Belinda Hak on Thu, 1 Apr 2004 13:49:11 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ALISON AND PETER SMITHSON / LIEVEN DE BOECK


Witte de With nodigt u uit voor de opening van twee tentoonstellingen op 3 april vanaf 17.00:
 
ALISON AND PETER SMITHSON - FROM THE HOUSE OF THE FUTURE TO A HOUSE OF TODAY
4 april - 13 juni 2004
 
Alison (1928-1993) en Peter (1923-2003) Smithson stonden midden in de discussie over de toekomstige rol van moderne architectuur. Zij behoorden tot de jonge leden van CIAM en waren mede-oprichters van Team 10. Hun polemieken en ontwerpen - waarin zij zich richtten op de opkomende consumptiemaatschappij en de rol van stadsplanning - legden de basis voor 'New Brutalism' en de popartbeweging van de jaren zestig.
Een belangrijk thema voor de Smithsons is het woonhuis. De nieuwe begrippen "plaats" en "territorium" vormden een tegenwicht voor Le Corbusier's 'machine à habiter'. Voor de Smithsons was een huis een bijzondere plek die - in harmonie met zijn omgeving - aan de simpele vereisten van het alledaagse leven tegemoet moest komen. 
Deze tentoonstelling toont de ontwikkeling in de wijze waarop de Smithsons de 'art of inhabitation' hebben benaderd. Hiervoor werden bijna al hun ontwerpen voor particuliere woningen uitgebreid gedocumenteerd, met name het optimistische House of the Future uit 1955-1956 en hun reeks toevoegingen aan het sprookjesachtige Hexenhaus in Duitsland vanaf midden jaren tachtig.
 
De tentoonstelling is samengesteld door Max Risselada en Dirk van den Heuvel van de faculteit Bouwkunde TU Delft en was eerder te zien in het Design Museum in Londen. Voor Witte de With is de tentoonstelling opnieuw vormgegeven en aangevuld met een onderdeel waarin het werk van de Smithsons naast dat van andere beroemde architectenparen wordt gezet: Charles en Ray Eames, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand, Jean Prouvé en Charlotte Perriand, Gerrit Rietveld en Truus Schröder.
 
Op 14 mei vindt in Witte de With een symposium plaats over het werk van Alison en Peter Smithson. Deelnemers aan het symposium zijn Beatriz Colomina, Dirk van den Heuvel, Ben Highmore en Louisa Hutton. Roemer van Toorn is gespreksleider.

010 Publishers, Rotterdam, publiceerde de bijbehorende catalogus 'Alison and Peter Smithson - from the House of the Future to a house of today'.


LIEVEN DE BOECK: MAKING THINGS PUBLIC
4 april - 16 mei, 2004
 
Gelijktijdig met de Smithsons tentoonstelling presenteert Lieven De Boeck zijn project 'Making Things Public'.
Met dit project doet De Boeck onderzoek naar het wonen: de fysieke en emotionele ervaring van het innemen en inrichten van een ruimte voor privé-gebruik. De Boecks' installatie in Witte de With sluit naadloos aan bij de thematiek van de tentoonstelling over het architectenpaar de Smithsons. 
Lieven De Boeck vroeg in het kader van zijn presentatie een aantal collega-kunstenaars en andere auteurs om een bijdrage te leveren binnen de thematiek van het project. Wekelijks zijn er korte performances en voordrachten van onder anderen Wouter Davidts, Kersten Geers Johnny Golding, Suchan Kinoshita, Jannah Loontjens en John Murphy om de verschillende aspecten van het wonen in woord en beeld te vatten. Ook presenteert Lieven De Boeck zijn boek 'Housing' dat recentelijk door de Jan van Eyck Academie werd uitgegeven. 

ZIE VOOR MEER INFORMATIE WWW.WDW.NL
 
Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst, Witte de Withstraat 50, Rotterdam; telefoon 0104110144; e-mail info@wdw.nl; open van dinsdag tot en met zondag, 11.00 - 18.00 uur
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).