lucas on Thu, 26 Sep 2002 19:34:05 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Sonic Acts] Sonic Light 2003 pers bericht


Title: [Sonic Acts] Sonic Light 2003 pers bericht
PERSBERICHT - september 2002


Sonic Light 2003 - gecomponeerd licht, gearticuleerde ruimte

Van 13 t/m 23 februari 2003 vindt in Paradiso en de Balie de negende editie plaats van het Sonic Acts festival onder de naam Sonic Light 2003. Het centrale thema van het festival is de fascinatie van verschillende generaties kunstenaars voor de mogelijkheid licht en ruimte met behulp van nieuwe technologieŽn op een muzikale wijze vorm te geven.

Deze fascinatie is al eeuwenoud en vormt een belangrijke onderstroom in de recente  geschiedenis van kunst en nieuwe media: van het bouwen van licht- en kleurorgels tot het experimenteren met filmanimatie, videosynthesizers en computerprogramma's, van het gebruik van lichtspots in het theater tot het ontwerpen van lichtshows bij popconcerten en discoverlichting, en van het toepassen van kunstlicht in gebouwen tot experimenten met laser en 
'ambient lighting' in de openbare ruimte. 

Het visioen van een 'muziek voor het oog' wordt steeds opnieuw actueel als er een nieuw visueel medium aan de horizon verschijnt. Met de huidige generatie computerkunstenaars is er een nieuw type visuele muziek aan het ontstaan die live uitgevoerd kan worden of die speciaal voor het internet gemaakt wordt. Sonic Light 2003 heeft tot doel het werk van deze nieuwe generatie kunstenaars te presenteren naast een zo breed mogelijk overzicht van historische benaderingen van licht als kunstvorm.

De recente opleving van de 'dream of color music' vindt een parallel in de herleving van de droom van het kunnen componeren en articuleren van een muzikale ruimtelijkheid. Deze wordt ook al sinds eeuwen door componisten nagestreefd, maar krijgt sinds de elektrische geluidsweergave door middel van stereofonie, quadrafonie, surround sound en de nieuwe computergestuurde hexafonische (Boulez), octofonische (Stockhausen) en dodecafonische (Humon) luidsprekeropstellingen, resp. bestaande uit zes, acht, twaalf luidsprekers, in onze tijd steeds weer nieuwe impulsen. Met het initiatief van Naut Humon is er een nieuwe generatie geluidskunstenaars en producers van experimentele elektronische muziek die de verschillende mogelijkheden van een nieuwe ruimtelijke muziek verder willen onderzoeken.

Het festival begint met een week van film- en videopresentaties in de Balie, waarin zowel actuele lichtcomposities worden getoond als een historische schets van de lichtkunst wordt gegeven.  Van 21 t/m 23 februari vindt overdag een conferentie plaats in de Balie en wordt een avond- en nachtprogramma in Paradiso gepresenteerd. In een speciaal hiervoor ontworpen ruimte - de 'Sonic Light Box' - wordt een doorlopend programma gepresenteerd waaraan door verschillende lichtkunstenaars wordt meegewerkt. Hierin worden licht en projecties afgewisseld met elektronische muziek die speciaal voor deze ruimte gedurende de komende maanden wordt gecomponeerd.

programma komt tot stand in samenwerking met de maker van abstracte films Larry Cuba, oprichter van het in Los Angeles gevestigde IOTA-center, en met de geluidskunstenaar Naut Humon en zijn 'dodecaphonic surround studio' in San Francisco. Dit betekent dat in het festival zowel werk aan de orde komt van historische lichtkunstenaars als Thomas Wilfred, Jordan Belson, Otto Piene en Jim Davis, als van de jongere generaties kunstenaars als Paul Friedlander, Golan Levin, en Chris Casady, in relatie tot werk van de eminance grise van de geluidskunst, Maryanne Amacher en de jongste generatie electro-componisten, die speciaal voor Sonic Light 2003 experimenteren met ruimtelijke geluidsweergave en lichtprojectie: Richard Devine, Scott Arford, Venetian Squares, Olivia Block, Laetitia Sonami, Otto von Schirach. Het geheel wordt geregisseerd door Joost Rekveld en Edwin van der Heide. 

Sonic Light 2003 is een coproductie van Paradiso en de Interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het festival wordt geproduceerd door het Sonic Acts team dat tevens de postproductie van het festival verzorgt dat in een conferentieboek met cd en dvd resulteert. Het conferentieboek wordt uitgegeven door Sonic Acts Press in samenwerking met uitgeverij de Balie. 

EINDE  BERICHT

--
_____________________
lucas@paradiso.nl
_____________________
info@sonicacts.com
http://www.sonicacts.com
_____________________