Tulpje Tulp on Fri, 2 Feb 2007 01:34:23 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] DorkbotEindhoven : Donderdag, 8 Februari, 20.30; Gaslab, TU/e


*Dorkbot is terug*

*Ontdek de verbazingwekkende, grappige en niet alledaagse toepassingen van
technologie.*


'*People doing strange things with electricity': daar draait het om tijdens de negende editie van Dorkbot. Op donderdag 8 februari vanaf 20.30u staat het Gaslab op het Tu/e terrein in het teken van verbazingwekkende, grappige maar in iedere geval niet allerdaagse toepassingen van technologie.*


Dorkbot is een wereldwijde beweging van kleine, autonoom functionerende organisaties die allemaal eenzelfde doel voor ogen hebben: een platform bieden aan kunstenaars, ontwerpers, filmers, nerds, wetenschappers, studenten en anderen die zich in hun werk laten inspireren door technologie. Dorkbot is in New York ontstaan, maar heeft inmiddels edities in vele steden over de hele wereld. Artiesten, programmeurs, uitvinders en ingenieurs krijgen via Dorkbot de mogelijkheid hun werk of idee op informele wijze aan anderen te laten zien. Het is een forum voor nieuw werk op het gebied van kunst, technologie, soft- en hardware. In technologie-stad Eindhoven organiseren evenementenorganisatie STRP (bekend van het STRP Festival) en Studium Generale (Tu/e) de enige Dorkbot in Nederland.


Tijdens deze avond demonstreert Jelte van Abbema (student aan Design Academy Eindhoven) zijn aanslaggevoelige 'Remington typemachine', die de schakel vormt tussen menselijke emotie, machinale output en tijd. De gedrukte letters veranderen naarmate de tijd verstrijkt waardoor een organisch geheel ontstaat. Eenzelfde fascinatie voor vergankelijkheid en groeiprocessen is terug te zien in zijn op basis van bacteriën groeiende typografie.


De tweede presentatie gaat over het project 'Physical props for outdoor play'. Hiervoor is een robot – de battlebot- ontworpen die kinderen stimuleert om meer te bewegen en buiten te spelen. Door de battlebots te draaien, erop te leunen en ermee te rennen worden ze door kinderen aangestuurd. Met hun armen kunnen ze op andere battlebots richten en erop schieten. Hierdoor ontstaat een interactieve game die dezelfde uitdagingen en spanning biedt als een computerspel, maar waarbij kinderen tegelijkertijd gestimuleerd worden te bewegen.


Iedere Dorkbot wordt afgesloten met een 'Open Dork'. Bezoekers kunnen hierbij hun eigen telefoonopladende tassen, op afstand bestuurbare beddenopmakers, interactieve spiegels of andere bijzondere vindingen showen.*Dorkbot, donderdag 8 februari vanaf 20.30u in het Gaslab op het TU/e
terrein.*

*Toegang gratis.*
-- http://dorkbot.org/dorkboteindhoven
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).