Nieuwsbrief van en over de Spreeksteen in het Oosterpark in Amsterdam on Sat, 15 Sep 2007 14:09:10 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 35: elf september, ex-moslims, live stream en stemmen op ons!1. live stream van spreeksteen tv 2. stem op ons 3. mediamall & spreeksteen tv 4. Heleen Mees 5. Labohm & klimaat 6. verplaatsing spreeksteen 7. 11 september, ex-moslims & Spreeksteen TV

1. live stream van spreeksteen tv
Tot onze stomme verbazing blijkt er al een aardige tijd een live stream te zijn van alle programma's op het uitzendmoment.
waar je ook bent, kruip achter een computer en kijk elke zondag om 21:30 uur live spreeksteen tv.


http://www.salto.nl/streamplayer/tv/amsterdam_1_live.asp

2. Stem op ons
Op vrijdag 30 november a.s. is er de jaarlijkse uitreiking van de Salto Awards voor de beste lokale radio- en televisieprogramma's. De prijsuitreiking zal dit jaar voor het eerst worden uitgezonden op Salto televisie en internet. Zoals we al eerder meldden wordt dit jaar ook een Publieksprijs toegekend door de échte kenners: kijkers en luisteraars. Vanaf vandaag kunnen zij op


http://www.salto.nl/salto_awards_2007_Publieksprijs.asp

kiezen uit alle programma's die zich hebben aangemeld. Bezoekers die hun stem uitbrengen maken bovendien kans op een cadeaubon van 50 Euro (aldus salto)! Iedereen kan éénmaal stemmen op het beste radio- én het beste televisieprogramma. Stemmen is mogelijk vanaf vandaag tot en met 30 november.'

3. Mediamall & spreeksteen tv
Eindelijk zijn de spullen aangekomen waarmee we ons film materiaal en programma direct beschikbaar kunnen maken voor het nieuwe initiatief van de KPN:


http://www.mediamall.nl/

4. Heleen Mees
Zoals eerder gemeld: Heleen Mees komt op 16 september. Wie nog meer? Cisca Dresselhuys misschien? Dolle Mina's? In ieder geval ook Jack Terrible de dichter/schilder/verhalenverteller.


5. Labohm & klimaat

Het regende niet, dat ten eerste...
Het KNMI kwam met voorspellingen in antwoord op onze uitnodiging voor 9 september. Ze begeven zich nu echter ook op het pad van de kijk- neem deel-luister en spreek voorspellingen: "Wij gaan regelmatig in debat met Labohm en andere sceptici. Voor ons is het bereik een belangrijk criterium. Wij zien daarom af van deelname aan de spreeksteen."
Hoe dan ook, Hans Labohm is geweest, er is gefilmd en gediscussieerd, er was publiek en er zullen nog veel meer mensen naar kijken. Hoeveel dat er zullen zijn in deze tijd is en niet te voorspellen maar ook niet meer na te gaan. Zo is het ook enigszins bij het klimaat.
'The world goes bannannas' over een periodieke schommeling in het klimaat, zo stellen de critici van deze overduidelijke klimaat- histerie. Een schommeling die volgende week bij wijze van spreke in plaats kan maken voor een beweging in het tegendeel. Over deze verwarringen en (moedwillige) misverstanden ging het betoog van Hans Labohm (voormalig Clingendael medewerker, nu onafhankelijk spreker...).6. Verplaatsing spreeksteen

We moeten echter relatief machteloos toezien hoe ons camera project een zoveelste vertraging oploopt. Geen bericht komt bij ons binnen over de vorderingen met de verplaatsing. Dat is raar. Maar het is in tussen September en de spreeksteen staat nog waar hij staat (op het evenementenplein).
Heeft de gemeente soms besloten toch geen feestjes meer te geven en toe te staan rond speakers corner tijd? Mensen die zich willen opwerpen over deze zoveelste vertraging een vraag te stellen aan het verantwoordelijke stadsdeel:


Stadsdeel Oost WGM

afdeling Publiekszaken
  +31207744070
http://www.oost-wgm.amsterdam.nl
Postbus 94801
1090 GV Amsterdam
t.a.v. projectleider spreeksteen verplaatsing

In de hoop dat het helpt...

