Erika Combée on Tue, 5 Jun 2001 12:06:23 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Steims Verdronken OorSTEIM presenteert op maandag 11 juni in De Balie om 20.00 uur in het kader van

STEIM's het verdronken oor

Jim O'Rourke, William Winant & Thurston Moore, Terrie Ex & Han Bennink, Morton Subotnick en Tsehaytu Beraki

Waar: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Entreeprijs: Fl. 18,50 (korting geldig)
Reserveren (uitsluitend telefonisch): 020 5535100

Toen Debussy op de Wereldtentoonstelling van 1896 Balinese Gamelan muziek hoorde schokte en fascineerde het hem en in de daaropvolgende jaren schreef hij muziek waarin hij de rijkheid aan geluiden en de complexiteit van tonale systemen van deze muziek integreerde. De heterogeniteit van onze muzikale wereld is inmiddels een vanzelfsprekendheid geworden waarin surrealistische klanken, etnische geluiden en interculturele referenties, dreamscapes en geluidsarchitectuur samenkomen.

In- en uitgeleid door de uit Eritrea afkomstige zangeres Tsehaytu Beraki zal STEIM een nomadische muziekavond presenteren met de titel 'Het Verdronken Oor'. Dwars door culturele grenzen en muzikale stijlen zal de bezoeker meegevoerd worden naar Amerika, waar Morton Subotnick, mede uitvinder van de synthesizer in de 60er jaren, zijn nieuwe werk Gestures zal uitvoeren voor elektronisch 'surround sound' en beeld. Vervolgens wordt Europa aangedaan waar Terrie van The Ex samen met Han Bennink een intuïtieve taal heeft ontwikkeld voor gitaar en percussie. Als laatste zullen de percussionist William Winant, de muzikale duizendpoot Jim O'Rourke en zanger/gitarist Thurston Moore, die met hun groep Sonic Youth gast zijn van het Holland Festival, optreden. Het kleine gezelschap met Moore, Winant en O'Rourke, in wiens verscheidenheid aan stijlen de heterogeniteit van onze muzikale wereld samen lijkt te komen, zal zich richten op nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse muziek en de digitale geluidscultuur. Aan het begin en het eind van de avond zal het Afrikaanse continent aangedaan worden door Tsehaytu Beraki. Als een minstreel zal ze eeuwenoude liedjes uit Eritrea ten gehore brengen en zichzelf daarbij begeleiden op de krar, een 6-snarige harp.

'Het Verdronken Oor' zal plaatsvinden in De Balie en is de premiere van STEIMs bestaande in-huis concertserie waarin nieuwe media instituten zullen worden aangedaan.

Sonic Youth zal op 12 juni in Paradiso optreden en op 13 juni voert de
groep 'Goodbye 20th Century' uit in de Stadsschouwburg.


Deze concertserie komt tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Concerten worden regelmatig opgenomen door De Concertzender.

STEIM
(studio for electro instrumental music)
(studio voor elektro instrumentale muziek)

Achtergracht 19
1071 WL Amsterdam
Nederland

tel 00 31 (0) 20 6228690
fax 00 31 (0) 20 6264262
WEB SITE : http://www.steim.nl