Sam Nemeth on Wed, 14 Nov 2007 13:32:46 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] vanavond; staatssecretaris De Jager en Rop Gonggrijp in de waagnb- de avond start een kwartier later dan aanvankelijk vermeld: om 20.15 u. ipv 10.00 u. en Martijn de Waal wordt vervangen door Stephan Okhuijsen (Sargasso) -zie onder-


Jan-Kees De Jager en Rop Gonggrijp over nieuwe media en democratie


Stick to the Grid: nieuwe media en democratie Wanneer: 20.15 u./ woensdag / 14 november / 2007 Waar: Theatrum Anatomicum / waaggebouw / Nieuwmarkt 4 / 1012CR / Amsterdam Toegang: gratis Stream: www.killertv.nl Reserveren: sam@waag.org

Medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken die via internet controleren wat de pers zoal aan het bekokstoven is en een minister die voorstelt niet afluisterbare telefoons te gebruiken: het lijkt erop of de overheid zich steeds bewuster wordt van de mogelijkheden maar ook de gevaren van nieuwe media. Maar waar staat de burger in dit proces? En wat voor mogelijkheden heeft hij of zij om met behulp van die media invloed uit te oefenen? En willen we die ‘digicratie’ wel? En zo ja, wat zijn de voorwaarden die we kunnen stellen?

In de serie Stick to the Grid een debat over wat het internet en andere nieuwe communicatie-technologie en de democratie elkaar te bieden hebben. Wat voegen de nieuwe media toe aan het arsenaal dat wordt ingezet om de kloof tussen burger en politiek te slechten? En hoe kan de Civil Society gebruik maken van digitale media om haar issues onder de aandacht te brengen? Maar ook: wat voor een democratie zijn we met behulp van die nieuwe media aan het bouwen?

Over deze vraagstukken gaan Jan-Kees De Jager (CDA-staatssecretaris Financiën), Rop Gonggrijp (wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Cryptophone), Stephan Okhuijsen (Sargasso) en Sanne Groot Koerkamp (Spunk) met elkaar in debat, ingeleid door Tonie van Ringelenstijn (internet-journalist) en gemodereerd door Marleen Stikker (directeur Waag Society). Via de chatfunctie op www.killertv.nl kunnen kijkers meediscussieren.

Jan-Kees De Jager
De Jager is sinds 22 februari 2007 staatssecretaris van Financiën in het Kabinet Balkenende IV. Zijn portefeuille is Fiscale Zaken.
Naast zijn werkzaamheden als managing partner van het Rotterdamse internetbedrijf ISM eCompany (waarvan hij in 1992 mede-oprichter was) is De Jager betrokken bij verschillende maatschappelijke activiteiten. Hij was lid van het hoofdbestuur van het CDA en van velerlei organisaties op maatschappelijk en economisch terrein. Voor zijn bijdrage aan het succes van het bedrijf waar hij voor werkte en zijn inspanningen in diverse ICT- en innovatiegerichte nevenactiviteiten ontving De Jager de ICT Personality 2007 Award van brancheorganisatie ICT~Office.


Rop Gonggrijp
Rop Gonggrijp was oprichter van het hackertijdschrift Hacktic, waaruit in het begin van de jaren ’90 provider XS4all ontstond. Hij is mede-organisator van 4-jaarlijkse hackerfestivals en is betrokken bij het ontwikkelen van de CryptoPhone, een niet afluisterbare mobiele telefoon.
Zijn laatste wapenfeit is wijvertrouwenstemcomputersniet.nl , een groep burgers die door eigen onderzoek aantoonde dat de algemeen gebruikte stemcomputers onveilig zijn. Dat Nederland bij de volgende verkiezingen weer met het potlood stemt is aan onder andere Gonggrijp te danken.


Stephan Okhuijsen (Sargasso)
Stephan Okhuijsen was een van de eerste klanten van xs4all. En was betrokken bij de digitalisering van de SP, waarvoor een tijdlang actief is geweest.
4 jaar geleden begon Okhuijsen te bloggen. Landelijke bekendheid kreeg hij door de Europese Grondwet in 2005 helemaal te lezen en online in dagelijkse
afleveringen van commentaar te voorzien.
Sinds 2005 is hij vaste blogger bij Sargasso.nl. en schrijft hij over democratie en politieke ontwikkelingen.


Sanne Groot Koerkamp
Is journalist en werkte onder andere voor Nieuwe Revu. Op het moment is ze hoofdredacteur van het online-jongerenmagazine Spunk maar staat op het punt haar eigenlijke ambitie te gaan waarmaken: ze gaat naar Afghanistan om daar als oorlogscorrespondent te werken.


Tonie van Ringelenstijn
Maakte naam als een van Nederlands’ eerste bloggers. Hij is free-lance internet-journalist en werkt onder meer voor Bright en Netkwesties. Al jarenlang is hij redacteur en regisseur van het TROS-radioprogramma TROS-online.


Marleen Stikker
Marleen Stikker richtte in 1985 theatertijdschrift Alligator op. Ze het initiatief tot De Digitale Stad, de eerste internetgemeenschap van Nederland en in 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan De Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media op. Dit medialab groeide uit tot een van de grootste medialabs van West-Europa heet inmiddels Waag Society.
In 2006 organiseerde ze, samen met Bas Verhart, de eerste Picnic-conferentie, een succesvol jaarlijks internationaal evenement voor de creatieve industrie.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).