Nieuwsbrief van en over de Spreeksteen in het Oosterpark in Amsterdam on Mon, 9 Jul 2007 13:24:43 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 31: zeg ook "ich bin ein ex-muslim"


Inhoud:

1. Meiden van Halal op de Spreeksteen was een succes
2. Onverwachte prijsuitreiking aan Boris van der Ham e.a.
3. Aanstaande zondag 8 juli:
4. Spreeksteen.tv in gesprek met hetgesprek.tv
5. Eerste serie Spreeksteen.tv uitzendingen bijna afgesloten
6. Verplaatsing Spreeksteen minder snel dan gedacht...
7. "Ich bin ein ex-moslim"
8. Acht juli op de steen een lancering...
9. 22 juli organiseren Luxvoor, de commissie voor ongevraagd advies en Spreeksteen
10. Huishoudelijk1. Meiden van Halal op de Spreeksteen was een succes

Aanstaande zondag tussen 21:30 en 22:00 uur kunt u het zien op Spreeksteen.TV via kabeltelevisie bij Salto A1 of daarna op het web op http://spreeksteen.tv Anytime.


2. Onverwachte prijsuitreiking aan Boris van der Ham e.a.

Het digitale-opinie-initiatief Pitchit kwam langs met Boris van den Ham en twee andere genomineerden die
hun sporen hadden verdiend op Europees gebied. Althans dat vinden de mensen achter
Pitchit.nlDe prijswinnaars hielden een verhaal op de spreeksteen. Komende zondag te zien op Spreeksteen.TV.3. Afgelopen zondag 1 juli: wonen...

Het lijkt een vaag onderwerp, maar in Amsterdam leidt het elke keer weer dat fel debat. Als het goed is. Deze keer niet. Een der sprekers kwam zich en de anderen afmelden. De Spreker meldde geïntimideerd te worden door woningbouwvereniging IJmere en het lot niet te willen tarten door er (live en voor tv) over te spreken. Hoe beter kon de Amsterdamse dead-lock situatie op de woningmarkt geïllustreerd worden? To be continued.


4. Spreeksteen.tv in gesprek met hetgesprek.tv

Er komt een nieuwe zender aan, zie
http://www.hetgesprek.tv
hetgesprek.tv gaat uitzenden op de kabel (in Nederland en België), digitaal, analoog en over internet, ze komen in papieren en elektronische tv-gidsen, ze gaan kijkonderzoek laten doen. Het draait op dit station allemaal om het gesprek, de discussie, het debat. Per oktober mag Spreeksteen.tv een uur zendtijd vullen op de zondagavond.
We houden u hierover op de hoogte.5. Eerste serie Spreeksteen.tv uitzendingen afgesloten

De eerste serie spreeksteen.tv uitzendingen worden volgende week voor een periode afgesloten en zullen doorlopend op Salto A1 herhaald worden. De uitzendingen blijven natuurlijk beschikbaar op internet en ondertussen bereiden we een nieuwe serie afleveringen voor. Daarvoor zoeken we weer sponsoring en andere inkomsten en moeten we de nodige research doen. Input, sponsoring en commentaar is welkom natuurlijk.


6. Verplaatsing Spreeksteen minder snel dan gedacht...

Soms is het jammer om gelijk te krijgen. Wat we al gedacht hadden komt uit. Zelfs de gemeente is niet in staat om de werkelijkheid naar haar hand te zetten als het gaat om verplaatsing van de speakers corner, de Spreeksteen en het camera project. Er zijn al weer 2 conflicten geweest door het dubbel gebruik op zondag van het evenementen plein.


7. "Ich bin ein ex-moslim..."

Waarom zei JFK in zijn toespraak op de Potsdammerplatz, en Reagan na hem, "ich bin auch ein Berliner"? Een Berlijner toen was omringd door een ijzeren gordijn, er waren tankgrachten, schiettorens, geheime diensten en er waren een kleine 400 slachtoffers van die schietorders...

Zonder al te dramatisch te willen doen over de gemiddelde moslim, is de vergelijking tussen naar het westen vluchtende Oost-Berlijners van toen en ex-moslims gerechtvaardigd; er bestaan duidelijke schietinstructies.

De gemiddelde gematigde moslim heeft daar vermoedelijk niets mee te maken en is daar ook niet direct schuldig aan. Net zo min als de achterblijvende Oost Berlijners direct schuldig waren aan het neerschieten van die pakweg 400 Oost-Berlijners die geen zin meer hadden om onder dwang Oost-Duitser te zijn.

Het comité voor ex-moslims gaat over exit-opties voor gelovigen. De meeste moslims die niet (meer) geloven, zeggen daar niets over, bewaren de lieve vrede en leven gewoon door. Net als de meeste Oost Duitsers van voor de val van de muur.

Door af en toe een vluchteling neer te schieten of op te pakken en levenslang vast te zetten kon de Oost-Duitse regering op relatief goedkope wijze de muur hoog houden: de kosten van een vlucht waren voor veel mensen gewoon te hoog op die manier.

