Redactie Lectoraat Innovatie on Sun, 5 Apr 2009 19:51:36 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nieuwsbrief #1 Lectoraat Innovatie Publieke Sector


NIEUWSBRIEF  NR. 1  - MAART 2009
Lectoraat Innovatie Publieke Sector - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Beste publieke innovator,

Na vier weken onderhandelen, kwam de coalitie dan eindelijk met een crisisplan. Kennelijk hebben de coalitiepartijen zich laten inspireren door de Chinese wijsgeer die zei: "Kalmte is de heer van haast".

Hoe dan ook, wij zien als lectoraat Innovatie Publieke Sector volop mogelijkheden. Een crisis is een uitgelezen moment voor vernieuwing, een moment van 'creative destruction', zoals Schumpeter het noemde. In deze eerste nieuwsbrief daarom aandacht voor prima praktijken in de zorg, buurtvernieuwing en een mini-college van Frans Nauta over geslaagde innovatiemethodes van bedrijven, die bruikbaar zijn voor publieke organisaties.

Wat het lectoraat doet
======================
Innoveren is belangrijk, maar bij de overheid nog geen onderdeel van de cultuur. Het lectoraat Innovatie Publieke Sector, met lector Frans Nauta, ondersteunt en adviseert overheidsinstanties bij het innovatiebeleid.
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/03/17/even-voorstellen/

1. PRIMA PRAKTIJK

Eerste prima praktijk: 'Kloppend Hart'
======================================
Het lectoraat gaat een veertigtal 'prima praktijken' in kaart brengen uit de publieke maar ook private sector. Innovaties die als voorbeeld kunnen dienen voor beleidsmakers bij de overheid. De eerste prima praktijk die is afgerond, is 'Kloppend Hart'. Twee onderzoekers gingen de 'ins en outs' na van het alarmeringssysteem na melding van een acute hartstilstand bij burgers. Opvallend is dat vrijwilligers de reanimatie doen, met een AED (automatische externe defibrillator).
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/03/17/een-kloppend-hart-dankzij-leken-mobieltjes-en-stroomstoten/

Is er een 'prima praktijk' die jou is opgevallen en die je graag met ons wilt delen? Meld deze dan aan ons door een reactie te sturen op deze nieuwsbrief!

2. PUBLIC EXCELLENCE

OECD Literature Review Public Sector Innovation
===============================================
Frans Nauta en Peter Kasbergen hebben in maart 2009 de 'OECD Literature Review Public Sector Innovation' afgerond. Het is een literatuuranalyse van wetenschappelijke artikelen over innovatie, in de periode 2005-2008.
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/04/02/oecd-literature-review-public-sector-innovation/

Mini-college Frans Nauta over innovatie in het bedrijfsleven
============================================================
Neem een kijkje achter de schermen van het lectoraat. Interne presentatie door Frans Nauta over bekende innovaties uit het bedrijfsleven en het ontwikkelingsproces dat er aan ten grondslag ligt. Gefilmd door Ben Teeuwen.
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/03/01/college-frans-innovatie-in-het-bedrijfsleven/

3. INNOVATORS

Onze iBuddy Ben bij Binnenlandse Zaken
======================================
Van februari tot april 2009 heeft Ben Teeuwen, onderzoeker bij het lectoraat, een bijbaan als innovatiebuddy bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waar gaat Ben zich als iBuddy mee bezig houden? Bijvoorbeeld met de onderstaande voorbeelden van buurtvernieuwing.
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/02/24/innovatiebuddy-bij-binnenlandse-zaken/

Carl Lens over Verbeterdebuurt.nl
=================================
In dit filmpje, gemaakt door Ben Teeuwen, vertelt Carl Lens van Creative Crowds over zijn internetapplicatie VerbeterdeBuurt.nl. Bewoners kunnen op deze site wensen en klachten over hun buurt uiten. Deze komen terecht bij de gemeente, die ermee aan de slag gaat. Een verrassend initiatief om bewoners actief bij hun buurt te betrekken.
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/03/11/verbeter-de-buurt-nl/

Fenna Westerdiep over 'City Chat Craft'
=======================================
Ben Teeuwen filmde Fenna Westerdiep, die de website 'City Chat Craft' heeft ontwikkeld. Een interactieve stedelijke kaart van Amsterdam waar eenieder berichtjes of foto's op kan plaatsen die aan een bepaalde plek verbonden zijn. Van culturele manifestaties, sfeerimpressies of om sociale problemen aan de kaak te stellen. Een innovatieve wijze om Amsterdam op de kaart te zetten.
http://www.lectoraatinnovatie.nl/2009/03/18/davstudios-city-chat-craft/

COLOFON
Deze nieuwsbrief is samengesteld door het lectoraat Innovatie Publieke Sector van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Redactie: Cecile Waltmans en Ben Teeuwen

Reacties?
Wilt u reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wilt u informatie over ons lectoraat? Neem contact op met Cecile Waltmans: 026-3691880, email: cecile@lectoraatinnovatie.nl .
Kijk ook op: www.lectoraatinnovatie.nl.

Adres:
Lectoraat Innovatie Publieke Sector
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
IJssellaan 82, kamer Y 1.27
Postbus 5171
6802 ED Arnhem

De inhoud van deze nieuwsbrief valt onder de Creative Commons Naamsvermelding (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/nl/). Meer informatie over Creative Commons vind je op www.creativecommons.nl.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).