theo ploeg on Wed, 12 Sep 2007 19:37:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] theo ploeg verslaat zxzw


persbericht:
Theo Ploeg verslaat ZXZW

Veel vorm, weinig inhoud. Dát is het belangrijkste kenmerk van popjournalistiek op het internet. ‘Biedt interactieve media dan geen mogelijkheden om juist inhoudelijk betere journalistiek te bedrijven?’, vroeg ZXZW, het grootste festival in Nederland voor onafhankelijke cultuur, zich af. Popjournalist, mediasocioloog en docent Theo Ploeg neemt de proef op de som. Tijdens het festival experimenteert hij met interactieve media en journalistiek. Zijn bevindingen houdt hij bij op theoverslaatzxzw.wordpress.com.

Geen woorden, maar daden. In zijn artikel ‘Iedereen kan schrijven, popjournalistiek op het web in Nederland’ sluit Theo Ploeg af met de woorden:

“Het wachten blijft op de echte pioniers die het internet zien als dé mogelijkheid om te werken aan een betere vorm van popjournalistiek. Zonder de pretentie er veel geld aan te verdienen, met het verlangen om risico’s te nemen en werkelijk op zoek te gaan naar nieuwe onbekende muziek. Pas dan kan de popjournalistiek op internet in Nederland zich succesvol ontworstelen aan de traditionele media. De hoop is er, nu de praktijk nog.”

Toegegeven: het stikt van de interessante initiatieven op het web. 3VOOR12, het digitale pophonk van de VPRO, heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste platforms voor popcultuur in Nederland. Webzines als KindaMuzik en FileUnder produceren wekelijks ontelbare bytes aan popjournalistiek. Maar breken ze met de traditionele media? Nee, dat niet. Eigenlijk doen ze precies hetzelfde, alleen dan op het web.

Natuurlijk, 3VOOR12 produceert naast geschreven nieuws eveneens radio en televisie. Die was er vroeger echter ook al. Het initiatief van FileUnder om via Twitter en Moblog verslag te doen van Lowlands verdient lof, maar veel verder dan ‘vette danceset van Justice’ of een foto met onbegrijpelijk onderschrift komen de scribenten niet. Nogmaals: niets mis met dergelijke experimenten, maar het heeft meer met technologiefetisjisme dan met popjournalistiek te maken. Het degradeert popcultuur tot snapshots. Lekker en leuk, voor even.

Dat roept vragen op. Zijn de mogelijkheden van interactieve media echt zo beperkt? Welke écht nieuwe manieren biedt nieuwe media om een festival te beschrijven, te tonen, over te brengen? Biedt nieuwe technologie interessante mogelijkheden om inhoudelijk bij te dragen aan popjournalistiek of zorgt het juist voor vervlakking? Hoe subjectief mag popjournalistiek zijn? Waar begint en houdt een popfestival op?

Theo Ploeg gaat tijdens het ZXZW festival voor onafhankelijke popcultuur op zoek naar de antwoorden en roept daarmee vast nieuwe vragen op. theoverslaatzxzw.wordpress.com is een experiment waarin stapje voor stapje wordt onderzocht op welke manier nieuwe media de popjournalistiek écht vooruit kan helpen. Met vallen en opstaan. Maar ach, zonder daden hebben woorden geen kracht.


ZXZW is het grootste festival in Nederland voor onafhankelijke cultuur en vindt plaats van 16 tot en met 23 september in concertzalen, kraakpanden, galeries en cafés in de binnenstad van Tilburg.Theo Ploeg (05/03/1969) is popjournalist voor onder andere OOR, Glamcult en Mahl, docent Media & Cultuur aan het Instituut voor Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam en is oprichter van het kleinschalige webzine cut-up.com.----------
niet voor publicatie: voor meer info kunt u contact opnemen met theo ploeg, theo@cut-up.com, 06 24994955

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).