De kosten voor ex-moslims die voor hun geloofsafval uitkomen of die de gedragsregels voor gelovigen overtreden, bijvoorbeeld omdat ze er niet echt in geloven of er hun eigen interpretatie aan geven, zijn ook hoog. Formeel staat er volgens de letter van het geloof de doodstraf op geloofsafval binnen de Islam. In een aantal landen wordt dat ook uitgevoerd. Dat geldt ook voor zoiets als overspel door vrouwen en 'belediging' van 'de veronderstelde allerhoogste'. Dat maakt de kosten voor veel mensen te hoog om uit te komen voor hun ex- moslimschap of voor het overtreden van de verplicht na te leven regels voor moslims.

Het is moedig, nodig en stijlvol om dit probleem met open vizier aan te snijden net zoals het dat was voor West-Berlijners om in Berlijn te wonen en voor Oost-Berlijners om naar West-Berlijn te vluchten. Het ex-moslim zijn maakt je niet een beter mens. Maar erkennen dat je een Ex-Moslim bent en vertellen hoe moeilijk dat al of niet is om toe te geven en te zijn, dat verdient openlijke steun. Niet om geloofsstrijd aan te wakkeren, maar om je uit te spreken tegen dwang, onderdrukking, onvrijheid, geweld en terreur tegen andersdenkenden.
Het licht kan namelijk ook doven door de lieve vrede te willen bewaren...


Daarom zegt de stichting Spreeksteen "ik ben ook een ex-moslim..." om ex-moslims te steunen. Niet om moslims te 'bashen', laat dat duidelijk zijn! Iedereen die deze steun ook wil uitdragen en uitspreken, kan tegen kostprijs (en eventueel verzendkosten) een t- shirt bij ons bestellen met daarop die tekst: "Ik ben ook een ex- moslim..."


8. Acht juli op de steen een lancering...

In de eigen woorden van de hoofdpersoon Robbert Verhoeven:

"The morning after, seven, seven, seven, a 'still more' inconvenient truth

Robert Verhoeven lanceert zijn multi-individueel cultureel platform Amsterdam CS (Creative Society) - een non-politieke vrije gedachten en vorm Arena met politieke implicaties - een platform dat de eerstvolgende verkiezingen, 'het collectieve buitenbeeld, in beeld brengt'!

Zijn eerste blik achter het heersend referentiekader die de perceptie stuurt, toont een alarmerende blindheid, waarin helder wordt, waarom, de zo aanbeden groei - resulterend in de collectieve uitlaatpijp op mondbeademing die Al Gore's bewustzijn brengt - geen groei is, maar woeker. Hoe de huidige economische godsdienst niets anders is dan een nog niet onderkende ziekte, met 'the schipaholic disorder', als ultieme illustratie.

Robert Verhoeven zal in een reeks van onthullingen het antwoord op de volgende vraag ontsluiten:

Denkt het denken 'mij ', of 'ik ' , 'het denken'? Met als uitkomst, 'werkt u mee in en aan woeker, of werkt u slechts nog mee aan een verwerkelijken, dat niet loopt en plaats vindt, binnen de hegemonie van de huidige aanbeden blindheden, zoals in deze eerste onthulling gediagnostiseert?"

Aldus Robbert Verhoeven. Hoe complex dit allemaal is zal hij ongetwijfeld kunnen uitleggen, dus kom gerust luisteren en vragen stellen!


9. 22 juli organiseren Luxvoor, de Commissie voor Ongevraagd Advies en Spreeksteen...


Een grote progressief versus conservatief- happening bij de Spreeksteen.
Genodigden zijn o.a. Rick van der Ploeg, Mark Rutte, Bas Jacobs, Mei li Vos, Bert Koenders, Michiel van Hulten, Joost Zwagerman, Yoshua Lievestro, Youri Albrecht, Syp Wienia, Bas Heijne, Luc Middelaar. Van links naar rechts, van politicus tot kunstenaar en weer terug. Er mag gevloekt worden in de kerk, zowel de linkse als de rechtse. Op het programma staat:
1) Spreeksteen optredens
2) een kort progressief versus conservatief voetbal wedstrijdje
3) een 'do it yourself bbq picknick'.10. Huishoudelijk

U kunt uzelf uitschrijven van deze nieuwsbrief. Volg daarvoor de meegeleverde instructie in de header van deze mail.Spreeksteen

TV:		A1
		www.spreeksteen.tv
web:		www.spreeksteen.nl
mob:		+31(0)649630211
fax:		+31(0)847377456

"Het geheim van geluk is vrijheid. Het geheim van vrijheid is moed." (Thucydides)

_______________________________________________
Nieuwsbriefspreeksteen mailing list
Nieuwsbriefspreeksteen@opendomein.nl
https://service.opendomein.nl/mailman/listinfo/nieuwsbriefspreeksteen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).