7. 11 september, ex-moslims & Spreeksteen TV
Zes jaar geleden vlogen er een aantal vliegtuigen ons gezamenlijke levens in.
Maar daar willen we het nu niet over hebben. Op elf september, vandaag, gaven de verenigde internationale ex-moslims een
pers conferentie. Spreeksteen heeft na hun oprichting een T-shirt laten maken met 'ik ben ook een ex-moslim'. De reden dat we dat deden is dat de oprichting van dat comité tot nog al wat weerstand en bedreigingen leidde.
De ex-moslims zouden op de persconferentie dit T-shirt dragen..en dat deden ze: het is op alle journaals geweest.
Sommigen vinden dat ex-moslims het debat verpesten, hun toon moeten matigen en/of (voor eeuwig) de mond gesnoerd moeten worden.
Voor ons van Spreeksteen vertegenwoordigen de ex-moslims (welke dan ook) ondermeer een paar principes waar we ze in willen steunen, en verder mogen ze best hun eigen toon en bewoordingen of wat dan ook uitkramen. Die principes zijn o.a.: de vrijheid om je geloof te verlaten, de vrijheid om te geloven wat je wil of niet te geloven, de vrijheid om daarover en over andere zaken je gedachten en gevoelens te uiten zonder toestemming van anderen, de vrijheid om kritiek te uiten, grappen te maken, en niet in eerbied te sidderen voor een door anderman aanbeden almachtigheid.
Volgens de bekende methode zijn daar meteen mensen van alle soorten opgedoken. Een van die principes is: verdeel en heers. Hoe doen we dat? Richt nog een comité voor ex-moslims op! Is gebeurd en snijd weinig hout, hoewel het natuurlijk mag. Dat ze dit in een moskee deden zegt wel hoe ex- deze moslims zijn. Tot over hun oren.
Het wordt er niet prettiger of vrijer op in Nederland, voor bijvoorbeeld een Reviaanse ex-moslim die in zijn boek tracht te beschrijven hoe hij de daad bedrijft met een zijn ex-god, doggystyle, waarbij de ex-god de gedaante heeft van een ezel. (nieuwe ronden nieuwe prijzen) Überhaupt ziet het er niet niet goed uit voor een ex- moslim die zijn afvalligheid wel uit wil schreeuwen, zo blij is hij of zij het geloof kwijt te zijn. Ook zonder dat ze misbaar maken over het ex-moslim zijn wordt Nederland niet een prettiger land voor vrijdenkende ex-moslims. Zoals Eshan Jami vandaag al zei tijdens de pers conferentie:"het is niet om de toon die ik bezig, het hele liedje staat mensen niet aan".


Daarom is dat T-shirt er, want wat ex-moslims of moslims dan verder nog doen in hun eigen tijd, of hoe ze hun geloof of ongeloof belijden en verspreiden, dat mogen ze zelf weten. Feit is dat iemand die verklaard in Nederland een ex-moslim te zijn, meer bedreigingen krijgt dan iemand die verklaard een moslim te zijn. Bovendien valt de verklaring een ex-moslim te zijn (niet gelovig) onder meningsuiting en de verklaring een moslim te zijn ten eerste onder de vrijheid godsdienstig te mogen zijn, en daar bemoeid spreeksteen zich niet mee.
Spreeksteen

"Het geheim van geluk is vrijheid. Het geheim van vrijheid is moed." (Thucydides)


_______________________________________________
Nieuwsbriefspreeksteen mailing list
Nieuwsbriefspreeksteen@opendomein.nl
https://service.opendomein.nl/mailman/listinfo/nieuwsbriefspreeksteen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).