a.broer on Fri, 11 Nov 2005 13:15:52 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] InFocus


InFocus brengt achtergronden bij de actualiteit. Om de twee weken gaan we in op de huidige positie van de moslims en de islam in Nederland.

Zondag 13-11-2005 van 12.00 tot 12.30 uur op Nederland 1. 
Herhaling 19-11-2005 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 1.

In deze InFocus: 
?  Eerwraak 
?  Oorlog in Irak 
?  Geloof en belijdenis 
?  Illegale moslima's

Moslims en eerwraak: een heikel onderwerp en een taboe, dat nu echter ook vanuit de Shi?itische gemeenschap gaat worden aangepakt. Een eerste stap zal zijn: bespreekbaarheid. Het initiatief is genomen door de Overkoepelende Shi?itische Vereniging (OSV) tijdens haar jongste, jaarlijkse iftar-avond. De NMO in gesprek met de heer Said Al-Touraihi (voorzitter OSV), mevrouw Anaam Al-Jazaeri (onderzoekster van eergerelateerde geweld) en anderen. 

Een onaanvaardbare oorlog die in een nog schrijnender burgeroorlog is ontaard: de NMO sprak met de Britse oorlogsjournalist Robert Fisk - beroemd en bezeten (van de waarheid) - over wat de wereld niet te horen of te zien krijgt over de oorlog in Irak. Robert Fisk verslaat al dertig jaar oorlogen vanuit het Midden Oosten voor de Britse krant 'The Independent?. Fisk heeft jaren lang gewerkt aan zijn zojuist verschenen boek; The Great War for Civilization (De grote beschavingsoorlog. De verovering van het Midden-Oosten, Anthos/Standaard Uitgeverij). Het is een onthutsend en spectaculair ooggetuige verslag van zijn verblijf aan de frontlinies. Daarnaast is het een uiterst kritische analyse van de manier waarop de geschiedenis van het Midden Oosten gevormd is door inmenging van de Verenigde Staten en andere supermachten met miljoenen burgerslachtoffers tot gevolg. 

Onlangs nam de kring van Ahmadiyya moslims in Nederland, de AAILN (Ahmadiyya Anjuman Ishaat Islam Lahore Nederland), het initiatief tot een seminar waar thema?s werden besproken als; Waar heeft men moeite mee? Met de islam? Moslims? Hun gedrag? Wat staat de islam eigenlijk voor? Sprekers waren o.a.; de heren Haroen Badloe (NIBIS, Nederlands Instituut ter Bevordering van Islam Studies) en Hans Jansen (arabist, Universiteit van Utrecht). De NMO zat vooraan en werd getroffen door de oproep tot een groter besef van de eigen verantwoordelijkheid. 

Hoe kunnen moslimvrouwen de vreselijke beslissing nemen hun man en kinderen te verlaten? Jaren van onderdrukking en mishandeling zijn vaak voorafgegaan aan deze stap. Maar op het moment dat het gebeurt, ondervindt de vrouw hoe alleen zij staat. Door de koppelingswet zijn ze uitgesloten van toegang tot sociale voorzieningen, gezondheidszorg en opvang. Ze missen het sociaal netwerk van vrienden en collega?s dat hun man heeft, en kloppen dan aan bij kerkelijke instellingen die slechts tijdelijk onderdak kunnen bieden. Hoe verder? Wordt het niet eens tijd voor een meldpunt? Is hun problematiek wel bekend bij de moskeeën in Nederland? Gea Beijering schreef een open brief aan Nederland over het lot van de illegale moslimvrouw. De NMO sprak met een illegale moslima, en met Harry Wesseling (Stichting Fabel van de Illegalen).

In alle bescheidenheid laat ik jullie weten dat ik het tweede en laatste item heb gemaakt.
Vriendelijke groet,
Alfred Broer


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).