Geert Lovink [c] on Fri, 9 Sep 2005 08:06:17 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] persbericht media art festival friesland [u]


From: "media art" <info@mediaartfriesland.nl>
Date: 8 September 2005 11:46:03 PM
To: "media art" <info@mediaartfriesland.nl>
Subject: persbericht media art festival friesland

9e Media Art Festival Friesland 16 september t/m 2 oktober 2005
 
Officiële opening
Doekle Terpstra opent op vrijdagavond 16 september om 20.00 uur in de Kanaalstraat 9 te Leeuwarden het 9e Media Art Festival Friesland.
 
De stichting Media Art Friesland heeft de nieuwe voorzitter van de HBO-raad gevraagd om het 9e  Media Art Festival Friesland te openen. Met de keuze voor Terpstra wordt nog eens onderstreept hoe diepgaand de contacten zijn die dit festival onderhoudt met alle relevante academies in Nederland en natuurlijk ook met de multimediale opleidingen in Fryslân zelf.
 
Tevens zal Doekle Terpstra de ISMAF-Award uitreiken, de nieuwe Internationale Studenten Media Art Friesland prijs. En wordt de catalogus gepresenteerd, die een beschrijving geeft van alle tentoon te stellen werken en te vertonen films.
 
Opening Harlingen en Drachten
·         De tentoonstelling Jong Talent te Harlingen in Kunsthuis Mij-September, Midlumerlaan 15, opent op zondag 11 september 14.00 uur.
·         Galerie de Valk, Rozengracht 10 Harlingen wordt op zaterdag 17 september om 11.00 uur geopend door Albert van der Kooij, directeur van de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden.
·         Jong Talent Museum Smallingerland Drachten wordt op zaterdag 17 september om 15.00 uur geopend door Tijmen van Grootheest, voorzitter van het College van Bestuur van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. 
 
Media Art Festival Friesland
Het Media Art Festival onderscheidt zich door de nieuwste generatie en gerenommeerde professionele mediakunstenaars een podium en soms ook een werkplek te bieden.
Het festival maakt een behoorlijke groei door, mede mogelijk gemaakt door fors stijgende bijdragen van onder meer de provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en de Mondriaan Stichting.
 
De groei wordt zichtbaar in het aantal steden, die door het festival worden aangedaan. Naast de hoofdtentoonstelling en de randprogrammering in Leeuwarden waren er de laatste jaren ook al presentaties in Drachten en Harlingen. Dit jaar komen daar twee plaatsen bij: Groningen en Beetsterzwaag (Fryslân).
Maar vooral ook groeit het festival in zijn artistieke daadkracht: naast exposities zijn er steeds meer andere uitingsvormen, waarin verschillende media en kunst bij elkaar komen.
 
Zo doet dit jaar het onderdeel Soundvision z’n intrede, wordt in de Videosalon een vierdaags, bijna kaleidoscopisch filmprogramma geboden en is er een internationaal Artist in Residence-project, dat hoge verwachtingen wekt.
In het tentoonstellingsprogramma is nieuw dat er op diverse locaties in Leeuwarden en Groningen nu ook werk wordt gepresenteerd uit internationaal aanbod. Ook bij de selectie hiervan stond het belang van de jongste generatie voorop, naast uiteraard het altijd overheersende criterium van professionele kwaliteit.
 
De Experience, een mulimediale happening met workshops, de uitreiking van de Friese Studenten Prijs en vooraanstaand vj-werk, is als succesformule natuurlijk behouden.    
Voor de tentoonstellingen op de hoofdlocatie in Leeuwarden en in Drachten en Harlingen is het motto nog nadrukkelijker dan voorheen: ‘Jong Talent’. Media Art Friesland presenteert daarmee, heet van de naald, een unieke selectie van werk van net aan Nederlandse academies afgestudeerde multimediakunstenaars.
Kunstwerken op internet worden eenduidiger dan voorheen gepresenteerd in de Computer Gallery, in de hoofdlocatie (Kanaalstraat) in Leeuwarden. Daar zijn ook de tien nominaties te zien voor de ISMAF-Award.  
 
Deze groei en ontwikkelingen positioneren het Media Art Festival Friesland steeds meer als een noordelijk festival met een aanzuigende werking op de internationale multimediale kunst- en onderwijswereld.  
 
In Leeuwarden moest de organisatie voor een aantal onderdelen op zoek naar nieuwe locaties, vanwege de sluiting van Theater en Expositiegalerij Romein.
Voor de hoofdtentoonstelling in Leeuwarden heeft de gemeente voor een maand een pand in de Kanaalstraat ter beschikking gesteld. Deze industrieel ogende locatie leent zich perfect voor een spannende tocht door allerlei grote en kleine ruimtes langs ruim vijfentwintig opstellingen.
Voor de Experience is vervangende ruimte gevonden in Muziekcentrum Schaaf, waar de antieke concertzaal op 29 september overdag ruimte biedt aan de workshops en ’s avonds van aanzien verandert in een bijzonder aangekleed multimediaal paleis.
  
Samenwerking
Het Artist in Residence project krijgt een nieuwe plek. In samenwerking met de werkplaats Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag realiseren Rob Donker (Rotterdam ) en Hannah Talbot (London) nieuw werk geïnspireerd op de cultuur van de provincie Fryslân. Het Artist in Residence project gaat nog langer door, met de eindpresentatie van 17 t/m 23 oktober.
 
De Experience komt tot stand in een zeer nauwe samenwerking met multimedia-studenten aan de Noordelijke Hogeschool, de Christelijke Hogeschool Nederland en de Academie voor Popcultuur.
Aan de totstandkoming van de tentoonstellingen ligt een belangrijke support van de Nederlandse media-academies ten grondslag.
Voor het internationale aanbod kan de stichting Media Art Friesland onder meer leunen op haar warme contacten met festivals in alle werelddelen.
 
Informatie
Alle onderdelen van het Media Art Festival Friesland zijn gratis te bezoeken, afgezien van de normale entree voor het Fries Museum in Leeuwarden en Museum Smallingerland in Drachten.
 
In het gratis festivalmagazine en op www.mediaartfriesland.nl staat per woensdag 14 september het volledige programma vermeld, voorzien van toelichtingen, routekaarten voor de diverse locaties en de openingstijden daarvan.
 
Voor nadere informatie over het festival kunt u terecht bij:
Nadine Bors 0517-434033 info@mediaartfriesland.nl
Ed Bausch 06-20551899 edbausch@planet.nl
Wim Bors 0518-490720 info@atelier-11.com
 
Gedurende de festivalperiode is de organisatie ook te bereiken:
Kanaalstraat 9, 058 2954660
 
Met vriendelijke groet,
Nadine Bors
adjunct directeur/ deputy director
stichting/ Foundation Media Art Friesland
www.mediaartfriesland.nl
info@mediaartfriesland.nl
 
F.D Nieuwenhuisstraat 53
8862 WC Harlingen
0031 517 43 40 33

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).