theo ploeg on Fri, 21 Sep 2007 10:21:03 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] webzine cut-up: het is mooi geweest


Het is mooi geweest

cut-up.webzine houdt er net voor het vijfjarig bestaan mee op. Een stagnerende stroom bijdragen van journalisten en schrijvers is de voornaamste oorzaak. cut-up.media – waar het webzine onder valt – gaat het voormalige magazine voor undergroundcultuur omvormen tot een platform.

Cut-up werd in 2001 opgericht door Theo Ploeg, Dave Roozendaal, Frank Kloos en Timmy Hectic. Een jaar later volgde het webzine www.cut- up.com. Afwisselend geschreven in het Nederlands en Engels kreeg de website al snel vaste voet aan de grond in de internationale undergroundcultuur. Ook flirts met academische onderzoeksinstituten van de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam waren succesvol.

Sinds 2006 worstelt het magazine echter vooral met zichzelf. De hoeveelheid lezers zat op een stabiel hoog niveau, content bleef echter uit. Volgens voormalig hoofdredacteur Theo Ploeg is dat niet verwonderlijk: ‘We draaien op vrijwilligers, dat blijft altijd lastig. Je voortbestaan is dan per definitie onzeker.’ Toch is er meer aan de hand. ‘We richten ons op een kleine doelgroep in Nederland. Nu heeft nichemarketing zeker binnen nieuwe media de toekomst, toch schrijven mensen in ons land liever voor minder gefocuste media met een grote doelgroep. Dat is een verschil in denkwijze.’

Overstappen op het Engels ziet Ploeg niet zitten. ‘Uitgangspunt is juist om op een afwijkende manier over onbekende cultuur te schrijven in het Nederlands omdat vrijwel geen media in ons land dat doen. In het Engels of Duits zijn al genoeg kwalitatief goede media te vinden op internet. Daar ga ik niet mee concurreren. Daarbij vind ik het niet interessant en leuk om in het Engels te schrijven.’

Exit webzine dus, voor www.cut-up.com is echter een nieuwe voorlopige bestemming ( in ieder geval tot eind dit jaar) gevonden: een platform waar iedereen die op een kwalitatief goede manier wil schrijven over undergroundcultuur de ruimte krijgt. Tevens schuift het platform op richting academische cultuurkritiek. Samenwerkingen met Mosaïek, een onafhankelijk tijdschrift gemaakt door studenten Cultuur- en Wetenschapsstudies van de Universiteit van Maastricht en de Zondagsschool van Impakt staan al in de steigers.

-----
NIET TER PUBLICATIE
cut.up.media @ www.cut-up.com
[the art of living in a medialised landscape]
--
cut.up.media
p.o.box 313
2000 AH Haarlem
The Netherlands
++31(0)6 24994955
--

"Auschwitz beginnt da, wo jemand auf Schlachthof steht und denkt: Es sind ja nur Tiere." Theodor Adorno (1903-69)

"It's a satanic drug thing...you wouldn't understand." Monster Magnet (1992)


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).