Publiciteit - Nederlands Film Festival on Thu, 13 Jul 2006 21:21:38 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht In The Picture programma's 'Tussenland' en 'VPRO Documentaire school'


Persbericht Nederlands Film Festival


Utrecht, 11 juli 2006


IN THE PICTURE PROGRAMMA'S 'TUSSENLAND' EN 'VPRO DOCUMENTAIRE SCHOOL'

Het Nederlands Film Festival presenteert de twee In The Picture programma's 'Tussenland' en 'VPRO Documentaire school'. 

TUSSENLAND
In samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Kasteel Groeneveld presenteert het Nederlands Film Festival een filmprogramma waarin de verhouding tussen stad en platteland, landbouw en natuur, mens en dier en natuur en samenleving wordt verkend. Nederlandse filmmakers die in hun werk invulling hebben gegeven aan deze thema's, hebben dit niet alleen vanuit een Nederlands perspectief, maar ook in Europees en mondiaal verband beschouwd. 

Het programma toont ruim twintig meer en minder recente speelfilms, korte films en documentaires. In première gaat onder andere TIENGEMETEN 2001-2006 (Digna Sinke) over het gelijknamige eiland, waar welvarend landbouwgebied wordt omgezet in recreatieve natuur. Maar ook zijn films te zien als OP DE GRENS (Peter Delpeut, 2006) waarin de filmer langs de oevers van het IJ op zoek gaat naar de schaarse resten van de natuur, TUSSENLAND (Eugenie Jansen), LAPJE GROND (Ben van Lieshout) en HET GEHEIM VAN OSSENISSE (Hans Heijen). 

Op zondag 1 oktober is een selectie uit het programma te zien op  het Groeneveld Festival in Kasteel Groeneveld, omlijst door gesprekken met de makers. In dit kader gaat ook een speciaal gemaakte film van Ben van Lieshout in première. Op 2 oktober heeft minister Veerman een gesprek met filmmakers over de verschillende gedaanten van 'Tussenland'.

VPRO DOCUMENTAIRE SCHOOL
In het kader van het 80-jarig bestaan van de VPRO biedt het Nederlands Film Festival in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de VPRO een terugblik op de toonaangevende VPRO-filmers die in de jaren zestig en zeventig de Nederlandse documentaire grondig vernieuwden. 

In het programma zijn films te zien uit de archieven van Beeld en Geluid van makers als Roelof Kiers, Hans Keller, Cherry Duyns, Frank Wiering, Pieter Verhoeff en Netty Rosenfeld. Ook wordt werk van Wim van der Velde, Dick Verkijk, Johan van de Keuken, Ed van der Elsken, Frans Bromet, Theo Uittenbogaard, Hans Verhagen, Emile Fallaux, Maarten Schmidt en Thomas Doebele vertoond. 

In een forumdiscussie wordt aan de hand van fragmenten de geschiedenis van de befaamde documentaire school besproken. Ook is er een themadag rond de documentaire VASTBERADEN, MAAR SOEPEL EN MET MATE? (Henk Hofland, Hans Keller en Hans Verhagen, 1974). In het Centraal Museum wordt als onderdeel van de tentoonstelling 'This is America' een aantal films over de Verenigde Staten vertoond. Bert Hogenkamp, mediahistoricus van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is auteur van de tijdens het festival uit te geven publicatie 'Direct Cinema, maar soepel en met mate'.

De derde In the Picture tijdens de aankomende festivaleditie betreft het eerder aangekondigde programma 'Nederhorror en andere vreemde verschijnselen.'

Einde persbericht

Voor meer informatie: 
Nederlands Film Festival
Margo van der Valk, hoofd publiciteit
T +31.30.230.3800
F +31.30.230.3801
E publiciteit@filmfestival.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).