Wim Nijenhuis on Fri, 6 Nov 2009 11:56:14 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] De tragische engel van het Futurisme -- Lezing door Wim Nijenhuis -- Delft 38CC 13 november


Vrijdagmiddag 13 november om 17.00 uur

De tragische engel van het Futurisme
Lezing door Wim Nijenhuis


Wim Nijenhuis, architectuurtheoreticus en medewerker bij het lectoraat theorie in de kunst van ArtEZ Hogescholen geeft op vrijdag 13 november een lezing in 38CC aan de Hooikade 13 te Delft. Onder de titel ‘De tragische engel van het Futurisme’ zal hij op eigenzinnige wijze enkele aspecten van de Futuristische beweging belichten. De beweging die het onderwerp is van de gelijktijdige tentoonstelling in 38CC: Dinamismo Plastico Futurista 1909 + 100 van Studio Architettando.

Honderd jaar geleden op 20 februari 1909 werd het Futurisme opgericht. De kunstenaars veroorzaakten een explosie van werken op een veelheid van terreinen zoals de schilderkunst, de beeldhouwkunst, de fotografie, theater, muziek, teksten, gedichten. Aan de hand van enkele werken van Futuristen en hun tijdgenoten, zoals de beeldhouwer Rodin, zal Nijenhuis een beeld schetsen van de actuele betekenis van het Futurisme. Het was namelijk de eerste beweging die zich diepgaand bezig heeft gehouden met fenomenen als snelheid en de groei van een wereld waarin de concrete materie nauwelijks nog een rol speelt. Een wereld die we dagelijks mogen ervaren via televisie, internet en computergames.

Creatief laboratorium 38CC, gebouw Bacinol 2, Hooikade 13, 2627AB Delft, www.38CC.nl______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).