Geert Lovink [c] on Mon, 26 Sep 2005 07:50:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Media Art Festival Friesland [u]


From: "media art" <info@mediaartfriesland.nl>
Date: 25 September 2005 10:09:52 PM

Uitnodiging voor een speciale ontvangst, rondleiding en koffie
Media Art Festival Friesland, Kanaalstraat 9
Zaterdag 1 oktober 11.30 uur
 
Op de drukbezochte openingsavond vrijdag 16 september jl. hield HBO-raad voorzitter Doekle Terpstra een geïnspireerd en inspirerend verhaal over kunst en jonge mensen op weg in hun carrière. “Opmerkelijk is dat via bezoeken aan buitenlandse academies ik te horen krijg hoe hoog de kwaliteit is van het Nederlandse HBO kunstonderwijs. Nederland mag zich prijzen met dit compliment. Ook Friesland kan meer dan tevreden zijn op het initiatief Media Art Festival Friesland dat nu voor de negende keer gehouden wordt. Als voorzitter van de HBO-raad en als Fries ben ik trots en heb grote waardering voor dit grootse initiatief dat in Friesland zijn thuisbasis heeft.”
 
Het negende Media Art Festival Friesland is nu ruim een week onderweg en duurt t/m 2 oktober.
Mediakunst is nog betrekkelijk nieuw; toch trekt een steeds grotere groep kunstenaars er een groeiend publiek mee. De kinderziektes zijn er wel uit, de zeggingskracht neemt toe. Het jaarlijkse evenement in Friesland is in een nieuw en groter jasje gestoken.
 
Exposities
In Leeuwarden zijn er presentaties van nationaal en internationaal werk in de spannende hoofdlocatie aan de Kanaalstraat 9 net buiten het winkelcentrum, in het Fries Museum, in de TEM-galerij van de Noordelijke Hogeschool aan de Tesselschadestraat, de centrale hal van de Academie voor Popcultuur en in de nieuwe gaanderij van de Christelijke Hogeschool Nederland aan de Dokkumertrekweg.
 
In Harlingen zijn de nieuwe tuinzaal van Galerie De Valk en het trappenhuis van het eigenzinnige Kunsthuis Mij-September the media-art-hot-spots.
 
In Drachten dringt een zestal presentaties zich op, speels verspreid tussen de vaste opstellingen in het smûke Museum Smallingerland.
 
In Groningen vergast de gedreven Galerie Sign de bezoekers op een fraaie selectie uit internationaal werk in de Videoskoop.
 
Artist in recidence
In Beetsterzwaag in het riante Kunsthuis Syb zijn de Britse Hannah Talbot en de Rotterdammer Rob Donkers begonnen aan hun sterk publieksgerichte artists in residence project. Twee mensen die internationaal hoge ogen gooien. De opening is op zondag 16 oktober om 16.00 uur. Van18 tot en met 23 oktober kan het publiek het resultaat van deze voor Friesland bijzondere werkwijze komen bekijken.
 
Programma’s
Afgelopen zondag is ons eerste grote interactieve geluidsproject ‘Soundvision’ gerealiseerd. In de Kanaalstraat maakten 0 ok 1:0, Harold Schellinx en Peter Mertens samen met mediakunstenaar Michael Ebert een live audio uitzending die ‘gestreamd’ werd via de website. In de vorm van Podcasts (geluidsdocumenten) zijn de registraties bewaard gebleven en kunnen beluisterd worden onder Soundvision via  www.mediaartfriesland.nl.
 
Donderdag 29 september is de Experience, hét forum voor innovatieve en eigenzinnige creatievelingen. ’s Middags zijn er workshops van producenten Stetz (ontwikkelde de gouden Tor voor het Natuurmuseum Fryslan) en Bromet & dochters (bekend van o.a. televisieprogramma Burenruzies). ’s Avonds presentaties van Media Republic (richt zich op crossmediale oplossingen, digitale media en entertainment) en Friese presentaties van Archipel (een jaarlijks groeiende eilandengroep op Internet), kunstenaar Marten Winters, de pre-première van het project P.I.M.P. waarin Alex Kooistra en Remon de Jong zich ‘oppimpen’ tot gHoeRoeH en tot slot een veejayhappening van het Amsterdamse NEWS in de antieke muziektempel Schaaf in Leeuwarden.
 
De serie Videosalon is op donderdag 22 september van start gegaan in de gelegenheidsfilmzaal in Kanaalstraat en biedt tot en met zondag 25 september een caleidoscopisch internationaal overzicht van ruim 110 kunstvideo’s. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om het programma te volgen of onderzoek wil doen voor eigen producties, kunt u de werken op aanvraag bij de receptie zelfstandig bekijken in de Mediatheek.
 
Alom mediakunst
Uniek voor Nederland. Uniek dus ook voor onze provincie. Mediakunst trekt nog niet duizenden bezoekers. Maar we prijzen ons gelukkig met de groei die de nieuwe opzet laat zien.
 
In onze nieuwe hoofdlocatie aan de Kanaalstraat peilen we de reacties: “wat een groots en fantastisch festival”. Het pand in de Kanaalstraat leent zich perfect voor een spannende dwaaltocht langs ruim dertig kunstwerken, die allemaal in hun eigen ruimte ontroeren, verbazen, irriteren, doen (glim)lachen. Aan de gemiddelde verblijfsduur van 2 tot 3 uur merken we dat het een pakkende tentoonstelling is, dat horen we ook van de andere locaties.
 
Met de negende editie van het Media Art Festival Friesland proberen we de bezoekers een blik te geven in de dynamische belevingswereld van veelbelovende jonge kunstenaars. We proberen daarmee ook Friesland te verrijken met een bijzonder evenement, dat beslist een behoorlijke groeipotentie heeft, ook in cultuurtoeristisch opzicht. Dat lijkt ons dit jaar goed af te gaan: met veel ‘buitenlandse’ belangstelling en gasten.
 
Uitnodiging
Op zaterdag 1 oktober om 11.30 uur houden wij een speciale ontvangst in de Kanaalstraat 9 in Leeuwarden, met een korte rondleiding. Desgewenst kunt u ook uw partner of andere geïnteresseerden meenemen. Bij een kopje koffie hopen we uw mening te horen over het festival en de toekomstmogelijkheden. U krijgt dan ook de catalogus. En om 12.30 uur kan ieder weer zijnsweegs.
 
Graag verwelkomen wij u.
 
Met vriendelijke groet,
Nadine Bors en Wim Bors
06 46572703
info@mediaartfriesland.nl
www.mediaartfriesland.nl
 
Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen via 058 2954660 (Kanaalstraat, woensdag t/m zondag 11.00-17.00 uur).\


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).