
  rode draad door de tentoonstelling. 

Een aantal werken in de tentoonstelling is een directe weergave van deze online comment culture. Op eenvoudige wijze wordt een simpel concept of beeld in extreem korte tijd door verschillende mensen aangepast waardoor steeds nieuwe versies van hetzelfde idee ontstaan, zoals in het werk van Oliver Laric. Een aantal kunstenaars maakt nieuw werk voor de tentoonstelling waarbij een vertaling van het vluchtige internet naar de statische galerieruimte gemaakt wordt (Constant Dullaart, JODI, Martijn Hendriks, Harm van den Dorpel en Theodore Watson). 

'Versions' is collectief tot stand gekomen door Annet Dekker, Constant Dullaart & Petra Heck.

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Keizergracht 264 
1016 EV Amsterdam 

http://www.nimk.nl 
http://www.facebook.com/NetherlandsMediaArtInstitute 
http://twitter.com/NIMk_nl 
http://www.mediaartplatform.nl/ 

Openingstijden tentoonstelling
dinsdag t/m vrijdag van 1100 - 1800 uur
Zaterdag en elke eerste zondag van de maand van 1300 â 1800 uur. 

Toegang 4,50 (2,50 met korting). Museumkaart gratis

Met dank aan: Powered by BeamSystems 




______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).