rumor on Mon, 27 May 2002 17:29:01 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Rumor 25: Evan Parker / Joel Ryan, DAT Politics, ChicagoUnderground Duo (Utrecht, Nijmegen, Rotterdam)


Rumor 25 Festivalavond voor avontuurlijke muziek

30 mei Utrecht:Theater Kikker, Ekko en SJU Jazzpodium
31 mei Nijmegen: Lux
1 juni Rotterdam: Lantaren/Venster

Het Utrechtse Rumor-festival is aan haar 25e editie toe, een koperen jubileum, dat gevierd wordt met extra edities in Rotterdam en Nijmegen. Het programma is traditioneel anti-traditioneel, zeg maar ronduit tegendraads en grasduint onvervaard in de grensgebieden tussen eigentijdse electronica, alternatieve jazz en nieuwe muziek.
In Utrecht moet tussen de concerten weer gewandeld dan wel gefietst worden, in Rotterdam en Nijmegen blijft het publiek op dezelfde locatie.

1. Evan Parker / Joel Ryan
saxofoongigant (oa Machine Gun - 1968) en real time sampling-wizard (STEIM)
20.30 uur Theater Kikker

2. DAT Politics
anarchistische elektro van laptoptrio met humor la KID 606, Blectum from Blechdum, Chicks On Speed, Felix Kubin. 21.30 uur EKKO

3. Chicago Underground Duo
Rob Mazurek (Tortoise, Isotope 217) en Chad Taylor (Tortoise, Gastr Del Sol, the Sea and Cake), spannende mix van post-rock, cooljazz en elektronica. 22.30 uur SJU Jazzpodium


Vrijdag 31 mei in Lux Nijmegen
Zaterdag 1 juni in Lantaren/Venster Rotterdam
Evan Parker / Joel Ryan (U.K./U.S.A.)
Donderdag 30 mei, 20.30 uur / Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht

De Engelse free jazz-legende Evan Parker is slechts hoogstzelden op de Nederlandse podia te bewonderen. Tenor- en sopraansaxofonist Parker bepaalde voor een niet onbelangrijk deel de richting en de inhoud van dit ongrijpbare jazz-genre en verrichtte en passant pionierswerk wat betreft de uitbreiding van speelmogelijkheden op de saxofoon. In de jaren zestig en zeventig was hij verbonden aan toonaangevende ensembles als Peter Brotzmann Machine Gun en Derek Baileys Music Improvisation Co., maar gaf daarna de voorkeur aan optredens in kleiner verband, onder andere solo en met een legendarisch eigen trio met bassist Barry Guy en drummer Paul Lytton. Verder maakte hij enkele platen met Jah Wobble.
Van recente datum is het duo met componist-muziektechnoloog Joel Ryan. Ryan is een bezig baasje, werkzaam in Frankfurt en de Verenigde Staten, maar in Nederland vooral bekend vanwege zijn activiteiten voor het Amsterdamse STEIM. Ryan, is net als Bob Ostertag, vooral bekend vanwege zijn tamelijk subtiele electronische live-transformaties van akoestische live-sound, zoals een jaar geleden op het Rumor-festival bij celliste Frances-Marie Uitti en nu dus bij Evan Parker, een combinatie die veelbelovend genoemd mag worden.
http://www.shef.ac.uk/misc/rec/ps/efi/mparker.html


DAT Politics (Frankrijk)
Donderdag 30 mei, 21.30 uur / Ekko, Bemuurde Weerd Wz. 3, Utrecht

Het laptoptrio DAT Politics is afkomstig uit de Tone Rec-scene en geeft aan het over het algemeen wat sombere electronische minimalisme een humoristische wending, enigszins te vergelijken met Kid 606 en Felix Kubin. Geruggesteund door A-Musik, Tigerbeat6 en MEGO staat DAT Politics aan de vooravond van een internationale doorbraak met hun mix van click-beats en glitch-melodies and sounds, electronisch minimalisme en dynamische deconstructie-techno. Hun nieuwe cd Plugs Plus is uit op ChicksOnSpeed-records. Het ene moment klinkt het kwartet als de soundtrack bij een lichtelijk gestoord video-game, het andere moment breekt er een quasi-dansbare beat door, maar het blijft speels en fris. Non-stop-non-dance van hoge kwaliteit kortom.
http://www.ski-pp.com/


Chicago Underground Duo (U.S.A.)
Donderdag 30 mei, 22.30 uur / SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht

Chicago Underground Duo is het veruit hipste duo uit de veruit hipste jazz-stad van dit moment, Chicago. CUD bestaat uit Rob Mazurek (cornet, electronica, powerbook, gevonden geluiden) en Chad Taylor (percussie, vibrafoon) en onttrekt zich aan elke vorm van categorisatie: de basis is ongetwijfeld jazz, maar er zijn diverse raakvlakken met alternatieve pop, minimal music en experimentele electronica. Dat komt ook niet geheel uit de lucht vallen, gelet op hun activiteiten in Tortoise, Isotope 217, Gastr del Sol en andere Jim ORourke-vehikels, en The Sea and the Cake. Hun laatste cd werd geproduceerd door John McEntire (Tortoise).
Het uiterst simpele concept van een trompet-drums-duo met een in principe beperkt klank-spectrum, wordt door beiden bijna tot in het absurde opgerekt middels allerlei electronica. Het uiteindelijke resultaat is complex, maar blijft altijd een zekere relaxedheid houden, hetgeen een verademing genoemd mag worden in het doorgaans wat overspannen alternatieve genre.
http://www.thrilljockey.com/bandpage.html?artistnum=17

30 mei Utrecht Theater Kikker, EKKO, SJU Jazzpodium
31 mei Nijmegen Lux
1 juni Rotterdam Lantaren/Venster

Entree: 9,- / 8,- Euro (de entree is voor 3 concerten hetzelfde als voor 1 concert en geldt voor de hele avond, je kan dus alle concerten bezoeken voor 1 entree-prijs!)

Info en reserveren: info@rumor.nl / 030-2382080
Rumor Postbus 19206 3501 DE Utrecht
www.rumor.nl

Met dank aan: Huis a/d Werf, SJU Jazzpodium, Theater Kikker, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF Heinfonds, Elise Mathildefonds.

Stichting Rumor  Postbus 19206  3501 DE Utrecht  The Netherlands
t.+31 (0)30 2382080   f.+31 (0)30 2333486 www.rumor.nl