Kees Brienen on Tue, 24 Sep 2002 08:27:07 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ELSWHERE in Cinema DigitaalBeste lezer,

Het genre van de documentaire kenmerkt zich vooral door aandacht voor problemen: armoede in Sao Paolo, ongewenste zwangerschap in Quebec, drugverslaving en godsdienstwaanzin in Manilla. De voice over geeft de zieken, de vluchtelingen en de ongelukkigen een stem, suggestieve muziek zorgt voor het bijpassende sentiment. De documentaire lijkt soms verworden tot een vorm van journalistiek waarin de regel geldt dat slecht nieuws beter is dan goed. Helaas wordt er niets opgelost; aan het einde van de voorstelling blijft het onderwerp van de reportage met zijn of haar problemen achter.

Elsewhere is een film die geheel aan de hierboven genoemde documentaire conventies voorbij gaat. Het concept is even vanzelfsprekend als eenvoudig. Twaalf maanden lang reisden regisseur/cameraman Nikolaus Geyrhalter en geluidsman Stefan Holzer over de wereld en deden daar in een kroniek van het jaar 2000 verslag van in twaalf films van ieder twintig minuten. In elk van de twaalf landen waar zij opnamen maakten, filmden zij drie weken waarna ze hun materiaal in Wenen achterlieten en een week later weer doorreisden naar het volgende continent. Van nomaden in de woestijn van Niger naar de Inuit in Groenland. Van het regenwoud bij de Korowai in Papua, via het gezinsleven in China naar het Woleai atol in de Stille Zuidzee.

Op de vooravond van het derde millennium laat Elsewhere ons zonder commentaar het leven van alledag zien. De film gaat voorbij aan toeristische clichés en exotisme, ver weg van de stedelijke centra en wereldnieuws wordt er geleefd in een eigen tempo en stijl. Door af te zien van een dringende boodschap is Nikolaus Geyrhalter erin geslaagd een ervaring te scheppen van being there.

‘Uitleg is tegenwoordig gewenst. Geen enkele grote tentoonstelling kan het stellen zonder de draagbare commentaarstem die ook de meest zwijgzame meesterwerken tot spreken brengt. Maar misschien is de voice over op deze Documenta helemaal niet zo prominent aanwezig als ik mij herinner. Waarschijnlijk leggen zoveel van de aanwezige werken zichzelf uit, dat ik het gevoel heb overgehouden dat er permanent commentaar te horen was’,
schrijft Jeroen Boomgaard in zijn kritiek op Documenta 11 in De Witte Raaf nr 99.

Elsewhere is zoals te verwachten was niet in de selectie van Okwui Enwezor opgenomen. Toch wil de redactie van Cinema Digitaal de curator bedanken en met Elsewhere nemen wij afscheid van Documenta 11.

Elsewhere – Nikolaus Geyrhalter, Oostenrijk, 2001, digi beta, 240 minuten

Paradiso, Cinema Digitaal
Zondag 29 september 2002
Toegang 7 Euro incl.
Zaal open 20.30 uur
Aanvang 21.00 uur

Deze schitterende uitnodiging wordt u namens de redaktie aangeboden door,

Kees Brienen.


_________________________________________________________
'The history of the living world can be summarized as
the elaboration of ever more perfect eyes within a
cosmos in which there is always something more to be
seen'. -- Pierre Teilhard de Chardin (1959)
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming.  is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (grootveld@nrc.nl).