Annick Smit on Sat, 15 Sep 2007 14:07:56 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Bekendmaking nominaties Filmprijs van de Stad Utrecht 2007


Persbericht Nederlands Film Festival


Amsterdam, 11 september 2007

Bekendmaking nominaties Filmprijs van de Stad Utrecht 2007

Directeur Doreen Boonekamp maakt op de persconferentie van het Nederlands Film Festival de nominaties bekend voor de Filmprijs van de Stad Utrecht. Hanneke Niens, Annelotte Verhaagen en Robert Jan Westdijk werden door het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Utrecht benoemd als leden van de onafhankelijke jury 2007  om de films in de Debuutcompetitie te beoordelen. Zij bekeken in totaal 24 producties: 8 korte documentaires, 2 lange documentaires, 13 korte films en 1 lange speelfilm.

Nominatierapport van de Jury voor de Filmprijs van de Stad Utrecht

Voor de jury was het niet eenvoudig om uit zulke diverse producties, qua genre, qua lengte, qua karakter en qua kwaliteit de drie beste te kiezen. Opvallend dit jaar vond ze aandacht voor stilering, esthetiek en de technische kwaliteit van de producties. Strand en zand waren een geliefkoosd thema. 

De volgende drie films konden de jury het meest overtuigen. Vooral deze films tonen een eigen signatuur met een stilering die wezenlijk bijdraagt aan de film. Voor de Filmprijs van de Stad Utrecht 2007 zijn genomineerd in alfabetische volgorde:

360º horizon - land zonder verleden van Katelijne Schrama.
Deze documentaire over Flevoland toont in strakke, gestileerde beelden het vlakke land. Uit de verhalen van de personages die veertig jaar geleden naar dit nieuwe land trokken, blijkt hun liefde voor het landschap en de trots op hun pioniersrol. De consistente strakke vorm past bij het onderwerp; de lengte van de shots sluit prachtig aan bij de ruimte en het landschap.

Shake Off van Hans Beenhakker.
In deze dansfilm word je in één vloeiende beweging meegenomen van benauwdheid naar ruimte. De vormgeving is bijzonder creatief: een samengaan van moderne beeldtechniek en de fysieke inspanning van de danser. Danser Prince Credell vervult op overtuigende wijze vrijwel alle rollen, van danser tot 'levend standbeeld'.

The Bird Can't Fly van Threes Anna.
In deze speelfilm staat de kleine gemeenschap centraal van een bijna onder het woestijnzand verdwenen mijnwerkersdorp in Zuid-Afrika. De wonderschone locatie, het soms bizarre gedrag van deze volkomen geïsoleerde groep mensen, de theatrale vormgeving en vooral de sprookjesachtige magie overweldigen de kijker.

De Filmprijs van de Stad Utrecht bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldprijs van ? 5.000. Op de Openingsavond van het Nederlands Film Festival op 26 september 2007 reikt de Burgemeester van Utrecht, mevrouw Brouwer-Korf, de Filmprijs van de Stad Utrecht uit.
Einde persbericht

www.filmfestival.nl

Voor meer informatie: 
Nederlands Film Festival
Annick Smit (hoofd publiciteit)
T +31.30.230.3800
F +31.30.230.3801
E publiciteit@filmfestival.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).