rumor on Tue, 3 Sep 2002 21:06:13 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Rumor 26


Rumor 26 Festival voor avontuurlijke muziek
Zaterdag 28 september MC Vredenburg, SJU Jazzpodium en Theater Kikker, Utrecht
Aanvang 20.15 uur
1 entree-prijs voor 3 concerten: 9,-/8,- Euro  (alleen passe-partouts mogelijk)

1. Frederic Rzewski - The Road Part V- solo piano ( wereldpremière )
20.15 uur / Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht

2. Der Rote Bereich - Risky business
21.45 uur / SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht

3. Palinckx & Freelinckx - Momentum & Wag
23.00 uur / Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frederic Rzewski - The Road Part V
- solo piano ( wereldpremière )
20.15 uur / Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht
Frederic Rzewski, componist van strijdbare stukken als: The People United Will Never Be Defeated en Winnsboro Cotton Mill Blues, is sinds 1995 bezig aan zijn levenswerk The Road,  een 'roman' voor solo piano in acht delen. Vanavond in Vredenburg heeft Rumor de wereldpremière van deel 5: 'Knocks'. Rzewski brengt in zijn optreden zijn ideeën over solo pianospel in stelling: het echt alleen spelen, al puzzelend op de 'tekst' van de componist om te lezen hoe hij zijn stuk bedoeld kan hebben, steeds weer variërend en nieuwe dingen ontdekkend,zijn eigen tempo bepalend, wars van concertconventies. Rzewski, geboren in Westfield Massachusetts, is altijd een vernieuwer geweest op pianogebied. Na zijn opleiding bij op Princeton en Harvard vertrok hij naar Italië waar hij in contact kwam met mensen als Christian Wolff en John Cage. Sinds 1977 doceert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Luik en geeft hij colleges en uitvoeringen in de V.S. en Europa.
http://composers21.com/compdocs/rzewskif.htm

Der Rote Bereich - Risky business
21.45 uur / SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht
Ongewoon is het zeker: een trio met slechts gitaar, basklarinet en drums als instrumentarium. Als ze dan ook nog heen en weer zappen tussen mooi ingehouden, impressionistisch spel en gemeen expressieve uitspattingen wordt het helemaal riskant. Eclectisch en universeel, zo is de muziek van het Berlijnse trio Der Rote Bereich te typeren. Avant-gardejazz, quasi-simpele miniatuurtjes en stevige groepsimprovisaties wisselen elkaar vlot af. Van een frisse bries tot een hevige wolkbreuk, en dat met zo weinig middelen.
'Der Rote Bereich has developed a uniquely personal music that is as expressive and wide-ranging as the furthest limits of our senses. It may challenge some musical pre-conceptions of what can and can't be combined or torn apart, used or abused, but after all what's life without a few surprises, a little excitement, a little danger.' (Marty Cook)
http://www.frankmoebus.de/projects/drb_aboutd.htm

Palinckx & Freelinckx - Momentum & Wag
23.00 uur / Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
Palinckx wordt door sommigen in Nederland nog steeds gezien als een experimenteel impro-jazzgroepje. Maar dat klopt allang niet meer. De bezetting, de liedjes, de voorkeuren van de bandleden: het wijst allemaal maar één kant op: Palinckx is een rockgroep.
Momentum & Wag is opgenomen door dj DNA (ex-Urban Dance Squad) met een keur aan gastmuzikanten. Live wordt de nieuwe cd gepresenteerd met een uitgebreide tournee en in een voor deze gelegenheid speciaal uitgebreide bezetting onder de naam Palinckx & Freelinckx. De Palinckx-rompgroep (Jacques Palinckx-gitaar, Bert Palinckx-contrabas, Alan Purves-drums, Han Buhrs-zang) wordt hierin bijgestaan door dj-scratcher DoNotAsk, ladysingers Mary Lou en Marlène Berger, de Duitse orgelmaniak Martin Scholz en ex-UDS (pedalsteel-)gitarist René van Barneveld. Invloeden van Brian Wilson, Captain Beefheart, dEUS en Ween worden aaneengesmeed tot die typische Palinckx-sound: een beetje vreemd, maar verleidelijk tot op het bot.
http://www.palinckx.nl/plnckxen/indexen.html

Datum: zaterdag 28 september
Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 9,- / € 8,-
Info en reserveren: info@rumor.nl / 030-2382080
Rumor Postbus 19206 3501 DE Utrecht www.rumor.nl

Met dank aan: MC Vredenburg, SJU Jazzpodium, Theater Kikker, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF Heinfonds, Fentener van Vlissingen Fonds.


RUMOR 27 Zondag 3 november

1. ZOOM- SJU Jazzpodium
2. Jazza Jaggists- EKKO
3. AKA Moon ft. DJ GRAZHOPPA- Theater Kikker (o.v)

Stichting Rumor  Postbus 19206  3501 DE Utrecht  The Netherlands
t.+31 (0)30 2382080   f.+31 (0)30 2333486 www.rumor.nl