Sam Nemeth on Fri, 9 Nov 2007 12:14:06 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] woensdag 14 november: Jan-Kees De Jager en Rop Gonggrijp over de digicratie


persbericht

Jan-Kees De Jager en Rop Gonggrijp over nieuwe media en democratie

14 november 2007- Stick to the Grid: nieuwe media en democratie
20.00 u. Theatrum Anatomicum, waaggebouw, Nieuwmarkt 4, Amsterdam
toegang: gratis / live stream: www.killertv.nl
reserveren: sam@waag.org

Het ministerie van Sociale Zaken dat via internet controleert wat de Nederlandse pers zoal aan het bekokstoven is en een minister die voorstelt niet afluisterbare telefoons te gebruiken: het lijkt erop of de overheid zich steeds bewuster wordt van de kansen, maar ook de gevaren die nieuwe media bieden. Maar waar staat de burger in dit proces? En wat voor mogelijkheden heeft hij of zij om met behulp van die media invloed uit te oefenen? En willen we die ‘digicratie’ wel?

In de serie Stick to the Grid een talkshow over wat het internet en andere nieuwe communicatie-technologie en de democratie elkaar te bieden hebben. Wat voegen de nieuwe media toe aan het arsenaal dat wordt ingezet om de kloof tussen burger en politiek te slechten? En hoe kan de Civil Society gebruik maken van digitale media om haar issues onder de aandacht te brengen? Maar ook: wat voor een democratie zijn we met behulp van die nieuwe media aan het bouwen?

Over deze vraagstukken gaan Jan-Kees De Jager (CDA-staatssecretaris Financiën), Rop Gonggrijp (wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Cryptophone), Martijn de Waal (de Nieuwe Reporter) en Sanne Groot Koerkamp (Spunk) met elkaar in debat, ingeleid door Tonie van Ringelenstein (internet-journalist) en gemodereerd door Marleen Stikker.


Jan-Kees De Jager
De Jager is sinds 22 februari 2007 staatssecretaris van Financiën in het kabinet Balkenende IV. Zijn portefeuille is Fiscale Zaken.
Naast zijn werkzaamheden als managing partner van het Rotterdamse internetbedrijf ISM eCompany (waarvan hij in 1992 mede-oprichter was) is De Jager maatschappelijk betrokken bij verschillende activiteiten. Hij was lid van het hoofdbestuur van het CDA en van velerlei organisaties op maatschappelijk en economisch terrein. Voor zijn bijdrage aan het succes van het bedrijf waar hij voor werkte en zijn inspanningen in diverse ICT- en innovatiegerichte nevenactiviteiten ontving De Jager de ICT Personality 2007 Award van brancheorganisatie ICT~Office.


Rop Gonggrijp
Rop Gonggrijp was oprichter van het hackertijdschrift Hacktic, waaruit in het begin van de jaren ’90 provider XS4all ontstond. Hij is mede-organisator van 4-jaarlijkse hackerfestivals en is betrokken bij het ontwikkelen van de CryptoPhone, een niet afluisterbare mobiele telefoon –onlangs stelde minister ter Horst voor om kabinetsleden van deze telefoons te voorzien.
Zijn laatste wapenfeit is zijn bemoeienis met wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, een groep burgers die door eigen onderzoek aantoonde dat de algemeen gebruikte stemcomputers onveilig zijn. Dat Nederland bij de volgende verkiezingen weer met het potlood stemt is aan onder andere Gonggrijp te danken.


Martijn de Waal
Martijn de Waal is onderzoeker en docent aan de Universiteit van Amsterdam (opleiding media en cultuur) en de Rijksuniversiteit Groningen (filosofie). Hij is ook free lance journalist voor onder meer de Volkskrant, Intermediair en Management Team en publiceert regelmatig over ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media. In de periode 1999-2000 was hij correspondent in Silicon Valley voor onder meer de Volkskrant, HP/De Tijd en Teleac Radio. Hij was een van de oprichters van kwaliteits-online-magazine de Nieuwe Reporter.


Sanne Groot Koerkamp
Is journalist en werkte onder andere voor Nieuwe Revu. Op het moment is ze hoofdredacteur van het online-jongerenmagazine Spunk maar staat op het punt haar eigenlijke ambitie te gaan waarmaken: ze gaat naar Afghanistan om daar als oorlogscorrespondent te werken.


Tonie van Ringelenstein
Maakte naam als een van Nederlands’ eerste bloggers. Hij is free-lance internet-journalist en werkt onder meer voor Bright en Netkwesties. Al jarenlang is hij redacteur en regisseur van het TROS-radioprogramma TROS-online op Radio 1.


Marleen Stikker
Marleen Stikker richtte in 1985 theatertijdschrift Alligator op. Ze het initiatief tot De Digitale Stad, de eerste internetgemeenschap van Nederland en richtte in 1994 samen met Caroline Nevejan De Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media op. Dit groeide uit tot een van de grootste medialabs van West-Europa heet inmiddels Waag Society.
In 2006 organiseerde ze, samen met Bas Verhart, de eerste Picnic-conferentie, een succesvol jaarlijks internationaal evenement voor de creatieve industrie.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).