Roos Schregardus on Mon, 21 Jul 2008 20:15:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht NFF en NPO presenteren NLfilmtop50


Persbericht Nederlands Film Festival en Nederlandse Publieke Omroep

Utrecht, Hilversum 21  juli 2008 

Het Nederlands Film Festival en de Nederlandse Publieke Omroep presenteren de NLfilmtop50.

Vorig jaar presenteerde het festival De Canon van de Nederlandse Film, een lijst van 16 filmtitels en gebeurtenissen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. In 1999 werd TURKS FRUIT van Paul Verhoeven en producent Rob Houwer door het Nederlandse publiek uitgekozen tot Beste Nederlandse Film van de Eeuw. Vanaf vandaag is de stem opnieuw aan het publiek. De complete lijst van ruim 850 Nederlandse speelfilms die tussen 1912 en juli 2008 in de bioscoop zijn vertoond, wordt via de festivalwebsite ontsloten. Tot 31 augustus 2008 kan het Nederlandse publiek op zijn 10 favoriete films stemmen via www.filmfestival.nl/10favorieten. De 50 films met de meeste stemmen dingen mee naar de NLfilmtop50 Favoriet. 

De complete lijst van alle in Nederland gemaakte speelfilms van minimaal een uur die tussen 1912 (VROUWENOOGEN van Caroline van Dommelen) en juli 2008 (SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD van Steven de Jong en HOE OVERLEEF IK MEZELF? van Nicole van Kilsdonk) in de bioscoop zijn vertoond, is te vinden in de Nederlands Film Festival Database.  Via deze database maakt het festival de gegevens over de Nederlandse film, die het in het 28-jarig bestaan van het festival heeft verzameld, op internet voor iedereen toegankelijk. In eerste instantie over de Nederlandse speelfilms, in de toekomst zullen ook gegevens over Nederlandse documentaires, korte films en tv-films toegankelijk zijn. Naast de films biedt de database informatie over acteurs, actrices en filmvakmensen. In deze database kan nu gezocht worden op filmtitel, namen en jaartallen. 

Vanaf 1 september kan het publiek  via www.nlfilmtop50.nl de hele maand september zijn 5 favoriete films aangeven. Uiteindelijk leidt dit tot de verkiezing van de NLfilmtop50 Favoriet, die bekend wordt gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival op 2 oktober 2008. Tijdens het Nederlands Film Festival bespreekt Twan Huys in het dagelijkse VPRO  festivaljournaal op Nederland 2 opvallende noteringen.

Het 28e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.

EINDE PERSBERICHT
Voor meer informatie: 

Nederlands Film Festival	
Roos Schregardus, hoofd publiciteit			
T 030-2303800					 				
E publiciteit@filmfestival.nl			
W www.filmfestival.nl	

Nederlandse Publieke Omroep
Marion van Dam, marketing medewerkster
T 035- 6774633
E marion.van.dam@omroep.nl 
W www.omroep.nl/npo ______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).