Jeanine Albronda on Mon, 19 Feb 2007 13:05:48 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] New Narratives: avonturen in muziek en beeld


Avonturen in muziek en beeld
‘New Narratives’ van Ensemble MAE: dinsdag 27 februari in Paradiso


Electronische muziek, videokunst en een Nederlands ensemble dat bekend staat als avontuurlijk en tegendraads. Speciale verlichting in Paradiso, een groot scherm voor het podium, stoelen en blokken om op te zitten en het ensemble niet op, maar vóór het podium. ‘New Narratives’ van het Ensmble MAE: dinsdag 27 februari in Paradiso.


Een film over seksualiteit in het Mexicaans worstelen en in kitsch schilderijen, met veel detail en razendsnelle transformaties. Een stuk waarbij het ensemble van beelden speelt, gebaseerd op religieuze thema’s, in plaats van van muzieknoten. Een samenwerking tussen componist David Dramm en filmmaker David Lammers (de maker van 'Langer Licht') uit 2002 is een portret op muziek, van Lammers’ autistische nichtje, in een nieuw arrangement voor het Ensemble MAE. Een nieuw werk van Yannis Kyriakides, dat is gebaseerd op de dromen van blinden, gaat over de grenzen van taal in het beschrijven van dromen en hoe muziek droombelevingen zowel kan vertroebelen als verduidelijken. Dromen komen in de vorm van geprojecteerde teksten voorbij, woord voor woord, ondertiteld door muziek.

Vooraf is een werk te zien van de Noorse videokunstenaar HC Gilje, na het ensemble is er een live-optreden van HC Gilje met geluidskunstenaar Justin Bennett, die met microscopische beelden en geluiden werken. ‘New Narratives’ is één van de drie programma's van Ensemble MAE die in Paradiso in première gaan en die als event worden gepresenteerd, met andere musici en kunstenaars die een relatie hebben met de thematiek van het programma.

Het artistiek leiderschap van het Ensemble MAE is sinds januari 2006 in handen van Yannis Kyriakides en Roland Spekle. Maarten Altena richtte het Maarten Altena Ensemble op in 1980 en gaf het in de daaropvolgende 25 jaar vorm als één van de voornaamste vertegenwoordigers van de Nederlandse ensemblecultuur, dat zich altijd onderscheidde door haar avontuurlijke en authentieke, soms tegendraadse benadering. Het uitgangspunt van Kyriakides en Spekle is nu om een ensemble van de 21ste eeuw te vormen, dat met elektronica werkt, met video, met nieuwe media. Het Ensemble MAE verlaat het exclusieve bereik van de (geschoolde) componisten en richt zich mede op autodidacten. Want in de niches, in de broedplaatsen en in de rafelranden van de cultuur broeit het van de prikkelende nieuwe ideeën.
Volledige programma New Narratives:
Felipe Waller / Martha Colburn: 'The Secrets of Mexuality' (ensemble, film)
Yannis Kyriakides: 'Blind Dreamers' (ensemble, electronics, video)
Arnoud Noordegraaf: 'Interim' (ensemble, electronics, video)
David Dramm / David Lammers: 'Helen Barbara' (ensemble, electronics, video)
Luiz Henrique Yudo: 'El Camino' (ensemble, video)Paradiso, dinsdag 27 februari Aanvang: 20.30 uur Entree: 15,- incl. daglidmaatschap Studenten: 12,50 incl. daglidmaatschap

Voor meer informatie: afdeling Publiciteit van Paradiso, tel. 020 – 626 87 90

www.ensemble-mae.com
www.myspace.com/ensemblemae

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).