Woordvoering XS4ALL on Wed, 16 Jul 2008 13:30:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht: Conferentie XS4ALL over technologie en maatschappij


Persbericht

XS4ALL organiseert een tweedaags congres in Amsterdam, ter gelegenheid van 15 jaar internet voor iedereen. Vandaag is een call for proposals uitgegaan waarin sprekers worden opgeroepen, een voorstel in te dienen.

Technologie en maatschappij
Vijftien jaar geleden werd de eerste Nederlandse internetprovider voor particulieren opgericht: XS4ALL. Sindsdien is er veel veranderd in de maatschappij: technologie is een steeds prominenter rol gaan spelen en internet is voor velen in korte tijd volledig onmisbaar geworden. 

Hoewel die ontwikkeling in kleine stappen, soms vrijwel ongemerkt heeft plaatsgevonden, is ons leven er fundamenteel door veranderd. Tijd voor een inventarisatie: een blik op de afgelopen 15 jaar en een blik in de toekomst. XS4ALL organiseert daarom op 27 en 28 november FIFI 2008: een tweedaagse conferentie in Amsterdam over de invloed van technologie op de maatschappij, uiteraard met bijzondere aandacht voor internet. 

Onderwerpen
Aan de orde komt een groot aantal onderwerpen. XS4ALL woordvoerder Niels Huijbregts: "We bespreken de kloof tussen beleidsmakers -die vaak grote verwachtingen hebben van technologie- en technici, die vaak juist terughoudender zijn over de inzet van technologie. En we gaan de problemen en uitdagingen van het digitale tijdperk, zoals privacy en security, op een positieve manier benaderen. Niet door te wijzen op gevaren, maar door oplossingen te bedenken." Verdere onderwerpen zijn bijvoorbeeld robotica, onderwijs en kunst. Huijbregts: "Er zullen ook veel spannende dingen te zien zijn: robots, augmented reality, technologische toepassingen van de nabije toekomst."

Organisatie 2.0
Het programma wordt op een bijzondere manier samengesteld: door een grote groep vrijwilligers  maakt op een wiki en een weblog wordt samen het programma. Iedereen die wil, kan meedoen. De wiki is volledig openbaar: wiki.fifi2008.nl

De titel
De conferentie draagt de naam FIFI: Technologie: Fear It / Fix It? De titel verwoordt twee zeer verschillende manieren waarop tegen technologie wordt aangekeken: moeten we er bang voor zijn of het juist omarmen. De conferentie probeert een brug te slaan tussen die twee opvattingen.

Vandaag is een call for proposals uitgegaan waarin sprekers wordt verzocht een voorstel in te dienen, op www.fifi2008.nl.


***
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Niels Huijbregts, via het nummer van XS4ALL persvoorlichting: 020 - 3987683.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).