Han Speckens on Wed, 3 Oct 2001 20:44:59 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Centrum olie- en gaswinning verplaatst zich de komende jaren richting Kaspische zee


Hallo Nettime,
 
voor degenen die op zoek zijn naar de grote lijnen in de strategie van de New War, bijgaand de volgende tekst(en) van :http://www.globalpolicy.org/security/natres/oil/centralasia/2001/0925afgh.htm
 
de disclaimer onder aan de tekst is mogelijk een optie in de nettime discussie over het auteursrecht?
 
 
Han Speckens
----- Oorspronkelijk bericht -----
Verzonden: donderdag 20 september 2001 21:47
Onderwerp: [Nettime-nl] Centrum olie- en gaswinning verplaatst zich de komende jaren richting Kaspische zee

Shell denkt voortaan jaarlijks 3 procent meer olie en gas uit de grond te halen. Ruim een maand geleden, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, hield het concern nog vast aan zijn doelstelling van 5 procent groei per jaar. Bestuurslid W. van de Vijver noemde de bijstelling 'teleurstellend'. Hij erkent dat Shell in het verleden 'te optimistisch' is geweest met zijn voorspellingen.

De verlaging van de productiedoelstelling houdt volgens Koninklijke Olie geen verband met de terroristische aanslagen op het WTC. De onderneming wil geen commentaar geven op de eventuele gevolgen van de aanslag voor de omzetten van het bedrijf.

Het leegraken van bestaande olie- en gasvelden is de belangrijkste reden voor de verlaging van de productiedoelstelling. Vooral in Groot BrittanniŽ en de Verenigde Staten haalt Shell minder uit de grond. Ook in de Noordzee raken bij oude velden de voorraden sneller uitgeput dan gedacht.

Shell heeft ook moeite met de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden. De projecten zijn zeer complex, zegt Van de Vijver, bij Shell verantwoordelijk voor de exploratie en productie. Vooral dankzij nieuwe projecten in de Golf van Mexico en de Filipijnen zal Shell na 2002 meer olie en gas uit de grond halen. Zolang deze nieuwe velden niet in gebruik zijn, neemt de productie bij het energieconcern nauwelijks toe. De groei van 3 procent is een gemiddelde over de hele periode tot 2005, stelt Van de Vijver. Na 2005 moeten projecten in onder meer China, West-Afrika en Rusland de groei op peil houden.

Met overnames van bedrijven weet Shell het volume onvoldoende op te voeren. Shell kijkt wel naar overnamekandidaten, zegt Van de Vijver. Maar hij benadrukt dat het concern winstgroei belangrijker vindt dan volumegroei.

Met de verwachte volumegroei van 3 procent blijft Shell achter bij sommige concurrenten. Het Britse BP en het Franse Total Fina Elf rekenen op een volumegroei van 5,5 ŗ 7 procent.

Beursanalist P. Andriessen van SNS Securities noemt de bijstellingen een tegenvaller. Andriessen is vooral verbaasd dat de oliegigant 'optimistische aannames' heeft gebruikt. Hij heeft daardoor ook minder vertrouwen in de betrouwbaarheid van de nieuwe cijfers.

Beleggers reageerden woensdag teleurgesteld op de groeibijstelling. Het aandeel Shell/Koninklijke Olie verloor op de Amsterdamse beurs 5,9 procent en sloot op 52,35 euro.