Michelle 't Hart on Thu, 6 Sep 2007 14:39:33 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] CineGrid @ PICNIC‘07


Een filmpje pakken wordt binnenkort een bijzonder intense ervaring. De nieuwste generatie van digitale cinema technologie staat klaar om zijn intrede te doen. Deze technologie – 4K cinema genaamd - is vier maal beter dan HDTV, vele malen beter dan gewone televisie en biedt een haarscherp beeld en levensecht geluid. Tijdens PICNIC’07, op 26 september, kun je deze ervaring nu al zelf opdoen.

CineGrid
Waag Society, SURFnet, SARA en de Universiteit van Amsterdam zijn de eerste Nederlandse deelnemers in een internationaal netwerk waarin de cinema van de toekomst wordt ontwikkeld: CineGrid. CineGrid koppelt de nieuwste generatie digitale camera’s en projectoren aan supercomputers en glasvezelnetwerken waarmee 4K cinema mogelijk wordt. Momenteel kun je maar op drie plaatsen ter wereld 4K cinema ondergaan: twee in Amerika en één in Japan. Door het Nederlandse initiatief wordt Amsterdam in 2008 de eerste Europese CineGrid node in Europa.


4K
De opnames en projectie van 4K cinema bieden een viermaal hogere kwaliteit dan HDTV en zijn zo scherp dat ze de scherpte van het menselijk oog benaderen. De hoeveelheid data is enorm en op een volle DVD past nog geen minuut aan 4K film. Dat betekent dat je voor anderhalf uur film ca. 1.200 DVD’s nodig zou hebben. Als je dat wilt transporteren, of zonder vertraging real-time wilt uitzenden, heb je een enorme netwerk bandbreedte nodig.
De ontwikkeling verkeert nog in een experimenteel stadium. Op basis van experimenten opent zich een wijd scala aan mogelijkheden en toepassingen in educatie, (medische) wetenschap, kunst en entertainment. Nederland speelt in deze ontwikkeling een cruciale rol dankzij de internet-hub Amsterdam, de supersnelle netwerken van SURFnet en SARA en de aanwezigheid van een sterke en innovatieve creatieve sector die bereid is de nieuwe mogelijkheden te gebruiken.


CineGrid @ PICNIC’07
Tijdens PICNIC’07 is 4K nu al te zien in Amsterdam. Op 26 september vindt een internationaal seminar plaats waarin de Amerikaanse en Japanse initiatiefnemers en Nederlandse sprekers met elkaar en het publiek in gesprek gaan over de mogelijkheden nu en in de nabije toekomst. Daarbij worden bijzondere 4K fragmenten getoond die deels speciaal voor deze gelegenheid zijn ontwikkeld. Jaap Drupsteen maakte een 4K film evenals een aantal studenten van het Sandberg Instituut. Verder zijn onder meer fragmenten te zien van de voorstelling Era la Notte, opgenomen tijdens het Holland Festival. Onder de sprekers bevinden zich Marleen Stikker (Waag Society), Cees de Laat (UvA), Jacques van Veen (Holland Festival), Sandra den Hamer (Filmmuseum) en Tom Defanti (University of California San Diego).


Het bijwonen van het seminar en de demonstratie is kosteloos, aanmelden is verplicht. Dat kan op: http://www.picnicnetwork.org/artefact-5679-en.html

Achtergrondinformatie over CineGrid is te vinden op:
http://www.bright.nl/4k-vier-keer-scherper-dan-hdtv
http://www.cinegrid.nl en http://www.cinegrid.org
Programma

13:00 – 14:15 - Introductie Marleen Stikker, directeur Waag Society;
- Laurin Herr, directeur Pacific Interface: Bouwen en consolideren van het CineGrid netwerk door gemeenschappelijke experimenten;
- Professor Naohisa Ohta, KEIO University: Mogelijkheden en uitdagingen van 4K opname, distributie en presentatie;
- Professor Tom Defanti, University of California San Diego: Mogelijkheden en uitdagingen van optische netwerken voor wetenschappelijke visualisatie, mediaproductie en nieuwe vormen van samenwerking;
- Demonstratie van 4K opnames gemaakt tijdens Holland Festival 2007 van ‘Era la Notte’.


14:15 – 15:00
Panel 1. Nieuwe vormen van content en contentproductie binnen cultuur en entertainment.
- Jacques van Veen, zakelijk leider Holland Festival;
- Sandra den Hamer, directeur Filmmuseum;
- Adriek van Nieuwenhuyzen, head of industry office, I.DF.A.;
- Ton Roosendaal, initiatiefnemer Blender Foundation


15:15 - 16:45
Panel 2. Commerciële kansen: nieuwe vormen van distributie, nieuwe diensten en nieuwe businessmodellen.
- Erik Huizer, N.O.B.;
- Roger Reuver, Amsterdam Innovatie Motor;
- Kees Ryninks, directeur CinemaNet Nederland;
- Walter van Dijk, SURFnet


Panel 3. Educatie: nieuwe leermethodes, nieuwe kansen en resultaten.
-    Angelo D'Alesio, EDCF / SMPTE;
-    Harry Schreurs, Nederlandse Film en Televisie Academie (tbc);
-    Peter Otto, UCSD, Department of Music;
-    Kunitake Kaneko, KEIO University;
-    (gemodereerd door Joaquin Alvarado, I.N.G.I.)

16:45 – 17:00
Conclusies en afsluiting door Cees de Laat, Universiteit van Amsterdam, faculteit Informatica


17:30 – 18:30 Presentatie van 4K opnames: Era la Notte, werk van Jaap Drupsteen, Wypke Janette Walen (Sandberg Instituut), wetenschappelijke visualisaties, stadsbeelden van Amsterdam.
18:30 – 19:00 Afsluitende borrel


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).