Mark Deuze on Sun, 4 Mar 2007 20:08:57 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PopUp presentatie & debat: 12 MAART (Modified by Geert Lovink)


[zie URL: http://deuze.blogspot.com/2007/02/popup-in-leiden.html]

Maandag 12 maart 2007
18:45-20:15 uur
Lipsius-Gebouw, Leiden
Cleveringaplaats 1, zaal 003
Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden
na afloop: borrel in de LAK-foyer

Internet: Half Leeg of Half Vol

Mark Deuze in debat met Francisco van Jole
moderator: Henk Blanken

Op internet zou iedereen zijn eigen uitgever worden. Massamedia werden overbodig. De basisdemocratie overwon.

Een loze belofte, stelt Francisco van Jole, die als eerste journalist in Nederland over het nieuwe medium schreef. Nog steeds zet een kleine groep de toon en is de massa liever lui dan moe. En bloggers? Die schrijven vooral elkaar over.

De enige die hier lui is, is Van Jole zelf, zegt Mark Deuze, zojuist benoemd tot hoogleraar aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Dat de utopie van internet als democratiserend medium achterhaald is, wil nog niet zeggen dat het tegendeel waar is.

Op maandag 12 maart gaan Van Jole en Deuze met elkaar in debat over de vraag of internet brengt wat we ervan verwachten. Is de samenleving democratischer geworden van bloggers? Kan iedereen meedoen dankzij het net of maakt nog steeds een kleine elite de dienst uit? Is het glas half leeg of half vol?

Het debat, ingeleid en gemodereerd door journalist Henk Blanken, vindt plaats ter gelegenheid van het verschijnen van PopUp, het boek dat Blanken en Deuze het afgelopen jaar schreven over de botsing tussen oude en nieuwe media.

--

Informatie over PopUp van de uitgever (Atlas):

De pop-up staat model voor het primitieve antwoord van de oude media op de nieuwe. Want de pop-up is een advertentie op internet die vooral hinderlijk is, met informatie waarom je niet hebt gevraagd. Terwijl de consument bij nieuwe media juist zelf wil bepalen wat hij leest en waar hij naar toe gaat.

Alles is anders sinds internet: waar we ons nieuws halen, waar we boodschappen doen en waar we nieuwe liefdes vinden. In een razendsnel veranderend Nederland zijn journalistiek en politiek zombies geworden; ze zijn al dood, maar weten het nog niet.

Henk Blanken en Mark Deuze beantwoorden in PopUp de vraag: wat nu? In prikkelende essays schetst dit boek een wereld van geautomatiseerd nieuws, postmoderne identiteiten, grenzeloze netwerken, blogs, buurtkranten en de grootste bibliotheek sinds Alexandrië.

Henk Blanken (1959) werkte eerder als journalist bij Het Vrije Volk en de Volkskrant. Nu is hij adjunct-hoofdredacteur bij Dagblad van het Noorden. Hij publiceerde eerder Hotel Almere, over het veranderende polderlandschap en schrijft regelmatig op zijn website www.henkblanken.nl.

Dr. Mark Deuze (1969) is verbonden aan het Department of Telecommunications van Indiana University in Bloomington (V.S.) en de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Met Henk Blanken stelde hij eerder het boek De Mediarevolutie samen. Daarnaast publiceerde hij Wat is journalistiek? en Media Work. Zijn weblog is te vinden op deuze.blogspot.com.

ISBN 978 90 450 1279 7
[Paperback 13,5 x 21 cm. Geen auteursfoto, Rugdikte: 20,5 mm.]

meer informatie: 071-5272933

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).