Theus on 24 Feb 2001 18:24:32 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] RUMOR 19, donderdag 1 maart: Burnt Friedmann, Jaki Liebezeit,Steamboat Switzerland, Perlon


RUMOR 19

Festivalavond voor avontuurlijke muziek
Donderdag 1 maart 2001
3 concerten, 2 locaties, 1 prijs
Aanvang 20.30 uur, entree Fl.17,50 / 15,- (CJP, U-pas, Student)

1. PERLON (Duitsland)
Ignaz Schick (elektronica), Jörg Maria Zeger (gitaar) en Burkhard Beins (percussie)
20.30-21.30 uur SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht

2. STEAMBOAT SWITZERLAND (Zwitserland)
Dominik Blum (Hammondorgel, elektronica), Marino Pliakas (basgitaar, elektronica) en
Lucas Niggli (drums)
21.45-22.45 uur Ekko, Bemuurde Weerd Wz. 3, Utrecht

3. BURNT FRIEDMANN / JAKI LIEBEZEIT-DUO (Duitsland)
Burnt Friedman (elektronica, samples), Jaki Liebezeit (percussie, elektronica)
23.00-24.00 uur SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rumor is een onregelmatig plaatsvindende festivalavond voor avontuurlijke muziek, nieuwe muziek op het grensvlak van pop, jazz en gecomponeerde muziek. De formule voor Rumor 19 bestaat uit 3 concerten, op 2 locaties voor 1 entreeprijs. Tussen de concerten moet er gewandeld dan wel gefietst worden. Haast is niet nodig, er is voldoende tijd voor een verplaatsing.

1. PERLON
Perlon is een Duits trio, dat grossiert in even intense als subtiele sound- en noisescapes met een geïmproviseerd karakter. Electronica, gitaar en drums spinnen langzaam een hecht web van geluidslagen om de luisteraar. De zo onstaande klanklandschappen kunnen variëren van  monolithische “walls of sound” en repeterende “drones” tot quasi-pastorale en subtiele passages. Ambient noise? Uneasy listening techno? Postindustrieel? Voor de modern-klassieke luisteraar zal Perlon te agressief anti-academisch zijn, de ambient-fan zal het alleen maar storen in zijn chill-out, terwijl het voor techno-adepten wellicht te noisy en tegendraads is.
Het is kortom abstracte, moeilijk te benoemen, bijna anonieme muziek, “…but quite simply an open gate to where the ear has not yet been subjected to the pressure of prejudices, where it not only hears what it wants, but also joyfully surrenders itself to the sounds without asking for their (cultural or commercial) credentials.”
(Konrad Boehmer)

http://www.zangimusic.de
www.the-improvisor.com/New%20REVIEWS/Perlon.html


2. STEAMBOAT SWITZERLAND (Zwitserland)
Het tweede trio van deze avond is, zoals de naam al aangeeft, Zwitsers van origine en is
gespecialiseerd in waar de Zwitsers nu eenmaal gespecialiseerd in zijn (So Nicht!,
Alboth!), namelijk niets en niemand ontziende avant-core, die in het geval van Steamboat
door de aanwezigheid van een Hammondorgel een onmiskenbare jaren zestig en zeventig-dimensie
krijgt, doordat men orgel-technisch freewheelt ergens tussen Keith Emerson, King Crimson en Mike Rattledge. Deze Hammond-avantcore combineert virtuoze en heftige improvisaties met gecomponeerde elementen, welke soms door derden, componisten als Sam Hayden, Stephan Wittwer of David Dramm, speciaal voor het trio geschreven worden. Op het Keulse Grob-label (MIMEO, Konk Pack, Jim O’Rourke, Ticklish e.a.) is recentelijk de tweede cd van de band uitgekomen, “Boedapest-ac/db”.
“These 3 internationally respected and extraordinary Swiss musicians are redefining the hammond organ trio, mixing rock, metal, noise, power-electronica, free improv and the sounds and structures of new music. Now this is fusion!...Steamboat Switzerland, the Swiss power-improv hammond-trio sounds like Medeski, Martin and Wood on acid.” (the Wire)

http://www.churchofgrob.com/Churchofgrob/CATALOG/Grob3156/grob3156.html


3. BURNT FRIEDMANN/ JAKI LIEBEZEIT-DUO (Duitsland)
De slotact van de avond is wederom Duits, een illuster duo, gespecialiseerd in elektronische muziek, subtiel laverend tussen electro-dub, techno-trance en post-rock. Slagwerker Jaki Liebezeit, bekend van de legendarische underground-formatie Can (met oa Holger Czukay), zou bijna als één van de bedenkers van dit genre bestempeld kunnen worden. De Can-stukken uit de jaren zeventig danken hun niet geringe impact niet in de laatste plaats aan de continue, doorgaans minstens een kwartier doorgaande beat van Liebezeit. Hij bespeelt een door hem zelfontwikkeld drumstel, zonder voetpedalen (‘omdat de afstand tussen hoofd en voeten te ver is..’). Op het solide fundament van Liebezeits slagwerk zal Burnt Friedmann de rest van het muzikale spectrum bestrijken. Friedmann is ook bekend als Nonplace Urban Field. Onder die naam maakt hij electronische dub (a la Pole). Samen met Atom Heart vormt Friedmann de groep Flanger. Dit duo met haar obsessieve aandacht voor het detail, geavanceerd sample-werk en dwarse humor, zet de luisteraar al snel op het verkeerde been met hun virtuele “jazz”, want de muziek is geheel computer-gegenereerd. Onder eigen naam brengt hij luistertechno die vergelijkbaar is met die van Funkstorung en Plaid. Als de Nu Dub Players maakt hij een vorm van jazzfusion-techno waar ook weer geen geijkt jazzinstrument aan te pas komt. ““Is it real ?” or “Is it jazz ?” mean less as the use and meaning of sampling are explored further…”Is it good ?” is a more pertinent question. Yes, definitely.” (the Wire)

In het Utrechts Nieuwsblad van woensdag 28 februari as is trouwens een interview met Friedmann en Liebezeit te lezen.

http://www.nonplace.de
http://www.pulaster.de/bf/
http://www.spoonrecords.com/jakidisc.htmlRumor 19, 1 maart 2001
3 concerten, 2 locaties, 1 entreeprijs (alleen passe-partouts mogelijk!)
Passepartout: fl.17,50/fl.15,- (CJP-, Student-, U-Pas)
Info en reserveren: 030 2382080 / StichtingRumor@hetnet.nl
Gereserveerde kaarten dienen voorafgaand aan het eerste concert tussen 20.15 en 20.30 uur bij het SJU Jazzpodium te worden opgehaald.

Met dank aan: Ekko, SJU Jazzpodium, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en
Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF
Heinfonds, Elise Mathildefonds.

·als u geen mail meer wenst te ontvangen stuur dan een e-mail terug ovv ‘geen mail meer’
·als u geen post meer wenst te ontvangen, maar wel per e-mail op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Rumor stuur dan een e-mail terug ovv ‘geen post meer’

Met vriendelijke groeten, namens Rumor,
Theus Zwakhals