Leo Lake on Fri, 21 Dec 2001 20:35:02 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] LL 22: Moraalridders


Dag,
 
<<
Ja, dat klopt vreemd genoeg. Je zou je stuk eens moeten lezen, en dan ipv "muziek kopiŽren" , "iemand mishandelen", voor "artikels scannen", "een bank beroven", en "virussen verspreiden", "vandalisme" in moeten vullen.
>>
 
Zucht........
 
Het stuk ging over het gemak waarmee in een aantal recente uitingen op het Internet (deze lijst, de netkwesties nieuwsbrief, maar ook elders) direct wordt gegrepen naar dekapmessen van de moraal, de opvoeding en de straf om een 'ongemak' weg te werken.
 
Het is m.i. beter zulke problemen te bekijken vanuit een breder perspectief. Auteursrechten op het Internet is een open issue, maar de moraalridder maakt er een gesloten issue van. Virussen op het Internet is een open issue, want de viri bieden nieuwe mogelijkheden, maar niet in de oog van de moraalridder die slechts het ongemak bezweert. De distributie van muziek (en in het algemeen bestanden via P2P-achtige systemen) verdienen veel denkwerk, maar niet volgens de moraalridder die niet wil experimenteren.
 
Ethiek moet gebruikt worden om (ook) de techniek op een positieve wijze vorm te geven. Goede ethiek is constructief.  Het is geen kapmes waarmee ongemakken afgesneden moeten worden, dan verwordt ethiek tot kille moraal.
 
Ik schreef mijn stuk om deze teneur, een beetje, aan de kaak te stellen.
 
<<
Dat jij een bepaalde moraal door een andere wil vervangen, maakt het niet minder moralistisch
>>
 
Dat is dus niet aan de orde.
 
L.
E. lake@lake.nl
W. http://www.lake.nl