Kunstfort, Marcel van Kerkvoorde on Thu, 2 Nov 2006 12:39:54 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Kunstfort bij Vijfhuizen blij verrast met aanbod aan grafstenen.


PERSBERICHT

Kunstfort bij Vijfhuizen blij verrast met aanbod aan grafstenen.

Sinds woensdag 18 oktober 2006 de eerste fase werd voltooid van het project van Hans van Houwelingen; "Sluipweg", worden er voortdurend grafstenen aangeboden aan het Kunstfort bij Vijfhuizen.

De eerste fase werd gestart met het leggen van de eerste steen van een pad van oude grafstenen. De steen werd beschikbaar gesteld door de familie Kwant uit Haarlem en heeft daarmee een nieuw leven gekregen op het Kunstfort. De steen is daarmee gered van de vergruizer.

Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen wil een pad van oude grafstenen aanleggen bij het Kunstfort bij Vijfhuizen Tijdens een bezoek aan het Kunstfort raakte van Houwelingen geÃntrigeerd door het feit dat er bij dit militaire verdedigingsbouwwerk nooit ÃÃn strijd is geleverd en er nog nooit ÃÃn dode is gevallen. Het ontbreken van de dood op deze plek die zo geladen is met oorlogsherinneringen bracht van Houwelingen op het idee om door middel van een kunstwerk van oude grafstenen de dood toch een plek te geven bij het fort.

Van de grafstenen wil hij een 200 meter lang pad aanleggen over de omwalling aan de voorzijde van het fort. Achter deze omwalling ligt het fort verborgen en konden de soldaten zich beschermen tegen vijandelijk vuur. De oorspronkelijke functie van deze plek maakt van het pad als het ware een 'sluipweg, (waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen)', zoals de titel luidt die van Houwelingen aan het werk gaf .

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is zoekt nog meer grafstenen om het kunstwerk 'Sluipweg' te realiseren. Na vijftien jaar vervalt het grafrecht en als dat niet verlengd wordt dan wordt het graf geruimd. Grafstenen worden dan verwijderd en als de eigenaar niet reageert worden ze tot grit vermalen. Als men een grafsteen een tweede leven wilit geven dan kan dat ter beschikking gesteld worden aan het Kunstfort via 023-5589013 of info@kunstfort.nl.

De basis voor het tentoonstellingsprogramma van het Kunstfort is het unieke Fort bij Vijfhuizen dat deel uitmaakt van het UNESCO monument de Stelling van Amsterdam en in 2005 gerestaureerd is. Met zijn bijzondere binnen- en buitenruimtes en projectateliers ontwikkelt het Kunstfort zich tot een instituut dat zich autonoom opstelt Ãn bruggen bouwt. Innoverend met oog voor de traditie en de toekomst. Op gepaste afstand van zowel de cultus van het individu als de grootste gemene deler.

Als innovatief centrum voor actuele kunst ontwikkelt het Kunstfort tentoonstellingen. Daarvoor worden aan kunstenaars opdrachten en ruimte gegeven om hun ideeÃn te realiseren. Vanaf het moment van de eerste inspiratie tot aan de tentoonstelling, de publicatie en de educatie.

Kunstfort bij Vijfhuizen is goed bereikbaar gelegen in het hart van de Randstad, tussen Haarlem en Hoofddorp aan de rand van de Haarlemmermeer. Het fortterrein omvat een tentoonstellingsgebied met expositieruimtes, ateliers, atelierwoningen en een restaurant.


AGENDA

11 november â 17 december:

TOM CLAASEN: tentoonstelling van beelden in het hoofdgebouw van het Kunstfort.

Nog te zien:

Simone de Groot, Twee Koningskinderen

Serge Verheugen, Lovegun

Peter Spaans, Vijfhuizen Internationaal

Kunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst. Fortwachter 1, 2141 EE Vijfhuizen, 023-5589013. Vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur, entree vrij. Informatie en routebeschrijving op www.kunstfort.nl.


Noot voor de redactie: (niet ter publicatie)

Meer gedetailleerde en achtergrondinformatie over dit project vindt u op de website: www.kunstfort.nl. Daar zijn ook fotoâs van de de eerste fase te downloaden en te bekijken. Voor meer informatie neem contact op met: 023-5640426 (Marcel van Kerkvoorde)


ï
Sluipweg (waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen), eerste fase. Leggen van de eerste steen aangeboden door de familie De Kwant uit Haarlem. (grotere versie van de foto is te downloaden van www.kunstfort.nl/pers)
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).