a.broer on Sat, 22 Oct 2005 10:19:31 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Uitzending InFocus met een item van mij over de Jihad


InFocus brengt achtergronden bij de actualiteit. Iedere week gaan we in op de huidige positie van de moslims en de islam in Nederland.

Zondag 23-10-2005 van 12.00 tot 12.30 uur op Nederland 1. 
Extra: Ramadan Special deel 3 van 14.30 tot 15.20 uur op Nederland 1. 

In deze InFocus: 
?  Islamlessen, 
?  Betekenis van Jihad, 
?  Ahmadiyya's

?Onbekend maakt onbemind?: wat een cliché zeg! Maar hoe sleets ook, clichés zijn geldig. Vanuit dit besef is directeur Nijdam tot een bijzondere initiatief gekomen voor zijn Openbare Basisschool De Vuurtoren in Lelystad. De school met zijn overwegend autochtone leerlingen staat in een wijk met veel moslims, en Nijdam heeft besloten een brug te slaan tussen beide bevolkingsgroepen. Met toestemming van de ouders biedt hij de leerlingen wekelijks een half uur islamles van een speciaal aangetrokken docent. Docenten doen ook mee en de lessen, die beginnen in groep 2, duren tot in het laatste schooljaar. 

In het westen wordt Jihad vaak vertaald als ?heilige oorlog?. Als Mohammed B. de term gebruikt, heeft zijn rechter dat maar te slikken. Terecht of een typisch Nederlandse onkunde? Er zijn genoeg prominenten die vinden dat figuren als Mohammed B. de islam gijzelen voor hun terroristische oogmerken. In verkeerde handen kan het begrip Jihad dus een gevaarlijk instrument worden, maar die betekenis is pas van recente datum. Wat zegt bijvoorbeeld de Koran over Jihad? InFocus over een explosief thema, bijgestaan door: Ruud Peters (islamoloog, Jihad-deskundige), Abdullah Haselhoef (publicist, ex-imam) en Fawaz Juneid (imam van de orthodoxe As-Soennah Moskee in Den Haag). 

Wereldwijd kunnen moslims zich onderdrukt voelen, maar niet altijd komt de vijand van buiten. In 1975 riep de Wereld Moslim Liga in Saoedi-Arabië een fatwa uit over de Ahmadiyya, een islamitische stroming die zijn wortels in India heeft. Ook de World Islamic Mission, met zijn basis in Pakistan, stelt zich onbuigzaam op tegenover de progressief-reformatorische Ahmadiyya beweging. InFocus portretteert Hikmat Mahawatkhan, voorzitter van de Unie van Lahore Ahmadiyya Moskee Organisaties in Nederland (ULAMON). Ondanks de ellendige onverdraagzaamheid van onze tijd is Mahawatkhan erin geslaagd een samenwerkingsverband op te richten tussen geloofsrichtingen die elkaar voorheen nauwelijks duldden: de Contactgroep Islam (CGI). 

Ramadan Special 3 
Vanaf 14.30 uur brengt de NMO een extra uitzending in het kader van de vastenmaand. De extra zendtijd wordt ingevuld met de vierdelige serie "Mohammed". De serie vertelt over het leven van de profeet Mohammed en de geboorte van de islam. De tweede aflevering behandelt de geschiedenis van de openbaring van de islam tot en met de hijra, de verhuizing van Mekka naar Medina.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).