Marieke Istha on Mon, 10 Sep 2007 11:11:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Tentoonstelling Video Vortex -- 20 oktober t/m 2 december


Video Vortex

tentoonstelling
20 oktober t/m 2 december
opening: vrijdag 19 oktober, 17.00 uur

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst reageert met de tentoonstelling video vortex op het Web2.0 fenomeen. Web2.0 staat voor macht aan de gebruiker en democratie voor iedereen. Dit heeft geleid tot innovatieve vormen van mediagebruik waarbij een open en speelse samenwerking kan leiden tot kritische houdingen en nieuwe ideeën.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst springt op deze ontwikkeling in met een nieuw tentoonstellingsmodel. Stimulatie en participatie binnen netwerkomgevingen is het uitgangspunt. Naast het presenteren van bestaande installaties worden er dagelijks korte workshops en presentaties gegeven. In sommige gevallen vormen de kunstwerken het uitgangspunt voor een workshop in andere gevallen is het gebruikte medium onderwerp van een workshop. Belangrijke focus bij alle projecten is de gezamenlijke ervaring en het bouwen aan gemeenschappelijk kennis. Op deze manier, in de vorm van een voortdurende gedachtewisseling, kan cultuur zich vernieuwen, veranderen en voortbestaan.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst ontpopt zich voor korte tijd in een experimentele plek waar projecten met een participerende houding worden gepresenteerd, oftewel: do it yourself with others! De kunstenaars reageren op ontwikkelingen als YouTube, MySpace en Blogger, mobiele videotelefoons en de invloed van live webcamstreams.

Enkele voorbeelden:

'curator for a day' Gedurende de periode van het project kan iedereen de rol van curator op zich nemen. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst stelt in deze periode haar gehele collectie ter beschikking aan het publiek. Via de online catalogus van het Instituut kan er een keuze doorgegeven worden uit de meer dan 2000 videowerken. Door middel van een speciaal ontwikkelde interface kan men in de galerieruimte maximaal zes videowerken selecteren voor vertoning op een door henzelf gekozen dag. De enige voorwaarde is dat de keuze wordt toegelicht. Dit statement en de gekozen videowerken zijn dan een hele dag te zien voor de rest van de bezoekers.

Graham Harwood (UK) – Netmonster. Hoe ontstaat een netwerkbeeld? NetMonster is een software ontwikkeld door Graham Harwood (Mongrel / Mediashed). De software is ontwikkeld om content te genereren, te monteren en continue bij te werken. Het resultaat is een complex aan beeldcomposities die bestaan uit resultaten van internetzoekacties. Gezamenlijk bouwen mensen een 'genetwerkt' beeld op dat bestaat uit een verzameling beelden en teksten afkomstig van het totale internet.

Giselle Beiguelman (BRZ) – Sometimes. Giselle maakt (de)generatieve video die uiteenvalt en verandert door input van de gebruiker. Videobeelden die met de mobiele telefoon gemaakt worden in de tentoonstellingsruimte kunnen bewerkt worden met toetsenbord en muis. Daarna ontstaat er live een nieuwe montage die de volgorde van de originele frames verandert.

Beatrice Valentine Amrhien (F) – Video Lustre. De mobiele telefoon symboliseert voor Beatrice Valentine Amrhlen intimiteit, indringendheid en directheid. De video in de mobiele telefoon ziet zij als haar derde oog waarmee zij op een andere manier naar de werkelijkheid kijkt. De lage resolutie die inherent is aan het medium zet zij in om ook onze perceptie te veranderen. De installatie Video Lustre bestaat uit tientallen mobiele telefoons die als een kroonluchter aan het plafond hangen. De mobiele video's laten in close-up verschillende fragmenten van het lichaam zien. In het netwerk van mobiele telefoons ontstaat een nieuwe interpretatie van het lichaam.

Walczak & Wattenberg (SWE & ) - NoPlace. Over de hele wereld maken en verzamelen mensen informatie. Blogs, online fotoalbums en sociale bookmark pagina's zoals del.isio.us zorgen voor een enorme variëteit aan data. De installatie No Place gebruikt het ruwe materiaal van al deze datastromen om verschillende versies van een paradijs te creëren. Er ontstaan nieuwe werelden opgebouwd uit met architectuur die wijst naar de toekomst.

Workshops en presentaties van Bricolabs, Furtherfield, Mobile Reporters, Mediashed, Govcom.org ...
Check de website voor de juiste data en tijden!


Deelnemende kunstenaars:
Beatrice Valentine Amrhein - http://www.beatricevalentineamrhein.com/
Giselle Beiguelman - http://www.desvirtual.com/
Susan Collins- http://www.susan-collins.net/
Jonathan Harris & Sepandar Kamvar http://www.number27.org http://www.stanford.edu/%7Esdkamvar/
Graham Harwood, Mediashed / Mongrel- http://netmonster.mongrel.org.uk
MW2MW (Marek Walczak & Martin Wattenberg) - http://noplace.mw2mw.com/proposal/
Sonic()ject - http://www.sonicobject.com/


Tijdens de opening vrijdag 19 oktober: FLOSS Party!!!
FLOSS staat voor Free/Libre/Open-Source Software. FLOSS Manuals biedt handleidingen voor open source software, en probeert daarnaast het delen van informatie over software makkelijker te maken. http://nl.flossmanuals.net/


video vortex & Museumnacht
zaterdag 3 november

YouTube DJ/VJ performance: “A wild ride through the biggest audiovisual jukebox ever”
Max Schneider en Alex Fahl laten zien dat korte videofragmenten de dominante kunstvorm in onze visuele cultuur zijn. Zij gebruiken de open content van You Tube: scratching, sampling, mixing, meta tagging, oftewel “Video Slamming”!


Video Vortex workshops
Diverse korte workshops MobVideo en Uploading onder leiding van kunstenaars. Leer je mobiele telefoon opnieuw kennen.


video vortex II
7 december – 3 februari 2008
In video vortex II is er aandacht voor de andere kant van de ‘democratische’ beweging. Wat is de reactie van kunstenaars op dit democratiseringsproces? In hoeverre verschilt de democratische beweging van die van de eerdere utopieën van de radio en televisie? Hoe kan een kunstenaar zijn autonomie en diversiteit behouden buiten de massa media om? Is de amateuristische esthetiek het nieuwe genre? Hoe kunnen we een vorm van kritiek ontwikkelen en een kritische praktijk die niet neerbuigend is, maar wel het anekdotische dagboek niveau overstijgt? Eerdere voorbeelden van internet video worden onderzocht en er wordt gekeken in hoeverre Nederlandse kunstenaars reageren op ontwikkelingen als YouTube, mobiele video en webcam gebruik.


programma video vortex
video vortex: screening in Brussel (Argos) - 5 oktober
video vortex: tentoonstelling in Amsterdam (Nederlands Instituut voor Mediakunst) – 19 oktober t/m 2 december
video vortex II: tentoonstelling Amsterdam (Nederlands Instituut voor Mediakunst) – 7 december – 3 februari
video vortex: symposium in Amsterdam (Institute for Network Cultures) – 18 en 19 januari


Openingstijden tentoonstelling: dinsdag t/m zaterdag en de eerste zondag van de maand van 13.00 – 18.00 uur
Toegang: 3.00 euro (met korting 2.00 euro)
Het Nederlands Instituut voor Mediakunst is gesloten van 23 december 2007 t/m 7 januari 2008


Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
www.montevideo.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).